Изчезвали документите на кандидати за гражданство

https://www.24chasa.bg/novini/article/7132775 www.24chasa.bg
Катя Матева е уволнена дисциплинарно от Цецка Цачева.

Дирекция в Министерството на правосъдието отказва паспорт на 13 951 души, част от преписките ги няма

Цели преписки на кандидати за българско гражданство, които подават документи по законовия ред, без да се опитат да решат въпроса нерегламентирано с отговорните чиновници, са изчезвали от Министерството на правосъдието. Това показва проверка на Главния инспекторат на МС, с доклада от която “24 часа” разполага.

Факсимиле от доклада на инспектората на МС
Факсимиле от доклада на инспектората на МС

След като нарушенията са установени от инспекторите, правосъдният министър Цецка Цачева уволнява дисциплинарно шефката на дирекция “Българско гражданство” Катя Матева. Оказва се, че в дирекция “Българско гражданство” по необясним начин са изчезнали всички преписки “с неотстранени нередности” на кандидати, на които Матева през Съвета по гражданството към министерството е отказала гражданство. Така не можело да се изясни правомерни ли са отказите.

Факсимиле от доклада на инспектората на МС
Факсимиле от доклада на инспектората на МС

Според доклада на инспектората най-фрапиращите случаи са с македонските граждани Люпче Стоянов, Мартин Кръстевски и Борче Максимовски. Матева отказва да разгледа документите им, въпреки че те са доказали българския си произход. Първите двама обаче не се предават и завеждат дела в съда срещу Министерството на правосъдието. Съдът постановява, че отказът на директорката е незаконен и преписките трябва да се разгледат. Когато ресорната зам.-министърка Вергиния Мичева през 2016 г. изисква документите на тримата, за да ги придвижи в Съвета по гражданството, се оказва, че те са изчезнали и не може да бъдат намерени, разказаха пред “24 часа” служители на Министерството на правосъдието. Мичева успява да възстанови преписките по копията на документите, дадени от македонските граждани в съда, и междуведомственият Съвет по гражданството единодушно приема да предложи те да получат български паспорти.

Зам.-министър Мичева остава шокирана, когато разбира, че в протоколите с решения на съвета тримата липсват. А служителите на дирекция “Българско гражданство” заявяват, че не си спомнят да е вземано положително решение за преписките. На следващото заседание на съвета всички членове заявяват, че са удовлетворили молбите на македонските граждани. Но изведнъж се оказва, че възстановените преписки не са в деловодството на съвета, а служители докладват, че “са взети от г-жа Матева”, която излиза две седмици в болнични.

Потърсена за коментар от “24 часа”, Матева каза, че докато от министерството търсили преписките, те били в спецпрокуратурата, внесени там от нея. Сега тя обжалвала уволнението си пред Върховния административен съд. Матева била махната от поста, тъй като “станала неудобна и изпитала цялата политическа репресия върху гърба си”.

Главният инспекторат на МС е проверил дейността на дирекция “Българско гражданство” от януари 2014 до август 2016 г. От 38 775 молби не са образувани преписки по 13 951.

“В хода на проверката комисията установи, че в архива на дирекцията не се съхраняват оригинали или копия на подадените молби, по които няма образувани преписки заради неотстранени нередности или неявяване на интервю”, пише Инспекторатът. Така не може да се направи последваща проверка правилни ли са били отказите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят