Изчезвали документите на кандидати за гражданство

https://www.24chasa.bg/novini/article/7132775 www.24chasa.bg
Катя Матева е уволнена дисциплинарно от Цецка Цачева.

Дирекция в Министерството на правосъдието отказва паспорт на 13 951 души, част от преписките ги няма

Цели преписки на кандидати за българско гражданство, които подават документи по законовия ред, без да се опитат да решат въпроса нерегламентирано с отговорните чиновници, са изчезвали от Министерството на правосъдието. Това показва проверка на Главния инспекторат на МС, с доклада от която “24 часа” разполага.

Факсимиле от доклада на инспектората на МС
Факсимиле от доклада на инспектората на МС

След като нарушенията са установени от инспекторите, правосъдният министър Цецка Цачева уволнява дисциплинарно шефката на дирекция “Българско гражданство” Катя Матева. Оказва се, че в дирекция “Българско гражданство” по необясним начин са изчезнали всички преписки “с неотстранени нередности” на кандидати, на които Матева през Съвета по гражданството към министерството е отказала гражданство. Така не можело да се изясни правомерни ли са отказите.

Факсимиле от доклада на инспектората на МС
Факсимиле от доклада на инспектората на МС

Според доклада на инспектората най-фрапиращите случаи са с македонските граждани Люпче Стоянов, Мартин Кръстевски и Борче Максимовски. Матева отказва да разгледа документите им, въпреки че те са доказали българския си произход. Първите двама обаче не се предават и завеждат дела в съда срещу Министерството на правосъдието. Съдът постановява, че отказът на директорката е незаконен и преписките трябва да се разгледат. Когато ресорната зам.-министърка Вергиния Мичева през 2016 г. изисква документите на тримата, за да ги придвижи в Съвета по гражданството, се оказва, че те са изчезнали и не може да бъдат намерени, разказаха пред “24 часа” служители на Министерството на правосъдието. Мичева успява да възстанови преписките по копията на документите, дадени от македонските граждани в съда, и междуведомственият Съвет по гражданството единодушно приема да предложи те да получат български паспорти.

Зам.-министър Мичева остава шокирана, когато разбира, че в протоколите с решения на съвета тримата липсват. А служителите на дирекция “Българско гражданство” заявяват, че не си спомнят да е вземано положително решение за преписките. На следващото заседание на съвета всички членове заявяват, че са удовлетворили молбите на македонските граждани. Но изведнъж се оказва, че възстановените преписки не са в деловодството на съвета, а служители докладват, че “са взети от г-жа Матева”, която излиза две седмици в болнични.

Потърсена за коментар от “24 часа”, Матева каза, че докато от министерството търсили преписките, те били в спецпрокуратурата, внесени там от нея. Сега тя обжалвала уволнението си пред Върховния административен съд. Матева била махната от поста, тъй като “станала неудобна и изпитала цялата политическа репресия върху гърба си”.

Главният инспекторат на МС е проверил дейността на дирекция “Българско гражданство” от януари 2014 до август 2016 г. От 38 775 молби не са образувани преписки по 13 951.

“В хода на проверката комисията установи, че в архива на дирекцията не се съхраняват оригинали или копия на подадените молби, по които няма образувани преписки заради неотстранени нередности или неявяване на интервю”, пише Инспекторатът. Така не може да се направи последваща проверка правилни ли са били отказите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Борислава дори вече не живее в къщата в Барселона, разкрива братът Премиерът Бойко Борисов няма нищо общо със сестра ми Борислава! Това обяви бившият футболист на ЦСКА Станко Йовчев. 31-годишният мъж проговори единствено пред "България Днес", след като бе набеден за шурей на министър-председателя. Приписваната любовна афера на Бойко с

Да станеш шесткратен европейски шампион и олимпийски първенец по борба е лесно в сравнение с това да си намериш място за паркиране в София. В това се убеди звездата от тепиха Армен Назарян, който почти половин час обикаля за паркомясто с лъскавия си "Мерцедес", видяха топпапараците на "България Днес"

Нападателят на "Пари Сен Жермен" Мауро Икарди се оказа под пълния контрол на жена си Уанда Нара. Дори когато тя не е вкъщи. Сексбомбата следи всяка негова крачка чрез инсталирани в дома им камери. Блондинката може да вижда какво се случва направо на мобилния си телефон. Камерите са общо 43. "Те не са само в Милано - призна Уанда