“24 часа”, “168 часа” и “България днес” сред 10-те най-четени и влиятелни вестници

https://www.24chasa.bg/novini/article/7132790 www.24chasa.bg
Факсимиле от първа страница на "24 часа" от 31 октомври

Издателят им Венелина Гочева е единствената, която

няма участие в други бизнес сфери, показва

изследване на Асоциацията на европейските журналисти

“24 часа”, “168 часа” и “България днес” - трите вестника, издавани от “168 часа” ЕООД, са сред 10-те най-влиятелни на българския пазар.

Това показва национално представително изследване на социологическата агенция “Маркет линкс”, направено по поръчка на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България.

То е част от мащабното проучване на АЕЖ за пазара на печатните медии у нас, наречено “Печат. Вестник за вестника” и публикувано на 1 ноември, Деня на будителите.

Според социологическите данни останалите издания, които са с различна степен на обществено-политическа насоченост, са “Телеграф”, “Уикенд”, “Монитор”, “Труд”, “Стандарт”, “Капитал” и “Сега”. Всички 10 вестника са базата, върху която е направено изследването.

Информацията за собствениците им показва, че “издателят на “24 часа” (както и на “168 часа” и “България днес” - б.а.) Венелина Гочева е единствената сред издателите, която няма участия в други бизнес сфери.”

Според изследването Иво Прокопиев и Теодор Захов, които са собственици на “Икономедиа” (в. “Капитал”), имат интереси във възобновяемите енергийни източници, недвижимите имоти и интернет технологиите.

Издателят на “Сега” Сашо Дончев има интереси в недвижимите имоти и енергетиката.

Депутатът Делян Пеевски, който е собственик на най-голямата медийна група (“Монитор” и “Телеграф”), декларира пред Сметната палата и Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобитото имущество участия в различни търговски дружества в чужбина.

Според него “собственикът на “Труд” Петьо Блъсков и неговият баща, който е главен редактор на изданието, се занимават със строителство, което се финансира предимно от една банка, а в някои от случаите имотите, върху които се строи, са придобити от Столична община”.

Според изследването предимствата на печатните вестници са наличието на повече и по-задълбочена информация, по-различен тематичен обхват, за разлика от телевизиите, както и възможността информацията в него да е достъпна многократно.

“Ако си го чул по новините и след това го има във вестника, вече си сигурен, че това нещо е така”, казва една от участничките в изследването, която е във възрастовата група 18-39 г.

Печатният вестник се откроява като по-достоверен източник на информация в сравнение с телевизията и интернет за 40-60-годишните. Сред тях преобладава мнението, че в печата информацията се излага по-обстойно, с повече гледни точки, тъй като самият характер на медията дава възможност за това.

За да купят вестник, за читателите е важно да има не само актуална информация, но и публицистични коментари и анализи. Друга причина е достоверността на информацията. Освен това участниците описват четенето на вестника като “ритуал” - нещо, което се случва всеки ден и носи удоволствие.

Според изследването анонимните публикации са основна причина за ниската степен на доверие към медиите като цяло. Затова авторството на материалите е от съществено значение и един от факторите за по-високо доверие в тях и особено в печатните. “Резултатите показват, че за читателите е важно да свързват името на автора с визия за него”, пише още в изследването.

“Вестниците не са това, което бяха, и никога няма да бъдат. Колкото повече знаем за тях, толкова повече ще знаем на кого да вярваме и да помагаме”, пише за целите на изследването д-р Илия Вълков, ръководител на проучването и член на УС на АЕЖ.

Промяната във вестниците днес се свързва най-вече с онлайн версиите им. 24chasa.bg остава най-големият новинарски портал в България с ръст от 38,48% при уникалните посетители за 2018 г., в сравнение с 2017 г. Обобщените данни са от метричната система Gemius за септември. Най-важната причина за неспиращия ръст на 24chasa.bg е уникалното съдържание, произвеждано от професионални журналисти, както и марката на медията, която е символ за качествена журналистика.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са