Чиновници обръщали подкупи за български паспорти в биткойни (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7133004 www.24chasa.bg
Момент преди заседанието на спецсъда по мерките за неотклонение на обвинените.

Прокуратурата: Има сигнал от президентството за ДАБЧ, но разследването не е по него

4-мата обвинени начело с шефа на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев като престъпна група обръщали част получените подкупи за издаване на фалшиви удостоверения за български произход в биткойни.

Това разказа прокурор Ангел Кънев, който уточни, че тепърва с експертизи ще се установява пътят на парите.

Според обвинението членовете на групата прибирали между 5000 и 8000 евро от чужденец, който искал да получи удостоверение за български произход.

Вчера Петър Харалампиев, главният секретар на институцията Красимир Томов и сърбинът Марко Стойов бяха оставени в ареста. Съдия Биляна Вранчева прецени, че срещу тях има доказателства за корупция. Четвъртият обвинен е жена от Кюстендил - Петя Димитрова-Симеонова, която е собственичка на фирма за легализиране на документи.

Един от основните свидетели на прокуратурата е зам.-председателят на ДАБЧ Димитър Владимиров. Той е бил най-мразеният човек в агенцията, защото пречел на корупцията с удостоверения. Според адвоката на Харалампиев Николай Кокинов зам.-шефът също трябва да е обвинен, тъй като е мълчал за подкупите в агенцията, а най-вероятно и той е участвал в схемата.

Друг свидетел на обвинението е Димитър Стойчев, съпруг на украинската певица Катерина Бужинска-Стойчева. Според прокуратурата той е дал 5000 евро на Харалампиев. В тази връзка защитата се позова на публикация от фейсбук профила на Стойчев, от която ставало ясно, че на датите, за които обвинението твърди, че той е дал пари на Харалампиев, Стойчев бил на гръцки остров. Съдът обаче не прие това за доказателство. Прокурор Кънев се позова на СРС, преразказани от служители на КПКОНПИ. От тях ставало ясно, че между обвинените имало стотици разговори, в които се коментирало какво е необходимо да се направи по преписки на чужденци, така че да бъдат изрядни.

Марко Стойов е бил арестуван, след като влязъл в България от Сърбия. Той дошъл у нас, за да се срещне с Харалампиев и да му предаде подкупи от по 5 хил. евро на петима сърби, каза прокурор Кънев.

От обвинението посочиха, че засега няма да искат отстраняване от длъжност на Харалампиев и Томов.

От президентството са изпратили сигнал до прокуратурата за нарушения при даването на българско гражданство, но арестите и разследването в ДАБЧ не са по него, съобщиха вчера от прокуратурата.

Сигналът бил изпратен първоначално до администрацията на президента от бившата шефка на дирекция “Българско гражданство” в Министерството на правосъдието Катя Матева (виж долу). Това е станало на 9 март 2017 г. След това той е бил препратен от главния секретар на Румен Радев с писмо до главния прокурор Сотир Цацаров на 20 март.

В него се излагали твърдения за нарушения в министерството и ДАБЧ по процедурите за българско гражданство. Проверката приключила със заключение, че нямало извършено престъпление.

Изчезвали документите на кандидати за гражданство

Цели преписки на кандидати за българско гражданство, които подават документи по законовия ред, без да се опитат да решат въпроса нерегламентирано с отговорните чиновници, са изчезвали от Министерството на правосъдието. Това показва проверка на Главния инспекторат на МС, с доклада от която “24 часа” разполага.

След като нарушенията са установени от инспекторите, правосъдният министър Цецка Цачева уволнява дисциплинарно шефката на дирекция “Българско гражданство” Катя Матева. Оказва се, че в дирекция “Българско гражданство” по необясним начин са изчезнали всички преписки “с неотстранени нередности” на кандидати, на които Матева през Съвета по гражданството към министерството е отказала гражданство. Така не можело да се изясни правомерни ли са отказите.

Според доклада на инспектората най-фрапиращите случаи са с македонските граждани Люпче Стоянов, Мартин Кръстевски и Борче Максимовски. Матева отказва да разгледа документите им, въпреки че те са доказали българския си произход. Първите двама обаче не се предават и завеждат дела в съда срещу Министерството на правосъдието. Съдът постановява, че отказът на директорката е незаконен и преписките трябва да се разгледат. Когато ресорната зам.-министърка Вергиния Мичева през 2016 г. изисква документите на тримата, за да ги придвижи в Съвета по гражданството, се оказва, че те са изчезнали и не може да бъдат намерени, разказаха пред “24 часа” служители на Министерството на правосъдието. Мичева успява да възстанови преписките по копията на документите, дадени от македонските граждани в съда, и междуведомственият Съвет по гражданството единодушно приема да предложи те да получат български паспорти.

Зам.-министър Мичева остава шокирана, когато разбира, че в протоколите с решения на съвета тримата липсват. А служителите на дирекция “Българско гражданство” ѝ заявяват, че не си спомнят да е вземано положително решение за преписките. На следващото заседание на съвета всички членове заявяват, че са удовлетворили молбите на македонските граждани. Но изведнъж се оказва, че възстановените преписки не са в деловодството на съвета, а служители докладват, че “са взети от г-жа Матева”, която излиза две седмици в болнични.

Потърсена за коментар от “24 часа”, Матева каза, че докато от министерството търсили преписките, те били в спецпрокуратурата, внесени там от нея. Сега тя обжалвала уволнението си пред Върховния административен съд. Матева била махната от поста, тъй като “станала неудобна и изпитала цялата политическа репресия върху гърба си”.

Главният инспекторат на МС е проверил дейността на дирекция “Българско гражданство” от януари 2014 до август 2016 г. От 38 775 молби не са образувани преписки по 13 951.

“В хода на проверката комисията установи, че в архива на дирекцията не се съхраняват оригинали или копия на подадените молби, по които няма образувани преписки заради неотстранени нередности или неявяване на интервю”, пише Инспекторатът. Така не може да се направи последваща проверка правилни ли са били отказите.

Симеонов предупредил Харалампиев за злоупотреби в агенцията

Вицепремиерът Валери Симеонов бил изпълнил ангажиментите си към Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и обяви, че исканията на опозицията за оставката му са несъстоятелни. “Нямам задължения за контрол и ръководство на агенцията”, подчерта Симеонов вчера. И обясни, че функциите му били на администратор, който да координира агенцията.

Още през лятото на 2017 г. той получил сигнали за злоупотреби от служителката в Министерството на правосъдието Катя Матева. “Предоставиха ми данни, но тъй като не успях да установя достоверността на тези факти, информирах Каракачанов за сигналите и получих от него съгласие да предоставя съответните материали на компетентните служби - обясни вицепремиерът. И допълни:С тези обстоятелства, които изнасям, отговарям на исканията за оставка, които са абсолютно несъстоятелни.” С това приключили неговите ангажименти и като вицепремиер, и като български гражданин по Наказателния кодекс.

“От получаването на сигнала допреди 10 дена, без да му казвам, че съм получил такъв сигнал, съм провел многократни срещи и съм предупреждавал председателя на ДАБЧ много да внимава и да не допускат такива злоупотреби, тъй като това е изключително позорно не за агенцията, а за България. Доколко се е съобразил, ще стане ясно след като приключат делата, отсега не мога да кажа кой е виновен и кой - не”, заяви още Симеонов. Вицепремиерът обясни, че стриктно, прецизно и ефективно изпълнява задълженията си. Сред успехите си изреди привличането на сезонни работници от държавите с български общности, облекчаването на режима за получаване на синя карта и др.