Управляващото мнозинство ще вземе мерки за осигуряване на кворум в пленарната зала

https://www.24chasa.bg/novini/article/7135360 www.24chasa.bg
Емил Христов СНИМКА: НС

От групата на ГЕРБ и Обединените патриоти ще вземат мерки за осигуряване на кворум за работата на Народното събрание като спрат командировките на народните си представители. Това заяви пред БТА в Ловеч заместник-председателят на парламента Емил Христов след днешния отказ на опозицията да влезе в пленарната зала. По думите му нито правителството, нито парламентарното мнозинство са разклатени заради исканата оставка на вицепремиера Валери Симеонов.

"Не споделям схващането, че единствено управляващите са отговорни за кворума. Всички народни представители са отговорни за работата на Народното събрание - и управляващи, и опозиция. Хората са ни избрали, за да отидем там и да работим и не са мислили кой ще бъде управляващ, кой опозиция. Всички сме длъжни пред вас", каза Христов.

Той добави, че осигуряването на кворум е дело на всеки един народен представител, на всяка една парламентарна група. "Можем да съберем кворум и ще го събираме, но едва ли това са очаквали хората от нас. Най-вероятно ще спрем командировките. Ние имаме доста групи, които са в Брюксел, САЩ, ходят по международни форуми, конференции. Но това не е най-доброто решение. Най-доброто решение е всички да сме в зала и да правим това, за което хората са ни изпратили в Народното събрание", посочи още Емил Христов.

Според него идеята на опозицията е не толкова да постигнат нещо, колкото да навредят на ГЕРБ, без да си дават сметка, че вредят на цялата държава. "Защото това не е само един провален ден на Народното събрание, това е разочароване на хората, отблъскването им от управлението на страната. Ние не успяваме да видим добрите неща, които се случват в България, а те се случват и ще продължат, без значение кой е в Народното събрание и кой не е там", добави заместник-председателят.

На въпрос дали Валери Симеонов трябва да подаде исканата му оставка, Христов заяви, че това може да го реши самият той и Обединените патриоти. "Мога само да кажа, че не биваше така да се отнася", посочи още заместник-председателят на НС и добави, че не се клати нито правителството, нито парламентарното мнозинство, но не е това начинът да се работи в държавата.

"По-добре да спорим в зала, както го правим много често, отколкото по такъв начин да проваляме развитието на страната. Политиците трябва да решат какво да се прави. Когато има някакъв проблем с ръководен кадър от ГЕРБ, ние реагираме - снемаме доверието, напускат, при нас няма такива двоумения. Казали сме, че ще бъдем непримирими и го правим", допълни Емил Христов.

Той присъства в Ловеч на представянето на книгата "Ловеч - градът на професорите".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" ударно чисти дълговете си. Целта пред ръкодоството на "сините" е след Нова година да падне запора над всички клубни сметки. "До края на годината всичко ще бъде изчистено - заяви изпълнителният директор Павел Колев. - Истината е, че ние и в момента дишаме спокойно финансово. "Левски" е един от най-коректните платци не само на държавата

Рафаел Надал вдигна приказна сватба с половинката си Мария Франсиска Перейо. След 14-годишна връзка двамата се ожениха в събота. Церемонията бе проведена в имението-крепост La Fortaleza. По желание на младоженците сватбата бе обвита в пълна секретност, за да могат двамата да се порадват на уединението си

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда