Нинова май иска да унизи Станишев, като изстреля Йончева първа за евровота

https://www.24chasa.bg/novini/article/7137393 www.24chasa.bg
Лидерката на БСП Корнелия Нинова разчита на Елена Йончева за важни битки на опозицията във и извън пленарната зала.

Като лидер на Партията на европейските социалисти той няма как да изпадне, но структурите може да го игнорират заради Истанбулската конвенция

 

Сергей Станишев ще бъде преизбран за лидер на ПЕС след месец.
Сергей Станишев ще бъде преизбран за лидер на ПЕС след месец.

Изненада готви соцлидерката Корнелия Нинова за евроизборите напролет. Най-вероятно червената листа ще бъде поведена от Елена Йончева. Това очакват нейни колеги депутати.

Журналистката е признат международник, владее езици и е изключително подходяща за работа в Брюксел. Освен това според стратези вляво с нея може да бъде постигнат ефектът “Радев” - на разширяване на ветрилото на подкрепата за БСП от среди извън партията. Така червените ще гонят по-добър резултат от досегашните си 4 евродепутатски места.

Изборът на Йончева има две цели. Първо, русото миньонче постепенно се превръща в острие на БСП срещу ГЕРБ. Неслучайно още с влизането си в парламента тя поведе битката срещу роднинските назначения на ГЕРБ и се зае с нарушенията около изграждането на стената по границата с Турция.

През юли ГЕРБ поиска прокуратурата да провери Йончева за съдружие с Цветан Василев и изнесе информация, че е била съсобственичка с него на офшорка и така източила 315 хил. лв. от КТБ. Журналистката отвърна, че това са парите, с които е купена техниката за ангажиметите ѝ към тогавашната ТВ 7 и апаратурата още е налична. Управляващите поискаха проверка срещу Йончева и заради създаването на паника, че питейната вода в Хасково е с уран. Не се притесни от заведените срещу нея дела и на свой ред подаде съдебни искове за клевета, като дори успя на първа инстанция по това срещу премиера Бойко Борисов. Отделно двамата с колегата ѝ депутат от ГЕРБ Делян Добрев водят паралелна съдебна битка с взаимни обвинения за клевета.

Сега се говори, че

на журналистката е

поверена нова задача -

да рови всички обществени поръчки в строителството, където левицата смята, че управляващите са уязвими.

На втори план с такъв водач за евровота Нинова нанася удар и вътре в партията си. Йончева дълги години живя със Сергей Станишев. И макар двамата да запазиха приятелски и коректни отношения и след раздялата си, противопоставянето им в битката за избираемо място в червената листа е удар срещу президента на ПЕС.

Станишев обаче има шанс да се класира в първата тройка. За никого не е тайна, че той и Нинова са на нож не само защото още не са си простили скандала около Истанбулската конвенция, но и заради вечната подозрителност на лидерката, че експремиерът иска да се върне начело на БСП и да я измести.

И макар той да отрича мисли в тази посока, от вътрешната опозиция подклаждат огъня, като го определят като добър вариант.

Колкото и да не ѝ харесва обаче,

Нинова не може да

изхвърли Станишев

много назад в листата по простата причина, че е президент на ПЕС и през декември пак ще бъде преизбран за такъв.

Европейските партньори на БСП няма как да позволят лидерът им на ниво ЕС да бъде унизен с номинациите за Европарламента.

Но пък “Позитано” винаги може да оправдае по-задно място с желанията на структурите - по устав те правят номинациите, а според началниците в БСП на много места в страната червените вече заявявали, че няма да работят за евролиста със Станишев начело заради кампанията му за Истанбулската конвенция.

Досега за водач на червената листа се сочеше Деница Златева. Дори и да бъде изместена от Йончева,

бившата вицепремиерка

в служебния кабинет на

Герджиков ще е втора

Сега вече като зам.-председателка на партията, тя доказа лоялността си към лидерката, като отказа на премиера Бойко Борисов да стане министър в кабинета му.

МеждународничкатаЗлатева владее 4 езика и е добре позната в Европа - тя е в ръководството на Жени ПЕС, участва в заседанията на различни формати на европейската левица и наистина е на “ти” с почти всички леви президенти и премиери.

Всички шансове да остане евродепутат има и Петър Курумбашев. Той влезе в ЕП след избора на Илияна Йотова за вицепрезидент и изкара само половин мандат. Но пък изнесе на гърба си битката за интересите на българските превозвачи в новия пакет мобилност.

Момчил Неков също ще е отново в евролистата. Може би този път няма да е на почти последното, 15-о място,

родило феномена 15/15 Както влезе уж на майтап, така извъртя много активен мандат и бе забелязан и от колегите си от други държави. Но със сигурност няма да е и в първите 5.

 

да унизи

изстреля

евровота

Още много сериозни имена вляво се спрягат за кандидати. Сред тях са тези на лидера на БСП - София, Калоян Паргов, на депутата Антон Кутев. За цвят на миналите избори бяха подредени проф. Андрей Пантев и депутатът Александър Симов, но не е ясно дали пак ще останат на по-задни места. Очаква се “цветът” този път да са по-нови и млади имена.

Почти сигурно е вече, че фамилията Пирински няма шанс за избираема позиция, ако въобще фигурира в листата. От “Позитано” 20 отдавна планират

пенсионирането на бившия

парламентарен шеф и

настоящ евродепутат

Георги Пирински,

но той се надяваше да бъде компенсиран с добро място за дъщеря си Ана, член на НС на БСП. След възходяща партийна кариера през последните години обаче младата социалистка само за два месеца се превърна в трън в очите на ръководството. Първо, защото заедно с баща си и Велислава Дърева организира подписката на 50-те членове от Националния съвет за вестник “Дума”. След това и когато с публични изказвания обяви, че Нинова “не би била ефективен премиер, не е и ефективен лидер на БСП”. Така окончателно си отряза пътя към евролистата, отсичат от кръга на лидерката. А и постовете или длъжностите в партията не се предавали по наследство, трябва да бъдат заслужени, подчертават от “Позитано”.

Оцеляването на патриотите

блокажът обаче е пълен

Последният и най-голям раздор при малкия коалиционен партньор - “Обединени патриоти”, настана именно когато те се опитаха да заговорят за наближаващите европейски избори.

Волен Сидеров обяви в интервю за “24 часа”, че е амбициран да играе за евродепутат. Малко по-късно обвини Валери Симеонов във всички грехове, депутатите от ОП на свой ред опитаха да го свалят като шеф на парламентарната група, после “Атака” - да свали Симеонов като вицепремиер, а Красимир Каракачанов хвърли синята си каска...

Така че днес тримата още не смеят да отворят темата как ще излязат пред избирателя на 26 май 2019 г. Понеже буквално от дни започнаха да си говорят (след инициирана от Волен среща в “Къщата с часовника”), никой от тях не я повдига, за да не взриви трудно постигнатото примирие. Макар оставането на малката им коалиция цяла до голяма степен да минава през разбирателство в какъв формат ще се изправят напролет.

На практика в момента са отворени всички варианти - ВМРО, НФСБ и “Атака” да излязат с обща листа; такава да имат само ВМРО и “Атака”; трите формации да си дадат свобода сами да решат как играят на евровота.

Първите два варианта пък имали подварианти - с Волен Сидеров начело или с друг водач. Преди заявката на Сидеров непременно да става евродепутат за безспорен водач се сочеше сегашният избраник в Страсбург и зам.-шеф на ВМРО Ангел Джамбазки. Социолозите го поставят в топ 3 на най-разпознаваемите български депутати в ЕП. А вариант №3 към днешна дата изглежда най-неуместен, тъй като разделени, трите партии нямат шанс да излъчат и един евродепутат.

Сидеров работел за широка коалиция “Патриоти плюс”, т.е. максимално отваряне на ветрилото и привличане към тройката на “Презареди България” на Николай Бареков и “Воля” на Веселин Марешки. Преди две седмици той официално подаде молба за членство на “Атака” в алианса на европейските консерватори, в която Бареков е зам.-шеф, като двамата дори обявиха спечелването на 4 мандата за цел.

Такъв сценарий обаче значи Волен да остане сам - нетърпимостта между Каракачанов и Бареков и между Каракачанов и Марешки е пословична. Последният вчера за пореден път поиска оставката на вицепремиерите от ПФ.

Мария Габриел е сигурният водач на ГЕРБ през май

В листата на ДПС начело с Филиз

Хюсменова също без изненади, бивш

министър с шанс да я допълни

За разлика от драматичните неофициални разговори вляво при основната управляваща партия - ГЕРБ, за евроизборите всичко е спокойно и ясно.

Сигурният водач на ГЕРБ за вота през май е еврокомисарят Мария Габриел.

За близо 14-те месеца на поста тя се справя отлично със задълженията си и не изпадна в нито една ситуация, в която опозицията да може да оспори авторитета и компетентността ѝ.

Веднага след нея ще е лидерът на депутатите от ГЕРБ/ЕНП и зам.-шеф на парламентарната група на ЕНП в Страсбург Андрей Ковачев. Той е сред най-близките колеги на Манфред Вебер. А на конгреса на ЕНП в Хелзинки на 7 и 8 ноември Хелзинки се очаква с почти 100% сигурност именно германецът да получи официалната номинация на десницата за председател на новата Европейската комисия.Сигурният водач на ГЕРБ през май е еврокомисарят Мария Габриел. Междинните сондажи сочат огромна преднина в негова полза пред другия потенциален кандидат на ЕНП - бившия финландски премиер Александър Стуб.

Ева Майдел, Андрей Новаков, Емил Радев и Асим Адемов - всички те и настоящи евродепутати на ГЕРБ, ще заемат следващите позиции в евролиста 2019.

Единственият от сегашния състав, който ще липсва, е Владимир Уручев. Енергетикът от Враца е неизменно в ЕП от първите представители на България там през 2007 г. Но той се отказва от нов мандат по своя воля, казаха за “24 часа” от централата на паритята.

В листата на ДПС също изненади едва ли ще има. Очаква се Филиз Хюсменова да запази първото място.

Тя е зам.-председател на ДПС, но и зам.-шеф на групата на либералите в Европарламента. Работата ѝ там се оценява високо, дори има награда за Евродепутат на годината за 2016 г. в категория “Заетост и социални дейности”.

Всички шансове да е втори в подредбата има Илхан Кючюк. Лидерът на младежкото ДПС, който на предишния вот бе 4-и (след Делян Пеевски, отказал се да влиза в ЕП, и Неджми Али), се доказа през тези пет години с усърдна работа. Издигна се до зам.-шеф на алианса на европейските либерали АЛДЕ и има много ангажименти в международен план. Това не му пречи да е редовно сред структурите на младежите от ДПС, а само преди дни показа колко са сплотени и организирани, като събра над 1500 млади на внушително тържество за 20-ия рожден ден на организацията.

На предни позиции се очаква да е и Искра Михайлова, сочена за най-влиятелния ни евродепутат. Тя е единственият българин начело на комисия в ЕП - по регионално развитие. Миналата година стана Евродепутат на годината. Очаква се Неджми Али също да остане, а с шансове този път е и бившият министър на екологията в кабинета “Орешарски” Станислав Атанасов.