БНБ определи 10 важни банки с по-висок буфер за отпуснати заеми

https://www.24chasa.bg/novini/article/7138323 www.24chasa.bg

Всички ще заделят част от рисковите си активи от 1 януари, вместо от 1 октомври 2019 г.

БНБ определи 10 системно значими банки и изтегли за по-ранна дата от октомври по-високите капиталови буфери. С тях,  трезорите  трябва да гарантират раздадени от тях рискови активи.  Във важната десятка влизат трезорите, от които основно зависи стабилността на банковата система. Най-вероятно те ще бъдат надзиравани от ЕЦБ, а БНБ ще концентрира надзора си към по-малките банки.

Преди да обяви решението си,  Управителният съвет на централната банка е уведомил Европейската комисия, Европейския съвет за системен риск, Европейския банков орган и централните банки на държавите членки.

В Топ 10  влизат УниКредит Булбанк, ОББ, Първа инвестиционна банка, Банка ДСК, Сосиете Женерал Експресбанк, Райфайзенбанк, Пощенска банка, Централна кооперативна банка, Българска банка за развитие и Банка Пиреос България.

През септември, БНБ обяви, че от 1 октомври 2019 г. ще вдигне капиталовия буфер от нула, колкото бе досега,  до  0,50%. Тогава, централните банкери предупредиха, че срокът за влизане в сила на това изискване може да бъде изтеглен по-рано.

От решението в понеделник става ясно, че задължават четири банки от челната десятка още от 1 януари 2019 г. да заделят по-високи суми от тази летва. Това са УниКредит Булбанк, ОББ, Банка ДСК, Първа инвестиционна банка. За тях буферът става 0,75% от рисковите им активи, а през 2020 г. ще бъде  1% от тях.

Сосиете Женерал Експресбанк, Райфайзенбанк, Пощенска банка и ЦКБ ще отделят 0,50% от 1 януари, вместо от 1 октомври, става ясно още от решението.

Българската банка за развитие и за Банка Пиреос България също трябва да гарантира отпусканите от нея заеми с по-висок от досегашния, но под обявената предварително летва. Те ще внасят  по 0,25% през 2019 г. и 0,50% през 2020 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Заплашил жена с убийство и със сексуални подвизи успя да финтира охраняващ го полицай. Повалил го с дръжка от метла и се покрил в Морската градина в Бургас. Историята започва следобеда на 29 октомври в Подвис, община Сунгурларе. Там от по-рано се заселил Атанас Бундев от котленското село Градец. В онзи вторник, както обикновено,

Петте пострадали деца от добричкото село Кардам вече са добре. Изписани са от болницата и вече ходят на училище и детска градина. Все още не е ясна причината за смъртта на техния 9-годишен брат. От прокуратурата все още изчакват резултатите от всички експертизи, за да обявят окончателната причина за инцидента.

Гола ще пее Гери-Никол! Яката дупара се закани, че ще се качи на сцената само по изрязан бански на луд купон в Пампорово. Варненската фурия е част от голям спеткалък по случай празника на студентите. "Елате да се забавляваме заедно на Студентския празник. Аз мога да дойда по бански, а ако е студено - ще си сложа шалче",