ДАНС влезе в Неделино - едни вземали пари от Испания, други от София, без да са стъпвали там

https://www.24chasa.bg/novini/article/7139226 www.24chasa.bg
Валентин Гаджев, директор на териториалния клон на НОИ в Смолян

42-ма гурбетчии ще връщат обезщетения по 10 хил. лв. на държавата, други 7 пенсионери си купили незаконно стаж

Срещу 42-ма гурбетчии от Неделино се водят дела за получени обезщетения за работа в Испания.

Те имат трудови договори за земеделска работа в Аранда де Дуеро, Испания, за по 10-15 дни. Разследващите се натъкват, че всъщност са били на гурбет едва по 3 дни или изобщо не са излизали от България.

Неделчани имат договори с Любомир Стефанов, собственик на фирма и насаждения в Испания. Те се ползват от Европейския регламент, според който, когато се работи в страна - членка на ЕС, и имаш осигуряване, получаваш обезщетение от 60% от заплатата, която си получавал от последния работодател. Гурбетчиите били осигурявани на висок праг и след като работодателят ги съкратил,

обезщетението

им като

безработни било

по 74 лв. на ден

Възникнали подозрения, че чрез фиктивните договори със Стефанов се точи социалната система. Схемата се разследва и от ДАНС.

По 34 от 42-та случая административният съд в Смолян потвърждава решенията на НОИ за спиране на обезщетенията. Изпратено било запитване до Главна дирекция “Национална полиция” дали тези хора изобщо са излизали от страната. Според отговора има разминаване в дните на пребиваване и много от жителите на Неделино не са били в Испания през цялото време. Преди да им бъдат спрени обезщетенията, получената сума възлиза на 240 хил. лв. Делата продължават с обжалване пред ВАС.

“Проверката е разпоредена от Централното управление на НОИ заради съмнения в голямото количество хора при един осигурител, назначени за кратко”, обясни местният шеф на осигурителния институт Валентин Гаджев.

“Касае се за изключително кратки периоди на трудов договор - 3-10 дни. Има и такива, които изобщо не са стъпвали в Испания. Част от тях са назначавани в Испания, а след това командировани в пловдивското село Войводиново, където работодателят им има имот. При командировките не е сезирана Инспекцията по труда”, добави Гаджев.

В същото време 7 пенсионери от Неделино ще трябва да връщат над 70 хил. лева, ако се докаже, че са получили фалшив стаж. Става въпрос за четирима мъже и 3 жени. След проверка от НОИ сезират полицията и е образувано досъдебно производство. За една от жените вече има повдигнато и обвинение, каза Гаджев. Изплащането на пенсиите им е спряно, докато се установи дали стажът им е действителен.

Разследването води до подозрения, че неделинци са си

купили стажа от

длъжностно

лице,

което им е изработило документите за софийски предприятия - жп завод “Георги Димитров”, “Строймашинженеринг” и “Строймашремонт”. Всички представили стажове първа и втора категория. Повечето обаче не можели да отговорят на разследващите кога и къде са живели в София, когато са се трудили там.

“Следите водят до длъжностно лице, което им е изработило документите за фалшивия стаж. Разследва се дали и по колко пари са платили неделинци, за да се пенсионират с фалшив стаж и по-висока пенсия”, обясни той. С този стаж те получавали по над 500 лв. пенсия на месец. Ако се докаже, че стажовете са фалшиви, всеки ще връща по около 10 000 лв. на държавата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отрова за мишки, поставена в стена, е причината 9-годишният Стефчо от Кардам да почине. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 9-годишният Стефан почина в болница, а две от сестрите му бяха приети в много тежко състояние с натравяне. Отровата е била поставена в отвори, които са зазидани с кал в стената,

Футболистите на "Спартак" (Плевен) най-вероятно няма да пътуват за предстоящия мач с Кариана (Ерден) в събота. Това съобщи регионалният сайт Plevenutre.bg. Причината е до болка позната - неизплатени заплата и напрежение в отбора. Мачът е по програма в 14,30 ч в събота, но няма яснота дали изобщо ще се състои

Освежаваща разходка в парка направи бившият министър Николай Василев, видя "България Днес". Политикът използва последните слънчеви лъчи, за да се раздвижи по парковите алеи в столицата. И докато около него имаше хора с анцузи, Василев беше с официален костюм и