ДАНС влезе в Неделино - едни вземали пари от Испания, други от София, без да са стъпвали там

https://www.24chasa.bg/novini/article/7139226 www.24chasa.bg
Валентин Гаджев, директор на териториалния клон на НОИ в Смолян

42-ма гурбетчии ще връщат обезщетения по 10 хил. лв. на държавата, други 7 пенсионери си купили незаконно стаж

Срещу 42-ма гурбетчии от Неделино се водят дела за получени обезщетения за работа в Испания.

Те имат трудови договори за земеделска работа в Аранда де Дуеро, Испания, за по 10-15 дни. Разследващите се натъкват, че всъщност са били на гурбет едва по 3 дни или изобщо не са излизали от България.

Неделчани имат договори с Любомир Стефанов, собственик на фирма и насаждения в Испания. Те се ползват от Европейския регламент, според който, когато се работи в страна - членка на ЕС, и имаш осигуряване, получаваш обезщетение от 60% от заплатата, която си получавал от последния работодател. Гурбетчиите били осигурявани на висок праг и след като работодателят ги съкратил,

обезщетението

им като

безработни било

по 74 лв. на ден

Възникнали подозрения, че чрез фиктивните договори със Стефанов се точи социалната система. Схемата се разследва и от ДАНС.

По 34 от 42-та случая административният съд в Смолян потвърждава решенията на НОИ за спиране на обезщетенията. Изпратено било запитване до Главна дирекция “Национална полиция” дали тези хора изобщо са излизали от страната. Според отговора има разминаване в дните на пребиваване и много от жителите на Неделино не са били в Испания през цялото време. Преди да им бъдат спрени обезщетенията, получената сума възлиза на 240 хил. лв. Делата продължават с обжалване пред ВАС.

“Проверката е разпоредена от Централното управление на НОИ заради съмнения в голямото количество хора при един осигурител, назначени за кратко”, обясни местният шеф на осигурителния институт Валентин Гаджев.

“Касае се за изключително кратки периоди на трудов договор - 3-10 дни. Има и такива, които изобщо не са стъпвали в Испания. Част от тях са назначавани в Испания, а след това командировани в пловдивското село Войводиново, където работодателят им има имот. При командировките не е сезирана Инспекцията по труда”, добави Гаджев.

В същото време 7 пенсионери от Неделино ще трябва да връщат над 70 хил. лева, ако се докаже, че са получили фалшив стаж. Става въпрос за четирима мъже и 3 жени. След проверка от НОИ сезират полицията и е образувано досъдебно производство. За една от жените вече има повдигнато и обвинение, каза Гаджев. Изплащането на пенсиите им е спряно, докато се установи дали стажът им е действителен.

Разследването води до подозрения, че неделинци са си

купили стажа от

длъжностно

лице,

което им е изработило документите за софийски предприятия - жп завод “Георги Димитров”, “Строймашинженеринг” и “Строймашремонт”. Всички представили стажове първа и втора категория. Повечето обаче не можели да отговорят на разследващите кога и къде са живели в София, когато са се трудили там.

“Следите водят до длъжностно лице, което им е изработило документите за фалшивия стаж. Разследва се дали и по колко пари са платили неделинци, за да се пенсионират с фалшив стаж и по-висока пенсия”, обясни той. С този стаж те получавали по над 500 лв. пенсия на месец. Ако се докаже, че стажовете са фалшиви, всеки ще връща по около 10 000 лв. на държавата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12