Старозагорският митрополит: Светият синод ще заседава в началото на декември

https://www.24chasa.bg/novini/article/7139986 www.24chasa.bg
Старозагорският митрополит Киприан СНИМКА: Ваньо Стоилов/Архив

Светият синод се очаква да заседава в началото на декември и да обсъди въпроса за ситуацията между Украинската и Руската православна църква, съобщи Старозагорският митрополит Киприан и председател на комисията към Светия синод, която се занимава с проблема, цитиран от БТА.

По думите му документите, които трябва да се прегледат, са много и това ще отнеме доста време.

"Обсъждат се тези важни въпроси, когато има готовност ще бъде оповестено. Моето мнение е мнението на Светия синод и много бих желал да завърши всичко в мир и добра воля", каза патриарх Неофит.

"Това е трудно решение и Светият синод трябва да излезе със становище, каквото той определи, това ще е ", добави митрополит Киприан.

"Ние нямаме срокове, всеки в своето съзнание има своето мнение. Обаче ние в Светия синод влизаме с различни мнения и излизаме с едно общо, което е решението на Светия синод. Моето мнение е, че въпросът е много сложен, във връзка с това се получи дълбоко разделение и сега 300 милиона православни няма да могат да застанат и да служат заедно и да бъдем на една света литургия, заедно Московска и Вселенска патриаршия. Това е трагичният момент", коментира Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Според него няма основание да има разделение в българската православна църква. "Това е проблем между две други църкви. БПЦ е малка църква и тя ще съобрази общото мнение на вселенското православие", каза още той.

Патриарх Неофит и част от митрополитите са в Троянския манастир, където бяха отбелязани шест години от кончината на българския патриарх и Софийски митрополит Максим.