БСП и ГЕРБ в спор по решението за санкции за отсъстващите депутати

https://www.24chasa.bg/novini/article/7140790 www.24chasa.bg

БСП и ГЕРБ влязоха в спор по решението за налагане на финансови санкции на депутатите, отсъствали от залата при поименната проверка днес, предава БТА.

При размяната на реплики Данаил Кирилов /ГЕРБ/ сравни с "мишки" депутатите от БСП, които се почувстваха обидени от "сравнението с различни биологични видове" и поискаха да бъде наказан. Аз също моля да ми определите наказание, съобразно конкретното нарушение, каза Кирилов, но уточни, че искал да каже "мишлета", а не "мишки". По-късно той се извини на колегите си от БСП и посочи, че ще приеме всяко наказание по правилника.

Председателстващият заседанието заместник-председател на Народното събрание Емил Христов наложи наказание "забележка" на Данаил Кирилов след изричното му настояване. Той направи забележка и на Цветан Топчиев от "БСП за България", който го обиди, че води заседанието като мишка и по-късно също поиска да бъде наказан.

До наказанията се стигна след декларации от БСП и ГЕРБ относно взетото по-рано днес решение по отношение на народните представители, които не са участвали в поименната проверка днес, да не се прилага чл. 10 ал. 1, 2, 3 и 5 от финансовите правила по бюджета на Народното събрание, т.е. да не им се признаят транспортните, квартирните и дневните разходи за днешния ден.

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски поиска председателят на НС Цвета Караянчева да обясни взетото решение. Той отбеляза, че има хора, които са в чужбина, които са командировани от нея. Разбирам къде ви "стяга обувката", трудно е да се направи кворум от 121 народни представители в една разбита коалиция, коментира Свиленски. По думите му няма да може с поименни проверки, с лишаване от квартирни разходи, самолетни билети и спални места, да ги накарат да спят в залата. Според Свиленски днешното решение противоречи на правилника.

В отговор председателят на правната комисия Данаил Кирилов /ГЕРБ/ коментира, че от БСП продължават с манипулациите и неслучайно на трибуната е излязъл да говори не колега юрист, а колега от транспортната комисия. Той отбеляза, че всеки народен представител е задължен да участва в органите на работа на НС. По думите му поименната проверка е обективен способ да се установи присъствието на депутатите в пленарна зала. Кирилов припомни как през 2013 г. тогавашният председател Михаил Миков е определял кворума. "Има видимо мнозинство", цитира той думи на Миков.

Председателят на НС Цвета Караянчева посочи, че в момента, когато е гласувано решението за финансовите санкции за отсъстващите днес депутати, от БСП не са били в зала и не са разбрали какво се случва. "Да ходим или да не ходим на работа е въпрос на морален, личен и граждански избор", посочи тя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата съпруга на футболиста на "Челси" Педро Родригес - Карол Мартин, използва всеки случай, за да го удари болезнено. Този път тя го направи публично. Дамата отговаряше на въпроси на свои фенове в инстаграм и логично повечето бяха свързани с бащата на трите й деца. Карол и Педро имат три момчета - Брайън, Кайл и Марк.

Процес срещу оръжейна банда отива на поправителен заради объркана цифра! Спецпрокуратурата допусна "техническа грешка", която се оказа препъникамък за делото срещу 70-годишния Сашко Марков. Възрастният мъж остана единствен да се поти на скамейката пред Темида, след като двамата негови авери вече се признаха за виновни и се отърваха с условни

Между 18 и 25 стотинки на километър ще плащат шофьорите на камиони по родните пътища. Това е заложено в новата тол система, която стартира вчера, но засега се правят тестове по нея. Макар вече да има камери и устройство по трасетата, се очаква събирането на такси да започне през март догодина, но дотогава шофьорите трябва да са информирани за