Експерт: Има завишение на фините прахови частици в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/7141197 www.24chasa.bg
Донка Караджова. Кадър: БНТ.

Измеренo e завишение на фините прахови частици във въздуха в Пловдив, но са в допустимите норми, каза за БНТ експертът от ИА по околната среда и водите в Пловдив Донка Караджова.

Това е нормално за началото на зимния сезон, добави тя.

Нивото на замърсяване е съпоставимо и няма крайни и централни квартали. Има позиционирани и подвижна станция за измерване на замърсяването. Атмосферните условия в града са специфични, което води до повишаване на праховите частици, каза още Караджова.

"През последните две седмици има завишения на нивата на фините прахови частици, има превишение на среднодопустимата норма, но не са високи стойностите. Имаме по 60-70 микрограма на метър кубичен, което за началото на зимата не са толкова високи стойности, добави тя.

Сред пловдивчани има едно недоверие и дори подозрение, че показателите на ФПЧ, измерени в двете официални станции в Пловдив, не разкриват истинската картина на замърсеност в града. Това е един от основните мотиви на граждански организации да сигнализират европейските институции.

Преди 7 години беше заведен колективен иск за мръсния въздух, който пловдивчани са принудени да дишат като резултат от бездействието на институциите. След като на първа и втора инстанция екоинспекцията в Пловдив и местната власт бяха оправдани, трябваше Върховният касационен съд да се произнесе. Към този момент делото е спряно и се чака тълкувателно решение, което да изясни два въпроса – общите или административните съдилища са компетентни да гледат дела за вреди, причинени от нарушение на правото на Европейския съюз и по кой ред трябва да го правят.

Тълкователното решение не засяга съществото на казуса за ФПЧ, то е за процедурния ред, по който трябва да се разгледа делото и да, от тази перспектива има възможност делото да бъде преразгледано, но без указания за това как да бъде решено по същество. Възможно е към изгубените 6 години да бъдат прибавени още няколко, защото очевидно и българските съдилища не се чувстват особено съпричастни към тази обществено значима кауза, смята адвокат Михаил Екимджиев.

Според адвокат Екимджиев въпреки програмите за подобряване чистотата на въздуха, които админстрацията разписва на хартия, реални стъпки в тази посока не се правят.

Пловдив, който е един прекрасен град, се проектира като град гостоприемен към колите и враждебен към хората, каза още адвокатът.

Безспорен е фактът, че през последните години се оптимизира почистването на улиците. Въпреки че постоянно се модернизират машините на „Чистота“, в момента обичайна гледка по улици и паркове е издухването на листата, което е съпроводено с облаци прах. За това сигнализират и самите граждани.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.

Единственият, който може да спре Георги Аспарухов да вкарва голове е... съотборникът му Сашо Костов! Забавната история се разиграва по време на мач в Израел, в който "Левски" съсипва от бой домакините от "Апоел". "Сините" водят с 5:0, когато Сашо решава да се избудалка със своя съотборник. Приближава се до Гунди и му казва: "Хайде излизай.