Представители на МОН и на ЦИК обсъдиха предмета "Гражданско образование"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7141497 www.24chasa.bg
Таня Михайлова

Във връзка с предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България в края на май 2019 г. и организирането на държавните зрелостни изпити в същия период заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова и председателят на Централната избирателна комисия /ЦИК/ Ивилина Алексиева имаха работна среща. Това съобщи пресцентърът на МОН.

Представителите на ЦИК са се запознали със съдържанието на предмета "Гражданско образование" за 11-и и 12-и клас, включително в частта за избирателните системи, избирателните права и задължения. Те от своя страна са представили различните форми на разяснителна кампания, които са се използвали на предходни избори за мотивиране на младите гласоподаватели, в това число и на 18-годишните, които гласуват за първи път. Били са обсъдени и въпроси, свързани с начините за упражняването на правото им глас и организирането на разяснителна кампания сред младите избиратели в училище, особено сред тези, на които им предстои да гласуват за първи път.

И от МОН и от ЦИК са изразили желание за задълбочаването на сътрудничеството между институциите за засилване на инициативите за гражданското образование, свързано с изборния процес, не само по време на конкретните предстоящи избори, а като постоянен процес. В тази връзка е била подкрепена идеята за подписването на меморандум за сътрудничество в бъдеще.

Заместник-министър Михайлова е съобщила на представителите на ЦИК, че графикът на ангажирането на оценяващите преподаватели ще бъде съобразен с изборите и на всички преподаватели ще бъде осигурена възможността да упражнят правото си на глас в съответствие с разпоредбите на Изборния кодекс.

В срещата от МОН са участвали също директорът на дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното образование" Евгения Костадинова и Соня Мелоян - директор на дирекцията "Организация и контрол".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекордната покупка на "Кардиф" Емилиано Сала струва 15,5 милиона паунда Шокираща новина потресе футболния свят. Ново попълнение във Висшата лига на Англия изчезна във въздуха, като най-вероятно самолетът му се е разбил. Става въпрос за аржентинския нападател Емилиано Сала, който бе рекордната покупка на "Кардиф".

Антон Станоев - Средната Бирма, обвинен за аферата "Бирмите" за производство и разпространение на цигари менте, вече е на свобода срещу 10 бона гаранция, научи "България Днес". Преди броени дни 2-ри въззивен състав на апелативния спецсъд реши да пусне от ареста Средната Бирма, съобщиха от съда. След акцията срещу нелегалните цигарени фабрики в

Грип тръшна естрадния певец Васко Кеца. Това е най-логичната причина импресариото му Ивайло Манолов да обикаля като луд аптеките в София, видяха топпапараците на "България Днес". Ивайло използва почивните дни, не за да отмаря, а за да отметне някои неотложни домакински задачи. След като обиколи всички магазини и напазарува,