Представители на МОН и на ЦИК обсъдиха предмета "Гражданско образование"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7141497 www.24chasa.bg
Таня Михайлова

Във връзка с предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България в края на май 2019 г. и организирането на държавните зрелостни изпити в същия период заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова и председателят на Централната избирателна комисия /ЦИК/ Ивилина Алексиева имаха работна среща. Това съобщи пресцентърът на МОН.

Представителите на ЦИК са се запознали със съдържанието на предмета "Гражданско образование" за 11-и и 12-и клас, включително в частта за избирателните системи, избирателните права и задължения. Те от своя страна са представили различните форми на разяснителна кампания, които са се използвали на предходни избори за мотивиране на младите гласоподаватели, в това число и на 18-годишните, които гласуват за първи път. Били са обсъдени и въпроси, свързани с начините за упражняването на правото им глас и организирането на разяснителна кампания сред младите избиратели в училище, особено сред тези, на които им предстои да гласуват за първи път.

И от МОН и от ЦИК са изразили желание за задълбочаването на сътрудничеството между институциите за засилване на инициативите за гражданското образование, свързано с изборния процес, не само по време на конкретните предстоящи избори, а като постоянен процес. В тази връзка е била подкрепена идеята за подписването на меморандум за сътрудничество в бъдеще.

Заместник-министър Михайлова е съобщила на представителите на ЦИК, че графикът на ангажирането на оценяващите преподаватели ще бъде съобразен с изборите и на всички преподаватели ще бъде осигурена възможността да упражнят правото си на глас в съответствие с разпоредбите на Изборния кодекс.

В срещата от МОН са участвали също директорът на дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното образование" Евгения Костадинова и Соня Мелоян - директор на дирекцията "Организация и контрол".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,

Даниел Вълчев е всеотдаен съпруг! Бившият министър на образованието и науката отмени жена си Милена, като излезе да напазарува плодове и зеленчуци за вкъщи, видяха папараците на "България Днес". Макар да бе натоварен с покупки, юристът не свали телефона си от ухото. Нищо чудно от другата страна на линията да е била съпругата му,

Испанските клубове пръснаха 808 млн. евро за нови футболисти само за 22 дни от отварянето на трансферния пазар. До момента отборите от Ла Лига са без конкуренция в Европа. За сравнение, в Бундеслигата са дали 434 млн., а в Серия "А" - 352 млн. Доскорошният водач по отношение на трансферите - Висшата лига, изостава назад със своите 197 млн.