Инж. Костадин Борисов: Насоката ни е всички нови уреди на TESY да бъдат с възможност за управление през интернет

https://www.24chasa.bg/novini/article/7142452 www.24chasa.bg

Всички уреди, които TESY пуска за продажба на територията на ЕС, са в съответствие с изискванията на регламентите за енергийна ефективност, казва ръководителят на отдел „Стандарт и управление на качеството“

- Инж. Борисов, бихте ли споделили повече за отдела, който ръководите в TESY?

- Ръководител съм на отдел Стандарти и управление на качеството, в чиято подструктура има две направления - Лаборатория за тестове и изследвания и Контрол на качеството. Дейностите, които се извършват в направление на контрол на качеството, са свързани с проверка за съответствие със спецификациите на доставяните компоненти и материали, контрол на параметри и полуфабрикати в процеса на производство и проверка за съответствие на произведените уреди.

Лабораторията за тестове и изследвания е ангажирана с провеждане на тестове, свързани със стандартите за безопасност, енергийната ефективност, характеристиките, надеждността на уредите и техните компоненти, анализ на материали и компоненти и други.

В задълженията се включват и проследяване на промените в европейското и местното законодателство, свързани с уредите, които произвеждаме, промените в европейските и световни стандарти. Участваме в различни технически комитети, свързани със стандартизацията на европейско ниво, като ще спомена един от тях - TC59x към CENELEC, характеристики на битови електроуреди.

- Вие сте първият представител на България в работната група TC59x /WG4 Водонагревателни уреди към CENELEC, свързана със стандартизирането на характеристиките и енергийна ефективност на електрически водонагревателни уреди. Какви са изискванията на новия регламент в Европейския съюз при производството на локалните отоплителни топлоизточници?

- Регламентът за локални отоплителни източници обхваща много широк диапазон уреди. Аз ще обърна конкретно внимание на електрическите такива, произвеждани в TESY, като конвектори и маслени радиатори. На първо място ще отбележа това, че на практика, уреди, без автоматично регулиране, не могат да покрият заложените минимални изисквания и не могат да бъдат пускани за продажба на територията на ЕС. При преносимите уреди, примерно маслен радиатор, най-ниското ниво по изискванията, е те да бъдат с механичен термостат за регулиране на температура. За разлика от тях, стационарните такива, като конвектор за монтаж на стена, трябва да бъдат задължително управлявани с електронен терморегулатор с функция за седмично програмиране на работата и минимум една от следните допълнителна функции - отворен прозорец и/или адаптивен старт и/или управление през интернет. На база на вида и броя вградени функции, по методика заложена в регулацията, се изчислява енергийната ефективност за конкретен тип уред и се определя дали уредът покрива изискванията. Регулациите не изискват поставянето на специален етикет за енергийна ефективност, но изискват посочването на конкретна информация, свързана с функционалностите в инструкцията за монтаж и експлоатация.

- Кои продукти на TESY покриват последните регулации за енергийна ефективност и предлагат ли се все още на българския пазар уреди, които са извън новите регулации?

- Всички уреди, които TESY пуска за продажба на територията на Европейския съюз, са в съответствие с изискванията на регламентите за енергийна ефективност. Това са отоплителни уреди, водонагревателни уреди с индиректно загряване, електрически водонагревателни уреди, водонагревателни уреди с моментно действие. Тези, предназначени за други пазари, са съобразени с местните регулации и изисквания, като в много случаи те на практика частично или изцяло съвпадат с изискванията на европейските регулации.

Регулациите дефинират дати, след които уредите в несъответствие с изискванията за енергийна ефективност, не трябва да бъдат пускани на пазара, но такива, които са в търговската мрежа от преди това, остават в продажба. Така че е възможно на българския пазар да има уреди извън регулациите, които са остатъчни количества отпреди влизането в сила на ограниченията. От друга страна е възможно да има и такива, които са неправомерно пуснати в продажба след тези дати. В задълженията на съответните държавни органи е да провеждат проверки и при установени нарушения да налагат санкции.

- Как вашето участие в комитетите помага на TESY да се развива като иновативна компания?

- Участието ми помага в това, че разполагаме с предварителна информация по отношение на бъдещите промени в изискванията в съществуващите стандарти, както и в това пряко да участваме в дискусиите по промените и да предлагаме редакции и изменения. Това е свързано, от една страна, с развитието на лабораториите на TESY по отношение на възможностите за разширяване на обхвата на тестове и изследвания по нови методики. Участието на лабораторията на TESY в междулабораторни тестове за валидиране на методики, е като потвърждение за това, че тя е на достатъчно високо ниво. От друга страна, участието в комитетите ни помага в разработването на нови уреди с по-добри характеристики, както и това те да са в съответствие със съществуващите и в същото време да бъдат съобразени с дискутираните в работната група и технически комитет бъдещи изменения в изискванията.

- В последните години TESY инвестира сериозно в IoT сферата. Ще ни разкажете ли как тези иновации се имплементират във вашите уреди и какво е бъдещето не само пред TESY, но и пред целия сектор?

- Плановете ни са свързани с развитие на гама от TESY Cloud продукти, като насоката е всички нови уреди да бъдат с възможност за управление през интернет. Към момента имаме серии от такива отоплителни уреди и електрически бойлери. Следващият етап ще бъде те да бъдат надградени и да могат да бъдат управлявани от външни системи - примерно Alexa на Amazon, Google Assistant, Apple Home и Google Home, IFTTT и други. Крайната цел е постоянен достъп за контрол от страна на потребителя и енергоспестяване.

Костадин Борисов е част от екипа на TESY от 2000 г., като през годините е бил на различни позиции в няколко отдела на компанията, сред които Мениджър доставки български пазар; Ел.инженер в R&D отдел ( Research and Development); Ръководител лаборатория R&D; Ръководител на отдел "Стандарти и Управление на качеството" – позицията му и към настоящия момент, която той заема от 2013 г.

Костадин Борисов е първият българин, член на работна група TC59x /WG4 Водонагревателни уреди към CENELEC (Европейски комитет за електротехническа стандартизация). Дейността на работната група е свързана със разработването на нови стандарти, касаещи определянето на характеристиките на водонагревателните уреди и изменения в съществуващи стандарти на европейско ниво.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С ослепителна визия се показа жената до Лионел Меси. Антонела Рокуцо и двама от синовете им - Тиаго и Матео, бяха главната атракция по време на кръщене в Каталуния тази неделя. Семейство Меси уважи своя добър приятел и бивш съотборник в "Барселона" Сеск Фабрегас, който организира церемонията в стара базилика.

Александър Везенков продължава да блести в тима на гръцкия "Олимпиакос". Атинският гранд се наложи като гост на "Паниониос" със 101:65. Двубоят беше от XX кръг на местното първенство. Българинът стартира като титуляр. Той записа 10 точки, 6 борби и 3 асистенции. Това беше 18-и успех за "Олимпиакос" през сезона срещу две загуби.

Срамно, жалко и тъжно! Мястото, където хиляди българи отдаваха почит на загиналите футболни легенди Георги Аспарухов и Никола Котков, е затрупано от гниещи боклуци, видя "България Днес". Пустееща постройка в близост до паметника на Витиня разнася тежка смрад на урина и фекалии. А паметната плоча, открита с тържествена церемония на 30 юни 2001 г.