Принудителните бракове зад граница да се наказват от съда, предлагат от ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7143999 www.24chasa.bg
Снимкa: Йордан Симеонов

Принудителните бракове зад граница да се наказват от съда. Това са част от промените, които народните представители от ГЕРБ ще предложат в Наказателния кодекс с цел превенция на домашното насилие, стана ясно по време на кръгла маса в парламента днес.

Психическият тормоз в семейна среда върху мъже, жени и деца да се наказва от съда с до 5 години затвор, предвиждат още от промените. Системното преследване и следенето на хора също ще се криминализират.

"Едно зло ходи из България и то присъства почти всекидневно в новините. То присъства с обезкуражаваща честота във всекидневието ни. Това е насилието над деца и жени. По официални данни 1/4 от жените са жертва на такова насилие. Тези данни не изключват и мъжете. Предложенията, които ще направим също", заяви председателят на парламента Цвета Караянчева по време на дискусията. Тя допълни още, че най-вероятно цифрите за хората, попаднали под домашно насилие, ще бъдат стряскащи, тъй като голяма част от тях не подават сигнал за това, че са насилвани.

"Отдавна съм загубила илюзиите, че можем с разговори, кръгли маси, фейсбук послания да се борим срещу това зло. „Ще те убия и ще те излежа“ – много жени са чували това нещо и за колко от тях това се е превърнало във фатален край. Засега са Дарина и Никол и те са последните, но не знаем дали няма да има следващи", каза още Караянчева.

"Предлага се криминализиране на всички форми на насилие, респективно въздействие по отношение на извършителите им, посредством най-тежката форма на държавната принуда, каквато безспорно е наказанието. Към телесните повреди в Наказателния кодекс се допълват случаите, в които домашното насилие ескалира до посегателство срещу живота или здравето на лицата. Към настоящия момент тези престъпления са квалифицирани с оглед особеностите на предмета, когато са извършени срещу майка, баща, биологично дете, бременна жена, малолетно или непълнолетно лице или лице в безпомощно състояние, като не са включени случаите на насилие и насилствени дейности срещу бивши или настоящи съпрузи", обясни от своя страна пък правосъдният министър Цецка Цачева. Тя допълни още, че средната телесна повреда също ще може да бъде преследвана по общия ред. Промяна имало и в това, че вече освен лицата жертви на домашно насилие, полицията ще може да се самосезира по техни случаи, а и жалби ще могат да подават роднини на пострадалите.

"Парламентарната група на БСП също ще подкрепи промените", заяви соцдепутатът Крум Зарков. "Трябва много внимателно да стиковаме текстовете, за да има новият Наказателен кодекс истинска добавена стойност, а не да натоварим слабости, които сме видели, че на практика не съществуват от една страна. От друга страна да не създадем противоречиви текстове и да не объркаме и без това доста разнопосочната съдебна практика. Вносителите например не допълват състава на изнасилването с новия общ квалифициращ признак. Това също може да се окаже проблем, имайки предвид целите на закона", категоричен бе той.

Мъжете са насилване не по-малко от жените. Наистина има брутални случаи на насилие над жени, това не го оспорвам. Домашното насилие идва точно от това, че има неизпълнение на наказанията. Когато няма изпълнение и когато нищо не може да се случи, следва домашното насилие, коментира председателят на Асоциацията на бащите в България Николай Николов.

"Не видях някъде да се споменава за родителското отчуждаване, много държим то да се вкара в Закона за домашното насилие. Не знам вие как ще реагирате на това, ако вашият внук или син дойде и ви каже "аз повече не искам да те виждам, ти вече не си моят баща". В много случаи главно майки нанасят психически травми на децата, настройвайки ги срещу другия родител и отхвърляйки го изцяло. Смятам, че дори може да се вкара промяна в закона за МВР - да се включи и полицията. Трябва да има санкции или дори задържане за 24 ч. Доказано е с годините, че ако на някой родител му е била наложена санкция, той много бързо започва да спазва закона. Само за миналата година по данни на ДАЗД има регистрирани над 16 000 такива случая", заяви пък Явор Виденов от Сдружение за децата на България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.