Какво е пътуващ? Човек, който има желание да сключи договор с туристическа фирма

https://www.24chasa.bg/novini/article/7144355 www.24chasa.bg
Проф. Даниел Вълчев представи победителите

Раздадоха “Златен пирон” 2018 г.

За трета година награди получиха най-лошите примери в законодателството

Кодексът за социално осигуряване е най-променяният документ - 133 пъти

Какво означава пътуващ? Първото, което идва на ум, е човек, който пътува. Но според изменение в Закона за туризма пътуващ е всяко лице, което желае да сключи договор за туристически пакет или за свързани туристически услуги или което има право да пътува въз основа на такъв договор.

Куриозното определение донесе две от наградите “Златен пирон”, присъждани от “Юридически барометър” за трета година.

За трета година те се връчват за най-лоши примери от българското законодателство. Тазгодишните бяха представени в сряда от професора по право и бивш образователен министър Даниел Вълчев и “доктора на хумористичните науки” Димитър Рачков в препълнената 272-а аудитория на Софийския университет.

Основят извод от представените номинации в отделните категории, е, че: всички ние сме пътуващи в страната на пътниците, където има

“уелнес

центрове” -

без вода

и естествени природни фактори в “труден филм”.

Според законотворците “уелнес център” е самостоятелен или изграден към място за настаняване център, намиращ се в градска или в курортна среда, в който се предлагат разнообразни рекреативни и козметично-разкрасяващи процедури, програми и антистресови ритуали, както и холистични подходи за постигане на физическо, емоционално, духовно, интелектуално, професионално и социално благосъстояние на личността. Използването на вода и естествени природни фактори в центъра не е задължително.

От бисерите в законодателството се подразбира че сме граждани на “RID страна”.

Складове според законотворците са сгради, помещения в сгради или специално обособени места в помещение на сгради.

Пак според тях началото на цъфтеж е появата на първите разтворени цветове при мъжките растения и поява на първите близалца при женските растения. Краят на цъфтеж пък е изсъхване на 10% от цветовете на мъжките растения и втвърдяването или окапването от семената при женските растения.

Сред интересните определения е и какво са женски шилета/козички за разплод-с женски животни от рода на овцете/козите на възраст между 6 и 12 месеца.

В Закона за устройство на територията “площадка за игра” е обществено достъпна открита или закрита площ, предназначена за индивидуални или групови игри, с подходящо за целта устройство, настилка и съоръжения за игра в зависимост от определената възрастова група на ползвателите.

А какво е труден филм? Законът за изменение на Закона за филмовата индустрия дава определението, че това е филм, чиято единствена оригинална версия е на български език и е с бюджет, не по-голям от средностатистическия бюджет за съответния вид филм за предходната година. 

Ето и печелившите в традиционните категории, носещи имената на известни филми:

“Догодина по същото време” (Най-често изменян и допълван закон) – победител е Кодексът за социално осигуряване – средногодишно изменение – 7 пъти. В сила е от 1 януари 2000 г. – за 18 години и 10 месеца. До края на октомври 2018 г. е изменян 133 пъти.

В категорията “Извън контрол” (Закон с най-много изменения, преди влизането му в сила) – Законът за концесиите, 1 допълнение, преди да влезе в сила, изменен още 2 пъти за 2 месеца след влизането му в сила.

“Бързи и яростни” (Най-бързо приет закон) – победител е Законът за допълнение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ДВ, бр. 41/2018 г.) – приет за 24 часа (внесен на 10 май 2018 г., приет в залата на първо и второ четене на 11 май 2018 г.).

“Лабиринтът на Фавна” (Закон, предвиждащ най-много подзаконови актове) – победител е Законът за отбраната и въоръжените сили на Република България – с около 93 основания за издаване на подзаконови нормативни актове (огромен брой актове са с неопределен вид от закона – казва се само “акт на…”).

В категорията “Колкото - толкова” (Закон с най-много легални дефиниции) призът отиде при Закона за устройство на територията –

82 легални

дефиниции,

между които: “Икономически обоснован експлоатационен срок” е периодът, през който строежът трябва да бъде поддържан на необходимото ниво за изпълнение на основните изисквания по чл. 169, ал. 1, с отчитане на всички разходи за проектиране, строителство и експлоатация, на рисковете и последствията от аварии по време на експлоатацията и на покриващите тези рискове застраховки, на разходите за инспектиране, за текуща поддръжка, обслужване и ремонт, както и отчитане на местоположението и въздействието на околната среда върху строежа.

,,Изгубени в превода” (Най-любопитна легална дефиниция) – печели дефиницията за “пътуващ”, определена в Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма (ДВ, бр. 37/2018 г.): “Пътуващ” е всяко лице, което желае да сключи договор за туристически пакет или за свързани туристически услуги или което има право да пътува въз основа на такъв договор.

Отличието “Фатално привличане” (Закони и законопроекти intuitu personae, или заподозрени в лобизъм) печели Законът за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ДВ, бр. 85/2017 г.). Заемането на длъжността постоянен секретар на отбраната в Министерството на отбраната вече е обвързано със значително по-високи критерии. Кандидатите за позицията следва да имат професионален опит не по-малко от 8 г. и четвърти старши ранг като държавен служител. Отпадна изискването кандидатът да има не по-малко от 4 г. до придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, за да изпълни мандата в пълен обем, съгласно предходната редакция на закона.

“Баш майсторът” (Най-лоша юридическа техника) отиде при Закона за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДВ, бр. 92/2017 г.), където Народното събрание гласува поради пунктуационна грешка, преместването на запетая.

,,Зов за завръщане” (Най-архаична законодателна идея или лутане на законодателя между различни законодателни решения) – победител е Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ДВ, бр. 7/2018 г.) Чл. 48. (1) Всеки сигнал следва да съдържа: 1. трите имена, ЕГН, адрес, телефон (има се предвид телефонен номер), факс (има се предвид номер на факс) и електронен адрес на подателя, ако има такъв.

,,Зрителна измама” (Най-абсурдни мотиви на законопроект) – победител е Законът за изменение на Закона за собствеността - (ДВ, бр. 7/2018 г.). Удължаването за пореден път на спирането на придобивната давност върху имоти – частна държавна и частна общинска собственост.

,,Всичко, което винаги сте искали да знаете за секса, но сте се страхували да попитате” (Нормативни актове с неуместно дълго заглавие) – победител е Наредбата за критериите и реда за определяне наличието на основни интереси в случаите по чл. 13, ал. 1, т. 13, букви “а”, “е” и “ж”, и чл. 149, ал. 1, т. 2 от Закона за обществените поръчки, които трябва да бъдат защитени при сключване на договор за обществена поръчка или при провеждане на конкурс за проект. Съкращението е:

НКРНОИСЧ13А1Т13БАЕИЧ149А1Т2ЗОПКТДБЗПСНДЗОПИППНКЗП

“Народът срещу Лари Флинт” (Награда на публиката) – победител е легалната дефиниция на “пътуващ” – “Пътуващ” е всяко лице, което желае да сключи договор за туристически пакет или за свързани туристически услуги или което има право да пътува въз основа на такъв договор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Все по-видимо побелява Трайчо Трайков, видя "България Днес". Както най-често може да бъде видян на улицата - забързан, с телефон на ухото и облечен в елегантен и марков костюм, бившият енергиен министър крачеше с мощна крачка към поредния ангажимент. Дали откакто антикорупционната комисия го погна с иск за конфискуване на имущество за 2,4 млн. лв.

Отбори от три държави следят голмайстора на "Левски" и Първа лига Станислав Костов, научи "България Днес". Свои емисари за нападателя в последните срещи на "сините" са пращали тимове от Турция, Полша и Холандия. Те бяха на трибуните и по време на дербито с ЦСКА-София в събота. Костов игра силно в мача, като бе близо до гола през второто полувреме.

Най-секси тенисистката Юлия Стаматова показа страхотно стегнато дупе. Бившата половинка на футболиста от "Лудогорец" Абел Анисе не излиза от форма. Юлето се снима по тренировъчен клин, а на задните й части завидяха дори най-запалените фитнес маниачки. Преди няколко дни родната ни тенисистка отпадна още във втория кръг от турнира в турския курорт