"Ведомости": Кремъл може да смени половината си консултанти от Съвета по правата на човека

https://www.24chasa.bg/novini/article/7144740 www.24chasa.bg
Кремъл СНИМКА: Pixabay

Кремъл започва ротация в Съвета по правата на човека (СПЧ) към президента на Русия. Според източник от администрацията на Владимир Путин съставът на консултативния орган може да бъде наполовина сменен, пише "Ведомости".

"Сега новите кандидати се обсъждат в президентската администрация, към края на месеца списъкът ще бъде обсъден от ръководството на администрацията, а после - представен на президента", посочва източникът, цитиран от БТА.

Вестникът пише, че някои от членовете на СПЧ са имали преди проблеми с руските власти. Председателят на Комитета против мъченията - правозащитна организация с активна дейност в Кавказ - Игор Калягин например е бил в конфликт с ръководителя на руска Чечения Рамзан Кадиров. По време на обиколка из Чечения Калягин е бил замерван с яйца, местният офис на комитета - опожарен, а Кадиров отказал среща с правозащитниците. Този конфликт може би ще попречи на Калягин да остане в съвета, допуска събеседникът на вестника.

Предвижда се в новия състав на съвета да влязат общественици, журналисти и писатели, информира неговият председател Михаил Федотов.

"Днешният състав е оптимален, в него са представени различни насоки от обществената мисъл, но всички членове на съвета имат връзка именно с правозащитната дейност - защото в СПЧ могат да участват само хора, които смятат човешките права и свободи за висша ценност", казва той.

По думите на Федотов той вече е бил уведомен от някои членове, че напускат съвета поради голяма заетост. Телевизионният водещ Максим Шевченко пък заявил пред медиите, че напуска, защото СПЧ отказал да обсъди силови акции на казаци по време на протести в Русия през май.

За разлика от други консултативни органи в СПЧ има и хора, подкрепящи властта в Русия, и критици на Кремъл, уважавани в правозащитните среди, отбелязва политологът Алексей Макаркин.

"Кръстопътят изглежда така: или СПЧ си остава орган, предупреждаващ за проблеми, или алтернативното мнение не се изслушва. Въпросът е дали властта иска орган, изразяващ различно мнение. По съветско време също не се изслушваше мнението на опонентите, системата си живееше самодостатъчно, но знаем как приключи това", казва аналитикът.

"Не че СПЧ постига големи успехи, но може поне да сигнализира за груби нарушения и да покаже, че има друг вариант за действия. Ако нещата останат така, значи властта все още иска алтернативно мнение и е готова донякъде да го възприема", надява се руският коментатор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

9-килограмов пъпеш отгледаха в свиленградското село Сладун! Сладкият плод е дълъг близо половин метър и е един от най-големите родни екземпляри. Пъпешът израства толкова великански в дома на 72-годишната Гина Койнова. Пенсионерката нито знае сорта на гиганта, нито как е успял да достигне колосалните си размери.

"Раната започна да зараства, но белегът ще остане за цял живот. Не само като тежък спомен, но и като резка на ухото ми." Това заяви пред "България Днес" отец Иван няколко дни след като разбеснял се мъж нападна хора в приюта му в софийското село Нови хан. При злополучното нападение беше засегнато ухото на духовника,

Най-трудното нещо в света! Така човекът амфибия Яне Петков от Сандански определя новото си екстремно предизвикателство. На 7 септември т.г. той ще бъде спуснат в басейн с олимпийски размери, като ще бъде закопчан с белезници и с тежести, напъхан в чувал, който ще бъде завързан. Целта на Петков е да изплува жив от трудната ситуация.