"Ведомости": Кремъл може да смени половината си консултанти от Съвета по правата на човека

https://www.24chasa.bg/novini/article/7144740 www.24chasa.bg
Кремъл СНИМКА: Pixabay

Кремъл започва ротация в Съвета по правата на човека (СПЧ) към президента на Русия. Според източник от администрацията на Владимир Путин съставът на консултативния орган може да бъде наполовина сменен, пише "Ведомости".

"Сега новите кандидати се обсъждат в президентската администрация, към края на месеца списъкът ще бъде обсъден от ръководството на администрацията, а после - представен на президента", посочва източникът, цитиран от БТА.

Вестникът пише, че някои от членовете на СПЧ са имали преди проблеми с руските власти. Председателят на Комитета против мъченията - правозащитна организация с активна дейност в Кавказ - Игор Калягин например е бил в конфликт с ръководителя на руска Чечения Рамзан Кадиров. По време на обиколка из Чечения Калягин е бил замерван с яйца, местният офис на комитета - опожарен, а Кадиров отказал среща с правозащитниците. Този конфликт може би ще попречи на Калягин да остане в съвета, допуска събеседникът на вестника.

Предвижда се в новия състав на съвета да влязат общественици, журналисти и писатели, информира неговият председател Михаил Федотов.

"Днешният състав е оптимален, в него са представени различни насоки от обществената мисъл, но всички членове на съвета имат връзка именно с правозащитната дейност - защото в СПЧ могат да участват само хора, които смятат човешките права и свободи за висша ценност", казва той.

По думите на Федотов той вече е бил уведомен от някои членове, че напускат съвета поради голяма заетост. Телевизионният водещ Максим Шевченко пък заявил пред медиите, че напуска, защото СПЧ отказал да обсъди силови акции на казаци по време на протести в Русия през май.

За разлика от други консултативни органи в СПЧ има и хора, подкрепящи властта в Русия, и критици на Кремъл, уважавани в правозащитните среди, отбелязва политологът Алексей Макаркин.

"Кръстопътят изглежда така: или СПЧ си остава орган, предупреждаващ за проблеми, или алтернативното мнение не се изслушва. Въпросът е дали властта иска орган, изразяващ различно мнение. По съветско време също не се изслушваше мнението на опонентите, системата си живееше самодостатъчно, но знаем как приключи това", казва аналитикът.

"Не че СПЧ постига големи успехи, но може поне да сигнализира за груби нарушения и да покаже, че има друг вариант за действия. Ако нещата останат така, значи властта все още иска алтернативно мнение и е готова донякъде да го възприема", надява се руският коментатор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са