Операторът на депото за отпадъци край Русе ще бъде санкциониран

https://www.24chasa.bg/novini/article/7145076 www.24chasa.bg

Причина за пожара депото за отпадъци край Русе е неспазена технология от оператора на депото, който си носи цялата отговорност, заяви кметът Пламен Стоилов. Според него, допуснато е да се образува един изключително висок скат, по който не може да се запръстява, а това е недопустимо.

В резултат на външна намеса, най-вероятно жар от печки на твърдо гориво, депото е подпалено в дълбочина. Огънят тръгва по образуваните „джобове” и пламва на четири – пет места. „Обадил съм се на директора на РИОСВ с настояване за максимална глоба. За съжаление, тя е до 20 000 лв, а в моя договор е 500 лв. В новия договор, със следващия оператор, санкцията ще бъде много по-голяма. Някои служби не реагираха подобаващо и затова допуснаха да се създаде напрежение в Русе.

Много хора не знаеха, че става дума за пожар в сметището, мислеха, че проблемът идва от мръсен въздух над града. Разпоредена е вътрешна проверка и хората, които отговарят, ще понесат съответната отговорност. Те са длъжни периодично да проверяват как се стопанисва сметището. Може и да понесат санкции за това, че са допуснали да се формира н височина тази камара. Фирмата опиратор запръстява в момента, но скатът остава незапръстен”, обясни Стоилов.

Първият сигнал за пожара в депото постъпи на 3 ноември в 13:20 часа, като съобщение за възникнало горене в сметосъбирателното депо на Русенската община. Веднага на мястото на произшествието са били изпратени три екипа на пожарната, които са започнали гасенето. След това са били привлечени и допълнителни сили от свободни от дежурство служители, които са изпращани поетапно на местопроизшествието, като непрекъснато е осигурявана подмяна на дежурствата.

И през тази седмица работата на екипите на място продължава, заедно с работниците и техниката, осигурени от концесионера на депото, както и от други дружества, и от общината. Представители на Община – Русе и екоинспекцията също са ангажирани с проблема на място. Според тях, в депото вече няма открити огнища, а само тлеене във вътрешността, което предизвиква голям дим. В момента се провежда запръстяване на целия проблемен участък. То обаче става бавно, защото камиони транспортират хиляди кубици пръст от друго място, изсипват ги в депото, а верижни машини ги разстилат .

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Славата на българския спорт обсъдиха насред улицата топжурналистът Крум Савов и бившият президент на "Левски" – София, Томас Лафчис, видяха топпапараците на "България Днес". Легендарният вратар от близкото минало и Савов кахърно дискутираха драмите в родния футбол и гръмотевичните падения на българските национали на зеления килим.

Дегизирана на шопинг. Така топпапараците на "България Днес" изловиха певицата, дизайнер и текстописец Ваня Щерева. Русата авторка си напазарува, без да бъде разпозната от фенове, в столичен магазин, тъй като се бе скрила зад шапка с козирка, дълъг черен панталон и бяла риза, закопчана почти до брадичката.