Лондонски банкери стоят зад най-голямата данъчна измама в историята

https://www.24chasa.bg/novini/article/7145939 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Обират над 55 милиарда евро от хазните на десетки държави в Европа

Най-голямата данъчна измама в историята - така европейските медии от седмици окачествяват случай, който странно остава извън фокуса на общественото внимание, макар да става дума за измама именно на обществото за над 55 милиарда евро!

Аферата Cum-Еx и Cum-Сum е удар срещу цяла Европа. В нея са замесени над 100 банки и една малка група инвестиционни банкери. С хватки за неправомерно връщане на данъци те източват бюджетите на европейски страни.

Всичко започва в Германия, която е и най-пострадалата засега. Над 30 милиарда евро загуба претърпява хазната вследствие на тези измами. Това са парите за десетки мостове, магистрали, училища или детски градини, пише “Ди Цайт”. Вместо това борсови посредници, адвокати и банкови инвеститори прибират сумите с две много прости хватки.

Далаверата

Cum-Сum

При тази измама банкер от страната помага на чуждестранен инвеститор да получи обратно данъци, върху които той де факто няма право. Печалбата се дели между двамата. Само от Cum-Cum измами германската хазна е била ощетена с най-малко 24,6 милиарда евро от 2001 година насам.

Cum-Ex измамата е подобна на тази с Cum-Cum, но е по-сложна. При нея данъкът върху една трансакция се плаща веднъж, а се изисква многократно обратно от хазната. Свързани помежду си банки, консултанти, адвокати и богати инвеститори успяват чрез нея да получат обратно данъци, които всъщност никога не са плащали.

Между 2005 и 2012 г., когато този род сделки биват забранени, нанесените щети възлизат на 7,2 милиарда евро. Според експерти обаче те са в пъти по-високи, тъй като тази далавера е от далеч преди 2005 година.

При Cum-Cum далаверата се прави следното: акции, държани от чуждестранни инвеститори, се прехвърлят на местни акционери, най-вече банки. Това става точно преди разпределението на дивидентите. Тогава дивидентите се изплащат на банките и върху тях те дължат данък, който обаче местните акционери имат право да изискат обратно от хазната. Той им се възстановява в пълен размер, след което акциите и дивидентите отново се прехвърлят на чуждестранните инвеститори, а възстановеният данък се разделя между тях.

Cum-Ex измамата

е още по-опасна

При нея данъкът, който държавата уж трябва да възстанови, се изисква поне два пъти. Тя е и далеч по-сложна. Ето как функционира.

1. Да вземем инвеститори А, В и С.

2. Инвеститор В продава на инвеститор С пакет акции. Особеното при тази продажба е, че инвеститор В все още не притежава този пакет акции, който вече е продал. Той гарантира, че ще ги достави по-късно.

3. В деня на изплащането на дивидентите инвеститор А получава дивиденти. От тях той трябва да плати 25% данък. С удостоверение от банката може обаче по-късно да изиска този данък обратно от хазната, тъй като като частно лице вече е платил данък общ доход или като фирма – корпоративен данък.

4. След изплащането на дивидентите инвеститор А продава своите акции на инвеститор В, който пък ги дава на инвеститор С, комуто вече ги е продал.

5. Инвеститор С също получава удостоверение от банката за получени дивиденти, тъй като формално в деня на изплащането на дивидентите той поне на хартия е притежавал тези акции. С това удостоверение той може да изиска данък, който де факто никога не е плащал.

6. В резултат инвеститори А и С получават два пъти данък, който е платен само веднъж. Плячката поделят с инвеститор В.

Всъщност става дума не просто за данъчни измами, а за чист обир. Съвременно пиратство, смятат специалистите. Измамите стават все по-сложни и преплетени, като двата начина да се източи хазната също се комбинират и така се стига до многократно връщане на данък, който е платен само веднъж или никога не е плащан.

След първите публикации за подобни афери в Германия се обаждат и журналисти от Дания, които разкриват същите номера и при тях. Такива има още в Италия, Франция, Испания. Към този момент

обвинението вече

е набъбнало до

180 000 страници

В тях се съдържат стотици проверки, имейли, вътрешни разследвания на банки. Дузина участници в измамите от близо година сътрудничат на властите и разказват за всяка една отделна измама. Колкото по-навътре отива прокуратурата, толкова повече измами лъсват. Ако първоначално се смята, че в тях участват само отделни банки и става дума за няколко измами в Германия, то към днешна дата вече е ясно: това е най-голямото данъчно пиратство в цяла Европа. Разкритията стават благодарение на обединили сили журналисти от засегнатите държави.

В измамите особено място играе Лондон. Всъщност една малка банда от дузина лондонски инвестиционни банкери е в основата на милиардните измами. Те предлагат триковете си и на трети лица. В тях се оказват замесени люксембургският фондов играч “Шеридан”, в който инвестират германецът Карстен Машмайер, бизнесменът Ервин Мюлет и шефът на “Шалще” Клеменс Тьонис. Лондонските банкери успяват само в рамките на една година да пробутат акции за 47 милиарда евро, от които печалбата чрез ограбване на данъци е стотици милиони.

Междувременно към засегнатите държави се присъединяват още Австрия, Белгия, Норвегия. В Испания и Финландия има документни свидетелства, че също има планирани Cum-Ex сделки. Испанците засега обаче нито потвърждават, нито отричат за подобни измами с техни банки. Финландците все още нямат значителен проблем с този тип измами. И в двете страни обаче е имало стотици Cum-Cum сделки.

В центъра на

скандала е

лондонският

банкер Салим

Мохамед

Първоначално той работи за “Голдман Сакс”. По-късно - при един хедж фонд, а от 2009 година е самостоятелен. В момента, в който се опитва да задържи печалбите за себе си, сред ядрото измамници настава раздор. Един от подопечните им, който вече е притиснат до стената от разследващи, решава да издаде групата. Данните, които той подава, тепърва започват да се разплитат. Може да се окаже, че измамата далеч надхвърля и невероятната сума от 55 млрд. евро.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане