Очаква се заплащането на социалните работници да се повиши чрез новото законодателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/7146112 www.24chasa.bg
Бисер Петков СНИМКА: Архив

Очаква се заплащането на социалните работници да се повиши след влизането в сила на новия Закон за социалните услуги. Това беше посочено на семинар за журналисти в Костенец. По темата говориха социалният министър Бисер Петков и представители на доставчиците на социални услуги, предава БТА.

В подзаконова наредба ще бъдат въведени минимални изисквания за заплащането на работещите в социалните услуги. В момента заплатите на социалните работници са много ниски и хората са в незавидно положение, коментира Елка Налбантова, програмен директор в Национална мрежа за децата. По думите й уреждането на заплащането в отделна наредба е важно, защото се губят специалисти от системата, а това са хората, които вземат решения за съдбите на голяма част от уязвимите хора на България. Сега голяма част от специалистите се пренасочват и към образователната система, където заплатите растат с доста по-смела стъпка. Настоящите стандарти на издръжка ще имат занапред по-висок темп на нарастване, като се очаква не само да компенсират нарастването на минималната работна заплата, но и да осигурят достатъчно средства както за възнагражденията на специалистите, така и за дейности в социалната услуга, които по сегашната калкулация липсват, каза министър Бисер Петков. В бюджета за следващата година има по-значително, но недостатъчно нарастване на стандартите - за някои услуги като резидентната 24 часова грижа нарастването на разходния стандарт е с 18 и повече процента, за други пет - осем на сто. Ръстът в общия разход за социалните услуги е повече от 30 милиона , като са предвидени над 260 милиона лева, каза министър Бисер Петков. В новия Закон за социалните услуги ще има самостоятелна глава за професионалистите, с която ще се повиши статута на социалните работници, каза Бисер Петков. Законопроектът за първи път въвежда допълващи стандарти, в които ще се отчита спецификата на някои услуги, свързани с обслужване на хора в рисково поведение и 24 часова грижа, обясни Елена Кременлиева, директор на дирекция "Социално включване" на МТСП.

По думите й, понякога в една услуга един човек е с агресивно поведение и за него са необходими пари за допълнителна работа с психолог, медицинско лице и други. Допълващият стандарт ще осигури тези средства. В наредбата за качеството ще има регламентиран за всеки вид услуга минимален брой специалисти и минимална квалификация, каза още Кременлиева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Споразумение! Тази дума огласяше вчера спецсъда по делото срещу сина на изчезналия Йоско Костинбродския – Иван, и още 17 души за бандата за наркоразпространение и подготовка на убийства на разследващи. По-голямата част от подсъдимите са навити да се признаят за виновни и да сключат сделка с прокуратурата за смешно ниски наказания,

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.