Очаква се заплащането на социалните работници да се повиши чрез новото законодателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/7146112 www.24chasa.bg
Бисер Петков СНИМКА: Архив

Очаква се заплащането на социалните работници да се повиши след влизането в сила на новия Закон за социалните услуги. Това беше посочено на семинар за журналисти в Костенец. По темата говориха социалният министър Бисер Петков и представители на доставчиците на социални услуги, предава БТА.

В подзаконова наредба ще бъдат въведени минимални изисквания за заплащането на работещите в социалните услуги. В момента заплатите на социалните работници са много ниски и хората са в незавидно положение, коментира Елка Налбантова, програмен директор в Национална мрежа за децата. По думите й уреждането на заплащането в отделна наредба е важно, защото се губят специалисти от системата, а това са хората, които вземат решения за съдбите на голяма част от уязвимите хора на България. Сега голяма част от специалистите се пренасочват и към образователната система, където заплатите растат с доста по-смела стъпка. Настоящите стандарти на издръжка ще имат занапред по-висок темп на нарастване, като се очаква не само да компенсират нарастването на минималната работна заплата, но и да осигурят достатъчно средства както за възнагражденията на специалистите, така и за дейности в социалната услуга, които по сегашната калкулация липсват, каза министър Бисер Петков. В бюджета за следващата година има по-значително, но недостатъчно нарастване на стандартите - за някои услуги като резидентната 24 часова грижа нарастването на разходния стандарт е с 18 и повече процента, за други пет - осем на сто. Ръстът в общия разход за социалните услуги е повече от 30 милиона , като са предвидени над 260 милиона лева, каза министър Бисер Петков. В новия Закон за социалните услуги ще има самостоятелна глава за професионалистите, с която ще се повиши статута на социалните работници, каза Бисер Петков. Законопроектът за първи път въвежда допълващи стандарти, в които ще се отчита спецификата на някои услуги, свързани с обслужване на хора в рисково поведение и 24 часова грижа, обясни Елена Кременлиева, директор на дирекция "Социално включване" на МТСП.

По думите й, понякога в една услуга един човек е с агресивно поведение и за него са необходими пари за допълнителна работа с психолог, медицинско лице и други. Допълващият стандарт ще осигури тези средства. В наредбата за качеството ще има регламентиран за всеки вид услуга минимален брой специалисти и минимална квалификация, каза още Кременлиева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са