Протестантски общности: Опитват се да ни маргинализират

https://www.24chasa.bg/novini/article/7147660 www.24chasa.bg
Протестът прие петиция до Народното събрание, която е изпратена до президента, министър-председателя, обмудсмана, да не се приема законът за вероизповеданията на второ четене. Снимки АВТОРКАТА

„Законът на вероизповеданията, който трябва да бъде приет от Народното събрание на второ четене на 16 ноември, нарушава разделението между църквата и държавата. Чрез него държавата става работодател на едни религиозни общности, а други - по-малки, ще се опита да маргинализира. Този закон е зловреден. Защо в закон за вероизповеданията трябва да има клаузи като радикализъм. Това е само предлог за защита на националната сигурност. За нея имаме закони”, каза пастор Милен Стефанов от Евангелската българска методистка епископална църква на протест в Добрич, на който се събраха около 150 души, представители на протестантски вероизповедания.

Протестът, който се състоя пред областната управа, започна с химна на България, присъстващите носеха плакати – „Ненамеса на държавата във вярата”, „Свобода на словото, вярата и убежденията”.

В Добрич има около 7 протестантски вероизповедания с около 700 последователи, каза пастор Стефанов. На протеста беше заявено, че не искат оставки, но не искат да им се отнемат религиозни права. „Тревожат ни въведените термини в закона като радикализъм. Това означава ли, че ще се отказва регистрация на вероизповедание заради съмнения за тероризъм”, заяви пастор Николай Марков от църква „Отворено небе”.

„Финансирането на повечето протестантски църкви е проблем. Законът за тероризма урежда възможността на ДАНС да проверяват средствата, които влизат в страната. Какво ще се случи догодина с нашия епископ, който е от Швейцария - ще може ли да си посети епархията или ще се прецени, че е ненадежден. Настройва се населението, че има малки групи, които са опасни”, заяви още пастор Стефанов.

Протестът прие петиция до Народното събрание, която е изпратена до президента, министър-председателя, обмудсмана, да не се приема законът за вероизповеданията на второ четене.