Банки свалят такси, преводи в евро ще поевтинеят 10 пъти (Инфографика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7147950 www.24chasa.bg

На сайта на БНБ всеки може да сравни сумите и да избере услуга

От началото на този месец банките започнаха да свалят част от таксите, които събират. Това стана, след като БНБ обяви лимити за сумите по основни операции, а след това публикува и тарифи на банките. И се оказа, че при редица от тях сумите са над посочените тавани, поради което последва и корекция надолу.

Например за откриване на разплащателна сметка таванът, посочен от БНБ, е 1,79 лв. От обявените данни става ясно, че в края на октомври банките са събирали средно 2 лв.

Тегленето на пари в брой от банкомат е безплатно при две банки, а при всички останали се движи около 80 стотинки и процент от сумата над даден праг.

Преводът от една сметка към друга, заявен в офис, тръгва от 1,80 лв. и стига до 50 лв., а ако е бил нареден онлайн - от 50 ст. до 1,20 лв. Някои банки са обявили, че нямат годишни такси за определени услуги, но се оказва, че имат месечни.

(Какви са таксите на банките по някои операции - виж таблиците.)

От 1 януари догодина се очаква значително поевтиняване на преводите в евро. То е записано в регламент на ЕС, който вече бе приет от икономическата комисия на ЕС. Основен докладчик по това решение е българската евродепутатка Ева Майдел.

В момента българските банки събират 10 пъти по-високи такси за такива преводи в сравнение с тези в останалите държави от ЕС. Очакванията са, че от сегашните 30-60 лв. за превод, ще паднат на 3-6 лева. Според Майдел това ще спести на хората и бизнеса 3-4 млрд. лв. годишно. Регламентът въвежда и ясни правила за информиране на потребителите за обменните курсови при превалутиране, както и предлагане на най-благоприятната възможност за тях. Реглалемнтът не трябва да се въвежда в националното законодателство, а влиза в сила веднага.

Занапред БНБ веднъж годишно ще обявява средните цени по основните операции. Това е нейно задължение, записано в закона за платежните услуги.

В него е посочено, че за основни операции като например откриване на сметка, теглене от банкомат, преводи и други всяка банка трябва да премахне таксите или те да са приемливи - съобразени с нивото на доходите. Размерът на т.нар. приемливи такси трябва да отговаря на две условия - да е по-нисък едновременно от обявения от БНБ среден размер и да е под най-ниския, прилаган по тарифата.

Когато десет или повече банки предлагат някоя от услугите без такса, тя се обявява от БНБ за следващата година като безплатна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Починали фенове изгледаха дебюта на скромния "Унион" (Берлин) в германската Бундеслига. По време на мача от първия кръг срещу РБ "Лайпциг" запалянковци издигнаха огромни снимки на свои починали близки, които не са доживели влизането на любимия си тим в елита. Нещо повече - преди това феновете са платили билети на споминалите се.

Сделка №1 в германския футбол това лято вече е факт. "Байерн" представи Фелипе Коутиньо от "Барселона" и му даде емлематичния щ10. Бразилецът идва под наем за една година с опция за закупуване срещу 120 млн. евро следващото лято. "Този ход означава ново предизвикателство за мен - каза Коутиньо. - В нова държава и в един от най-добрите клубове в

Мениджърът на "Арсенал" Унай Емери ядоса феновете на "артилеристите" със странно изказване преди гостуването на "Ливърпул". Испанецът призна, че неговият отбор не иска да играе срещу европейския шампион. "Ако зависи от нас, ние никога не бихме искали да играем срещу "Ливърпул" - каза Емери. - Бихме предпочели да не излизаме срещу тях.