Банки свалят такси, преводи в евро ще поевтинеят 10 пъти (Инфографика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7147950 www.24chasa.bg
Банки свалят такси, преводи в евро ще поевтинеят 10 пъти (Инфографика)

На сайта на БНБ всеки може да сравни сумите и да избере услуга

От началото на този месец банките започнаха да свалят част от таксите, които събират. Това стана, след като БНБ обяви лимити за сумите по основни операции, а след това публикува и тарифи на банките. И се оказа, че при редица от тях сумите са над посочените тавани, поради което последва и корекция надолу.

Банки свалят такси, преводи в евро ще поевтинеят 10 пъти (Инфографика)

Например за откриване на разплащателна сметка таванът, посочен от БНБ, е 1,79 лв. От обявените данни става ясно, че в края на октомври банките са събирали средно 2 лв.

Тегленето на пари в брой от банкомат е безплатно при две банки, а при всички останали се движи около 80 стотинки и процент от сумата над даден праг.

Преводът от една сметка към друга, заявен в офис, тръгва от 1,80 лв. и стига до 50 лв., а ако е бил нареден онлайн - от 50 ст. до 1,20 лв. Някои банки са обявили, че нямат годишни такси за определени услуги, но се оказва, че имат месечни.

(Какви са таксите на банките по някои операции - виж таблиците.)

От 1 януари догодина се очаква значително поевтиняване на преводите в евро. То е записано в регламент на ЕС, който вече бе приет от икономическата комисия на ЕС. Основен докладчик по това решение е българската евродепутатка Ева Майдел.

В момента българските банки събират 10 пъти по-високи такси за такива преводи в сравнение с тези в останалите държави от ЕС. Очакванията са, че от сегашните 30-60 лв. за превод, ще паднат на 3-6 лева. Според Майдел това ще спести на хората и бизнеса 3-4 млрд. лв. годишно. Регламентът въвежда и ясни правила за информиране на потребителите за обменните курсови при превалутиране, както и предлагане на най-благоприятната възможност за тях. Реглалемнтът не трябва да се въвежда в националното законодателство, а влиза в сила веднага.

Занапред БНБ веднъж годишно ще обявява средните цени по основните операции. Това е нейно задължение, записано в закона за платежните услуги.

В него е посочено, че за основни операции като например откриване на сметка, теглене от банкомат, преводи и други всяка банка трябва да премахне таксите или те да са приемливи - съобразени с нивото на доходите. Размерът на т.нар. приемливи такси трябва да отговаря на две условия - да е по-нисък едновременно от обявения от БНБ среден размер и да е под най-ниския, прилаган по тарифата.

Когато десет или повече банки предлагат някоя от услугите без такса, тя се обявява от БНБ за следващата година като безплатна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гола ще пее Гери-Никол! Яката дупара се закани, че ще се качи на сцената само по изрязан бански на луд купон в Пампорово. Варненската фурия е част от голям спеткалък по случай празника на студентите. "Елате да се забавляваме заедно на Студентския празник. Аз мога да дойда по бански, а ако е студено - ще си сложа шалче",

Оцеляла при инцидент с асансьор има нужда от скъпоструваща операция. Мария Ваклинова оцелява по чудо преди пет години, когато пада със съоръжението от деветия етаж в София. Приета е в болница в много тежко състояние със счупени ребра, разкъсвания на бял и черен дроб, черва, лицево-черепна травма, счупени прешлени и пета. Няколко дни е в кома.

Пиян кантонер не пусна бариерите и предизвика катастрофа между влак и лек автомобил. За щастие, няма загинали, но тримата пътници от колата са в болница, като един от тях е с опасност за живота. Случката с много огънати ламарини и пострадали хора се разиграва вчера сутринта на жп прелез край Асеновград