“Агрион“ организира безплатни правни консултации в офисите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7148686 www.24chasa.bg

Юристи помагат на собственици на земеделска земя да решат казуси с имотите си

Лидерът в управлението на земеделски активи „Агрион“ обяви, че в офисите на компанията ще се предлагат безплатни правни консултации за всички желаещи. Висококвалифицираният екип от специалисти по поземлени отношения ще бъде на разположение в центровете за клиенти на „Агрион“ в големите градове.

На 14 ноември юристите ще решават безплатно правни казуси в офисите в Пловдив и София, а на 15 ноември ще са на разположение във Варна, Бургас и Русе.

От компанията обявиха, че от следващата година земеделското дружество започва инициативата Ден на безплатните правни консултации. Той ще се провежда всеки месец в някой от 20-те регионални офиси на „Агрион“. Така всеки притежател на земя, който има казус със собствеността си или просто иска консултация във връзка с поземлените отношения, може да се обърне към юристите на земеделското дружество и да получи безплатен съвет. Датите и офисите, в които ще има юристи, ще бъдат обявени на фейсбук страницата на компанията и на www.agrion.bg.

Сред най-сериозните казуси, с които се сблъскват юристите на „Агрион“, е наследяването на земеделска земя. Често наследниците са много, живеят в различни градове или в чужбина, не се познават или не са в добри отношения, което прави поделянето на имота изключително трудно. Поради тази причина наследените ниви запустяват или за тях с години се водят тежки съдебни битки.

Голяма част от хората не са наясно какви документи са необходими при наследяване, делба на имоти или планирана сделка със земеделска земя и кои институции ги издават. Експертите на „Агрион“ могат да съдействат за набавянето на необходимите документи при постигане на съгласие за сделка.

Други чести проблеми, с които се сблъскват специалистите по поземлени отношения, са свързани с договорите за наем и аренда. Собствениците на земя често не са наясно с процедурата по отдаване под наем или аренда и търсят юридическа помощ, за да получат адекватно заплащане. Други пък се интересуват от условията за разваляне на аренда, когато тя не е изгодна.

През последните години арендаторите също имат сериозен интерес към юридическите услуги на „Агрион“. Най-честите проблеми са свързани с правата и задълженията по договорите, с декларирането им, с дублиране на договори за едни и същи имоти. Непълната регламентация в тази област често създава затруднения както за собствениците, така и за ползвателите на земеделски земи.

„Екипът от юристи на „Агрион“ е тясно специализиран в поземлените отношения и е готов да съдейства и при най-заплетените казуси, свързани със собствеността на земята“, коментираха от земеделското дружество. То се наложи на пазара като лидер при решаването на т. нар. трудни сделки, където броят на наследниците е голям. Експертите на дружеството са осъществявали сделки дори с 30 и повече наследници и в казуси, които първоначално изглеждат трудно разрешими.

„С извършването на безплатни юридически консултации искаме да помогнем на собствениците на земеделски земи да решат казусите, свързани със земеделската земя, и да вземат информирано решение какво да правят с нея“, обясниха от ръководството на дружеството.

Освен с правни консултации „Агрион“ е готова да съдейства и с проверка на собствеността на парцелите, както и да направи безплатна оценка на имота.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синът на покойния израелски президент и Нобелов лауреат за мир Шимон Перес Хеми представи книгата му "Няма място за малки мечти" в Националната библиотека в София. Хеми дойде в България специално за представянето на световния бестселър на баща си, който се издава на български от КК "Труд". "Баща ми казваше на всички деца да не слушат родителите и

Богаташко рали в центъра на София събра очите на минувачи, видя "България Днес". Братя Диневи с техните охранители, бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев с фамозния "Астън Мартин" и Крум Дончев с "Порше" бяха сред участниците в зрелищната надпревара, в която не липсваха и знойни моделки по секси облекло.

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.