“Агрион“ организира безплатни правни консултации в офисите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7148686 www.24chasa.bg

Юристи помагат на собственици на земеделска земя да решат казуси с имотите си

Лидерът в управлението на земеделски активи „Агрион“ обяви, че в офисите на компанията ще се предлагат безплатни правни консултации за всички желаещи. Висококвалифицираният екип от специалисти по поземлени отношения ще бъде на разположение в центровете за клиенти на „Агрион“ в големите градове.

На 14 ноември юристите ще решават безплатно правни казуси в офисите в Пловдив и София, а на 15 ноември ще са на разположение във Варна, Бургас и Русе.

От компанията обявиха, че от следващата година земеделското дружество започва инициативата Ден на безплатните правни консултации. Той ще се провежда всеки месец в някой от 20-те регионални офиси на „Агрион“. Така всеки притежател на земя, който има казус със собствеността си или просто иска консултация във връзка с поземлените отношения, може да се обърне към юристите на земеделското дружество и да получи безплатен съвет. Датите и офисите, в които ще има юристи, ще бъдат обявени на фейсбук страницата на компанията и на www.agrion.bg.

Сред най-сериозните казуси, с които се сблъскват юристите на „Агрион“, е наследяването на земеделска земя. Често наследниците са много, живеят в различни градове или в чужбина, не се познават или не са в добри отношения, което прави поделянето на имота изключително трудно. Поради тази причина наследените ниви запустяват или за тях с години се водят тежки съдебни битки.

Голяма част от хората не са наясно какви документи са необходими при наследяване, делба на имоти или планирана сделка със земеделска земя и кои институции ги издават. Експертите на „Агрион“ могат да съдействат за набавянето на необходимите документи при постигане на съгласие за сделка.

Други чести проблеми, с които се сблъскват специалистите по поземлени отношения, са свързани с договорите за наем и аренда. Собствениците на земя често не са наясно с процедурата по отдаване под наем или аренда и търсят юридическа помощ, за да получат адекватно заплащане. Други пък се интересуват от условията за разваляне на аренда, когато тя не е изгодна.

През последните години арендаторите също имат сериозен интерес към юридическите услуги на „Агрион“. Най-честите проблеми са свързани с правата и задълженията по договорите, с декларирането им, с дублиране на договори за едни и същи имоти. Непълната регламентация в тази област често създава затруднения както за собствениците, така и за ползвателите на земеделски земи.

„Екипът от юристи на „Агрион“ е тясно специализиран в поземлените отношения и е готов да съдейства и при най-заплетените казуси, свързани със собствеността на земята“, коментираха от земеделското дружество. То се наложи на пазара като лидер при решаването на т. нар. трудни сделки, където броят на наследниците е голям. Експертите на дружеството са осъществявали сделки дори с 30 и повече наследници и в казуси, които първоначално изглеждат трудно разрешими.

„С извършването на безплатни юридически консултации искаме да помогнем на собствениците на земеделски земи да решат казусите, свързани със земеделската земя, и да вземат информирано решение какво да правят с нея“, обясниха от ръководството на дружеството.

Освен с правни консултации „Агрион“ е готова да съдейства и с проверка на собствеността на парцелите, както и да направи безплатна оценка на имота.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Опита да направи образованието ни игра и забавление, става най-младият професор Иво АНГЕЛОВ На 87-годишна възраст в неделя издъхна бележитият ни математик, политик и дипломат Благовест Сендов. За мнозина той беше познат като председател на Народното събрание в смутните времена от 1995 до 1997 г., но най-големите му успехи идват в научната сфера

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции