Д-р Черкезова: Продължава застаряването и намаляването на населението

https://www.24chasa.bg/novini/article/7150100 www.24chasa.bg
Стоянка Черкезова

Раждаемостта намалява, а смъртността вече надвишава раждаемостта. Причина за намаляването на населението също е миграцията. Това заяви в предаването „Преди всички“ гл. ас. д-р Стоянка Черкезова от департамент „Демография“ при БАН. Днес учените ще предложат мерки за преодоляване на демографската криза у нас.

„Всичко това съдейства за намаляване на населението в относителен план в по-младите възрасти и увеличаване на населението в относителен план в по-високите възрасти. Ако погледнем това в една перспектива в следващите 20-25 години, ще видим, че тези тенденции не могат да се обърнат рязко, можем да очакваме, че те ще продължат и в бъдеще. Това, което можем да направим, е да се адаптираме, така че да отговорим на променените изисквания на структурата на населението и да подготвим за по-далечна перспектива обръщането на подобни тенденции или поне смекчаването им“.

По думите на д-р Черкезова този процес протича с висока интензивност и имаме кратко време за реакция: "Имаме кратко време за адаптиране на останалите системи - социални и икономически. Това време е до 2030 - 2035 г.".

По думите й в бъдеще ще имаме сериозни предизвикателства пред това да произвеждаме достатъчно в икономиката и да имаме достатъчно приходи в данъчната и осигурителната система.

"В момента хората над 80 години са около 4,7% от населението. Към 2030 г. очакваме да станат приблизително 6,2%, а към 2050 г. те ще бъдат около 10% от населението. Населението, което не може да води самостоятелен живот може да очакваме, че ще се увеличава и като брой, и като относително отношение".