Мониторингът за България може да падне още през лятото!

https://www.24chasa.bg/novini/article/7150446 www.24chasa.bg
Франс Тимерманс СНИМКА: Кристина Кръстева

По 3 от 6-те сфери наблюдението върху страната ни спира

Кристина Кръстева, Страсбург

Виждаме напредък в България. Ако тази положителна тенденция в България поддържа темпото на реформи, комисията е убедена, че процедурата за контрол ще приключи преди края на тази комисия.

Добрата новина обяви току-що в Страсбург зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс след заседание на ЕК. Той представи 12-ия доклад за напредъка на страната ни по механизма за сътрудничество и проверка на ЕК - последен за комисията "Юнкер". Мандатът е до края на октомври 2019 г., но след изборите в края на май има преходен период по съставянето на нова ЕК.

Според запознати с нагласите при запазване на темпото мониторингът ще падне в началото на лятото.

"Докладът отбелязва стабилния напредък на България към постигане на препоръките. Някои се считат за изпълнени, по други има още работа. По 3 от 6-те глави препоръките се считат за временно затворени", уточни Тимерманс. Незабавно отпада наблюдението върху България по борбата с организираната престъпност, независимост на съдебната власт и нормативна уредба.

"Налице е постоянен процес на българското правителство да работи с нас за изпълнението на нашите препоръки. И това е начинът, по който трябва да се върши работата", подчерта Тимерманс.

Румъния обаче има регрес, отчете той.

Малко по-късно днес Европейският парламент прие в Страсбург резолюция за състоянието на правосъдието в северната ни съседка. Причините - законодателство, което декриминализира корупцията и поставя под въпрос независимостта на съдебната система там. Тревога буди и факта, че повече от половин година в Букурещ не е избран антикорупционен прокурор. Също - и насилието, прилагано при демонстрациите в Румъния. Изводът, който направи ЕП е, че последната 1 г. Румъния върви назад.

Фактът, че България е в пакет с Румъния нямало да попречи за нас механизмът да отпадне, твърдят източниците на "24 часа". "Ясно е казано в доклада на ЕК, че ако България продължи напред, няма да бъде обвързана с Румъния. Ясно е казано, че ни предстои още един доклад и после за България трябва да има край", тълкува евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Той коментира още: "Най-добрият доклад, който България е получавала. Вторият силен доклад след този от 2017 г. Постигнати резултати от страна и на правителството, и на ВСС, и на всички органи, които се борят с корупцията. Правната рамка се счита, че е изпълнена. НС и кабинетът предложиха нужните законодателни промени, които вече са приети. Има все още нормативни актове, които са в процес на работа. По основните нормативни актове България успя да приеме нужните законодателни изменения, които да доведат до много по-бързо правораздаване - да не се проточват съдебните процеси с години. Много важно е също, че главата за борба с организираната престъпност е също затворена. Остава да се изпълнят показатели от последните 3 глави, но ясно се казва в доклада, че България работи упорито в нужната посока. Стабилността на правителството е отчетена като решаващ фактор за приемането и изпълнението на всички реформи. Ако правителството е стабилно, през следващите няколко месеца България ще изпълни абсолютно всички препоръки от 17-те, които ни дадоха през януари."

Вижте пълния текст на доклада

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Опита да направи образованието ни игра и забавление, става най-младият професор Иво АНГЕЛОВ На 87-годишна възраст в неделя издъхна бележитият ни математик, политик и дипломат Благовест Сендов. За мнозина той беше познат като председател на Народното събрание в смутните времена от 1995 до 1997 г., но най-големите му успехи идват в научната сфера

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции