Мониторингът за България може да падне още през лятото!

https://www.24chasa.bg/novini/article/7150446 www.24chasa.bg
Франс Тимерманс СНИМКА: Кристина Кръстева

По 3 от 6-те сфери наблюдението върху страната ни спира

Кристина Кръстева, Страсбург

Виждаме напредък в България. Ако тази положителна тенденция в България поддържа темпото на реформи, комисията е убедена, че процедурата за контрол ще приключи преди края на тази комисия.

Добрата новина обяви току-що в Страсбург зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс след заседание на ЕК. Той представи 12-ия доклад за напредъка на страната ни по механизма за сътрудничество и проверка на ЕК - последен за комисията "Юнкер". Мандатът е до края на октомври 2019 г., но след изборите в края на май има преходен период по съставянето на нова ЕК.

Според запознати с нагласите при запазване на темпото мониторингът ще падне в началото на лятото.

"Докладът отбелязва стабилния напредък на България към постигане на препоръките. Някои се считат за изпълнени, по други има още работа. По 3 от 6-те глави препоръките се считат за временно затворени", уточни Тимерманс. Незабавно отпада наблюдението върху България по борбата с организираната престъпност, независимост на съдебната власт и нормативна уредба.

"Налице е постоянен процес на българското правителство да работи с нас за изпълнението на нашите препоръки. И това е начинът, по който трябва да се върши работата", подчерта Тимерманс.

Румъния обаче има регрес, отчете той.

Малко по-късно днес Европейският парламент прие в Страсбург резолюция за състоянието на правосъдието в северната ни съседка. Причините - законодателство, което декриминализира корупцията и поставя под въпрос независимостта на съдебната система там. Тревога буди и факта, че повече от половин година в Букурещ не е избран антикорупционен прокурор. Също - и насилието, прилагано при демонстрациите в Румъния. Изводът, който направи ЕП е, че последната 1 г. Румъния върви назад.

Фактът, че България е в пакет с Румъния нямало да попречи за нас механизмът да отпадне, твърдят източниците на "24 часа". "Ясно е казано в доклада на ЕК, че ако България продължи напред, няма да бъде обвързана с Румъния. Ясно е казано, че ни предстои още един доклад и после за България трябва да има край", тълкува евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Той коментира още: "Най-добрият доклад, който България е получавала. Вторият силен доклад след този от 2017 г. Постигнати резултати от страна и на правителството, и на ВСС, и на всички органи, които се борят с корупцията. Правната рамка се счита, че е изпълнена. НС и кабинетът предложиха нужните законодателни промени, които вече са приети. Има все още нормативни актове, които са в процес на работа. По основните нормативни актове България успя да приеме нужните законодателни изменения, които да доведат до много по-бързо правораздаване - да не се проточват съдебните процеси с години. Много важно е също, че главата за борба с организираната престъпност е също затворена. Остава да се изпълнят показатели от последните 3 глави, но ясно се казва в доклада, че България работи упорито в нужната посока. Стабилността на правителството е отчетена като решаващ фактор за приемането и изпълнението на всички реформи. Ако правителството е стабилно, през следващите няколко месеца България ще изпълни абсолютно всички препоръки от 17-те, които ни дадоха през януари."

Вижте пълния текст на доклада

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синът на покойния израелски президент и Нобелов лауреат за мир Шимон Перес Хеми представи книгата му "Няма място за малки мечти" в Националната библиотека в София. Хеми дойде в България специално за представянето на световния бестселър на баща си, който се издава на български от КК "Труд". "Баща ми казваше на всички деца да не слушат родителите и

Богаташко рали в центъра на София събра очите на минувачи, видя "България Днес". Братя Диневи с техните охранители, бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев с фамозния "Астън Мартин" и Крум Дончев с "Порше" бяха сред участниците в зрелищната надпревара, в която не липсваха и знойни моделки по секси облекло.

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.