Мониторингът за България може да падне още през лятото!

https://www.24chasa.bg/novini/article/7150446 www.24chasa.bg
Франс Тимерманс СНИМКА: Кристина Кръстева

По 3 от 6-те сфери наблюдението върху страната ни спира

Кристина Кръстева, Страсбург

Виждаме напредък в България. Ако тази положителна тенденция в България поддържа темпото на реформи, комисията е убедена, че процедурата за контрол ще приключи преди края на тази комисия.

Добрата новина обяви току-що в Страсбург зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс след заседание на ЕК. Той представи 12-ия доклад за напредъка на страната ни по механизма за сътрудничество и проверка на ЕК - последен за комисията "Юнкер". Мандатът е до края на октомври 2019 г., но след изборите в края на май има преходен период по съставянето на нова ЕК.

Според запознати с нагласите при запазване на темпото мониторингът ще падне в началото на лятото.

"Докладът отбелязва стабилния напредък на България към постигане на препоръките. Някои се считат за изпълнени, по други има още работа. По 3 от 6-те глави препоръките се считат за временно затворени", уточни Тимерманс. Незабавно отпада наблюдението върху България по борбата с организираната престъпност, независимост на съдебната власт и нормативна уредба.

"Налице е постоянен процес на българското правителство да работи с нас за изпълнението на нашите препоръки. И това е начинът, по който трябва да се върши работата", подчерта Тимерманс.

Румъния обаче има регрес, отчете той.

Малко по-късно днес Европейският парламент прие в Страсбург резолюция за състоянието на правосъдието в северната ни съседка. Причините - законодателство, което декриминализира корупцията и поставя под въпрос независимостта на съдебната система там. Тревога буди и факта, че повече от половин година в Букурещ не е избран антикорупционен прокурор. Също - и насилието, прилагано при демонстрациите в Румъния. Изводът, който направи ЕП е, че последната 1 г. Румъния върви назад.

Фактът, че България е в пакет с Румъния нямало да попречи за нас механизмът да отпадне, твърдят източниците на "24 часа". "Ясно е казано в доклада на ЕК, че ако България продължи напред, няма да бъде обвързана с Румъния. Ясно е казано, че ни предстои още един доклад и после за България трябва да има край", тълкува евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Той коментира още: "Най-добрият доклад, който България е получавала. Вторият силен доклад след този от 2017 г. Постигнати резултати от страна и на правителството, и на ВСС, и на всички органи, които се борят с корупцията. Правната рамка се счита, че е изпълнена. НС и кабинетът предложиха нужните законодателни промени, които вече са приети. Има все още нормативни актове, които са в процес на работа. По основните нормативни актове България успя да приеме нужните законодателни изменения, които да доведат до много по-бързо правораздаване - да не се проточват съдебните процеси с години. Много важно е също, че главата за борба с организираната престъпност е също затворена. Остава да се изпълнят показатели от последните 3 глави, но ясно се казва в доклада, че България работи упорито в нужната посока. Стабилността на правителството е отчетена като решаващ фактор за приемането и изпълнението на всички реформи. Ако правителството е стабилно, през следващите няколко месеца България ще изпълни абсолютно всички препоръки от 17-те, които ни дадоха през януари."

Вижте пълния текст на доклада

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Носителят на "Златната топка" Лука Модрич няма да влезе в надпреварата за трофея тази година. Това стана ясно, след като "Франс Футбол" обяви номинираните за 2019 година. Те са 30 на брой. Сегашният носител на трофея не попада сред тях за първи път в историята, откакто съществува системата със номинации

По всички модни правила е облечена моделката Глория Петкова, видя "България Днес". Красавицата заложи на бели ботуши с дебел ток въпреки горещото време последните дни и ултракъс минижуп за представянето на книга. Въпреки че белите ботуши отдавна са отживелица, в последно време родният хайлайф прибягва към тях, като се придържа към максимата,

Това Део ли е? Не... абе, май е той. Така се обръщаха с камерите на телефоните си столичани зад актьора Иван Бърнев, уловиха го топпапараците на "България Днес". Звездата се разходи като брат близнак на водещия Део из столичните улици и събра очите на феновете, които едва го разпознаха. Досущ копие на певеца водещ Деян Славчев с кислородно руси