ЕП призова Румъния да следва препоръките на ЕС за борба с корупцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7150539 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Европейският парламент прие днес резолюция, в която призова Румъния да приложи препоръките на Европейската комисия и на Съвета на Европа за запазването на върховенството на закона. Документът бе гласуван с 473 гласа "за", 151 "против" и 40 въздържали се.

ЕП отчита опасенията за независимостта на румънската съдебна система след промените в законодателството, които допускат отслабване на борбата с корупцията, организираната престъпност и престъпленията с насилие. Евродепутатите отбелязват, че изглежда е необходим задълбочен преглед на законодателството за надзора на разузнавателните служби, информира БТА.

В документа се посочва, че Румъния е на едно от последните места в ЕС по отношение на законодателството, свързано с изказванията, подбуждащи към омраза, и дискриминацията срещу хора с необичайна сексуалност (ЛГБТИ). Според ЕП съществува възможност приетите в Румъния законови изменения трайно да подкопаят независимостта на съдебната власт и способността за ефективна борба с корупцията, както и да отслабят принципите на правовата държава.

ЕП осъжда насилствената и несъразмерна намеса на полицията при протестите в Букурещ през август. Евродепутатите призовават за повишен парламентарен надзор над разузнавателните служби. В документа е изразена дълбока загриженост за политическите ограничения върху свободата на медиите и предложеното законодателство, които биха въвели наказания за оклеветяването на Румъния в чужбина.

Евродепутатите изразяват съжаление, че Европейската комисия миналата година не е представила доклад за борбата с корупцията в ЕС и настоятелно призовават незабавно да бъде възобновено годишното наблюдение над всички държави от Общността по този въпрос. Комисията е приканена да разработи строги показатели и лесно приложими единни изисквания за отчитане на равнището на корупция в държавите от ЕС. Този механизъм следва да се състои от годишен доклад с отделни за всяка държава препоръки, пише в резолюцията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитникът на "Славия" Христо Попадийн спретна страхотна изненада на гаддебто си Евелин Бошнакова. Поводът бе нейният рожден ден. Днес моделката навършва 25 години, а любимият й се постара да й осатви незабравим спомен. Тя бе посрещната в дневната от куп розови и бели, на сърца и т.н. балони. Имаше надпис и специална торта с нейния лик

Най-добрият белгийски тенисист Давид Гофен ще влезе в клуба на женените. Той ще вдигне сватба с любимата си Стефани Тучито през септември месец. Те щесе врекат един на друг в граждански брак и ще заживеят като семейство. "Карантината беше последното изпитание за нашата връзка и за обща радост мина добре - сподели Гофен

Звездата на "Ювентус" Кристиано Роналдо намира начин да разнообразява ежедневието си, докато се готви за подновяването на Серия "А". Преди няколко дни той поигра със семейството в басейна. Сега измисли ново забавление - каране на колела извън Торино. Той, половинката му Джорджина и големият му син Кристиано-джуниър яхнаха маркови велосипеди