ЕП призова Румъния да следва препоръките на ЕС за борба с корупцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7150539 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Европейският парламент прие днес резолюция, в която призова Румъния да приложи препоръките на Европейската комисия и на Съвета на Европа за запазването на върховенството на закона. Документът бе гласуван с 473 гласа "за", 151 "против" и 40 въздържали се.

ЕП отчита опасенията за независимостта на румънската съдебна система след промените в законодателството, които допускат отслабване на борбата с корупцията, организираната престъпност и престъпленията с насилие. Евродепутатите отбелязват, че изглежда е необходим задълбочен преглед на законодателството за надзора на разузнавателните служби, информира БТА.

В документа се посочва, че Румъния е на едно от последните места в ЕС по отношение на законодателството, свързано с изказванията, подбуждащи към омраза, и дискриминацията срещу хора с необичайна сексуалност (ЛГБТИ). Според ЕП съществува възможност приетите в Румъния законови изменения трайно да подкопаят независимостта на съдебната власт и способността за ефективна борба с корупцията, както и да отслабят принципите на правовата държава.

ЕП осъжда насилствената и несъразмерна намеса на полицията при протестите в Букурещ през август. Евродепутатите призовават за повишен парламентарен надзор над разузнавателните служби. В документа е изразена дълбока загриженост за политическите ограничения върху свободата на медиите и предложеното законодателство, които биха въвели наказания за оклеветяването на Румъния в чужбина.

Евродепутатите изразяват съжаление, че Европейската комисия миналата година не е представила доклад за борбата с корупцията в ЕС и настоятелно призовават незабавно да бъде възобновено годишното наблюдение над всички държави от Общността по този въпрос. Комисията е приканена да разработи строги показатели и лесно приложими единни изисквания за отчитане на равнището на корупция в държавите от ЕС. Този механизъм следва да се състои от годишен доклад с отделни за всяка държава препоръки, пише в резолюцията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вратарят Пламен Илиев може да пропусне и двубоя с Чехия утре, научи "България Днес". Той продължава да се оплаква от болки в бедрото. Стражът опита да тренира със съотборниците си на последното занимание преди контролата с Парагвай (0:1). Тигъра е изкарал само част от него, сподели човек от тима. В средата на тренировката отново е почувствал болки

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.