3 пъти по-евтини международни разговори в ЕС от май 2019 г. - до 40 ст./минута

https://www.24chasa.bg/novini/article/7152829 www.24chasa.bg

Есемесът ще струва максимум 12 стотинки

Европейският парламент прие нови правила за телекомуникациите, които ограничават цените на обаждания в рамките на ЕС.

От 15 май 2019 г. компаниите няма да имат право да таксуват минутата на повече от 19 цента. В момента тарифите международни разговори на българските телекоми са 1,20 лв. на минута.

Есемесът в рамките на ЕС пък няма да може да е повече от 6 цента.

Същото законодателство ще защити по-добре хората със смартфони, включително на уеб базираните услуги (Skype, WhatsApp и т.н.)

То задължава държавите членки да улеснят въвеждането на 5G мрежи.

Евродепутатите приеха пакета за телекомите, който ограничава цените на обажданията, улеснява достъпа до 5G мрежите с голям капацитет до 2020 г. и създава съобщителна система за извънредни ситуации.

В сряда Европейският парламент потвърди предварително договореното през юни споразумение със Съвета на ЕС относно Европейския кодекс за електронни съобщения (ЕКЕС) с 584 гласа „за“, срещу 42 гласа „против“ и 50 гласа „въздържал се“ и относно Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения (ОЕРЕС) с 590 гласа „за“, срещу 63 гласа „против“ и 23 гласа „въздържал се“.

Новите правила ще предоставят високоскоростна свързаност и сигурни и достъпни обажданията в рамките на ЕС, едновременно осигурявайки необходимата предсказуемост за телеком операторите и насърчавайки инвестициите във високоскоростния интернет.

По-ниски цени, по-висока скорост и по-добра защита за потребителите на смартфони

Политиката „Роуминг като у дома“ сложи край на таксите за роуминг през 2017 г. Новото законодателство ограничава цената на обажданията до други държави от ЕС на 19 цента, и на 6 цента за текстови съобщения (SMS) от 15 май 2019 г., което прави достъпно поддържането на връзка на гражданите с техните близки в другите държави членки на ЕС.

Правилата също така защитават по-добре потребителите на смартфони, включително потребителите на уеб базирани услуги (Skype, WhatsApp и др.) и укрепват изискванията за сигурност и за криптиране. Въвежда се правото за запазване на телефонен номер за един месец след прекратяването на договор, както и правото за възстановяване на неизползван предплатен кредит при прекратяване на договор, както и обезщетение в случай на забавяне или злоупотреба с прехвърлянето му.

Държавите членки ще трябва също така да улеснят въвеждането на 5G мрежа, чрез предоставянето на подходящ радиочестотен спектър до 2020 г., с цел достигане на целта „Пътна карта за 5G в ЕС“, съгласно която трябва да има 5G мрежа в най-малко един голям град във всяка страна от ЕС до 2020 г.

„Обратна връзка от номер 112“

При тежки извънредни ситуации и бедствия засегнатите граждани трябва да бъдат предупреждавани чрез SMS или чрез мобилно приложение. Държавите членки разполагат с 42 месеца за въвеждане на системата, след влизането в сила на Директивата.

По-голяма предсказуемост за телеком оператори

За постигане на необходимото ниво на инвестиции в инфраструктурата и 5G мрежите, с оглед достигане на нуждите на свързаност новото законодателство предлага по-добра предсказуемост на инвестициите и насърчава риска и споделянето на разходи сред телеком операторите.

Цитати

„Кодексът дава на операторите по-предсказуема инвестиционна среда, което е решаващо за разработването на 5G комуникации“, заяви Пилар дел Кастильо Вера (ЕНП, Испания) .

„По-евтините телефонни разговори са победа за всички граждани на ЕС, а Кодексът осигурява по-голяма защита на всички потребители в ЕС“, заяви Дита Харанзова (АЛДЕ, Чехия)

„Новите правила, които регулират ОЕРЕС, ще му позволят да поеме нови отговорности, които са му поверени от новите телеком правила“ – Евжен Тошеновски (ЕКР, Чехия).

Момчил Неков (С&Д, България): „Днес, когато основната комуникация между хората е чрез мобилните устройства, има нужда от своевременни актуализации на условията за ползване на телекомуникационни услуги в унисон с бързо развиващата се среда. От една страна трябва да се справим с проблемите с предоставяне на данни и евентуалната спекулация с тях, от друга е немислимо, след като държавите членки са в една общност и едно икономическо пространство, да се борим с изключително високи цени на услугите, които засягат освен европейските граждани и цялата икономика на ЕС. Необходими са повече сигурност и поевтиняване на услугите“.

Следващи стъпки

След окончателното одобрение от страна на Съвета, държавите членки ще разполагат с две години, за да приемат национално законодателство за прилагане на Директивата. Ограниченията в тарифите ще влязат в сила на 15 май 2019 г.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

"Левски" може да остане без Станислав Костов до Нова година! Голмайсторът на "сините" и Първа лига за миналия сезон ще бъде опериран. Това стана ясно след медицинските прегледи в Мюнхен. Нападателят има леко разкъсване на сухожилието на аддуктора. Това означава, че няма как да мине без хирургическа интервенция.