ВАС обяви за окончателно решаване делото за "Пирин"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7153915 www.24chasa.bg

5-членен състав на Върховния административен съд обяви за окончателно решаване делото срещу решението на Министерския съвет за плана за управление на националния парк "Пирин".

Адвокатите на Министерския съвет и Министерство на околната среда и водите, както и на екоорганизациите, които са против решението на правителството, имат 10-дневен срок да представят своите писмени бележки.

Най-обстоятелствен пред съда бе Мирослав Калугеров, директор на дирекция в екоминистерството, който лично дойде да защити решението на правителството. 

"С изменението на плана не се предвижда изграждането на обекти, а се допуска такова", уточни той.

Калугеров обясни още, че в националите паркове е допустимо изграждането както на спортни съоръжения, така и на обекти, които да са в полза на хората. Също така той наблегна и на факта, че в плана за управление на "Пирин", който е от 2004 г., се допуска изграждането на ски писта.

"Не мога да разбера как през 2004 г. е било допустимо изграждането на ски писта, а през 2018 г. не е", коментира още шефът от екоминистерството.

Той обясни, че е много важно хората да знаят, че с изменение на текстове в план не може да се стигне до въздействие върху околната среда.

"Ако има някакви инвестиционни предложения, те разбира се, ще бъдат подложени на ОВОС", допълни още Калугеров.

Дебатите в съдебната зала продължиха още час и половина

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Милионите ти аз не щА, филър слагам си сама, пее габровката Симона Борисова Кралицата на домашните джуки - габровската онлайн-сензация Ваня Великова, възпя устните си в чалга песен. За това се похвали самата габровка в социалните мрежи, след като стана хит с уменията си сама да инжектира хиалурон в устните си. "Като цена излиза 3 пъти по-евтино

Учителка удряла ученик, защото пишел бавно. 9-годишното момче учи във видинското училище "Любен Каравелов". Майка му разказва, че в средата на миналата седмица получава обаждане от учителката. "Учителката ми се обади и каза, че детето пише бавно и му се е скарала. След това детето я вбесило и тя го нашамарила", разказва Магдалена Каменова

Кралицата на домашните джуки - габровската онлайн-сензация Ваня Великова, възпя устните си в чалга песен. За това се похвали самата габровка в социалните мрежи, след като стана хит с уменията си сама да инжектира хиалурон в устните си. "Като цена излиза 3 пъти по-евтино. Занапред ще бъде така - сама ще си го купувам и поставям