ВАС обяви за окончателно решаване делото за "Пирин"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7153915 www.24chasa.bg

5-членен състав на Върховния административен съд обяви за окончателно решаване делото срещу решението на Министерския съвет за плана за управление на националния парк "Пирин".

Адвокатите на Министерския съвет и Министерство на околната среда и водите, както и на екоорганизациите, които са против решението на правителството, имат 10-дневен срок да представят своите писмени бележки.

Най-обстоятелствен пред съда бе Мирослав Калугеров, директор на дирекция в екоминистерството, който лично дойде да защити решението на правителството. 

"С изменението на плана не се предвижда изграждането на обекти, а се допуска такова", уточни той.

Калугеров обясни още, че в националите паркове е допустимо изграждането както на спортни съоръжения, така и на обекти, които да са в полза на хората. Също така той наблегна и на факта, че в плана за управление на "Пирин", който е от 2004 г., се допуска изграждането на ски писта.

"Не мога да разбера как през 2004 г. е било допустимо изграждането на ски писта, а през 2018 г. не е", коментира още шефът от екоминистерството.

Той обясни, че е много важно хората да знаят, че с изменение на текстове в план не може да се стигне до въздействие върху околната среда.

"Ако има някакви инвестиционни предложения, те разбира се, ще бъдат подложени на ОВОС", допълни още Калугеров.

Дебатите в съдебната зала продължиха още час и половина

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Треньорът на "Черно море" Илиан Илиев призна, че може би е сбъркал при определянето на стартовия състав за гостуването на "Левски" (0:3). "Първият гол беше абсурден, но това е част от футбола. Не се сърдя на момчетата, те се стараха много. Може би и аз сгреших, че направих толкова промени в състава, но това ми е работата - да взимам решения",

Новата пейка на спирката на трамвай номер 7 на бул.България и бул.Гешов предназначена за пътниците е толкова високо монтирана че краката на чакащите висят във

Господи, помилуй грешния и накажи виновния Георги Георгиев - Жоро Гъ*а напирал пиян да стигне до Кръстова гора Бясна гонка с ченгета си спретна икономът на Цветан Василев. Сериозно почерпеният Георги Георгиев, известен с неприличния прякор Жоро Гъ*а, напирал да бъде пуснат с предимство до Кръстова гора,