Петролният бизнес: Ако няма биодобавка през зимата, горивата ще поевтинeят

https://www.24chasa.bg/novini/article/7154543 www.24chasa.bg
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ

От БПГА искат мерки срещу сивата икономика и право да публикуват цени, за да има прозрачност

През зимата горивата да нямат бидобавка, за да може цените им да бъдат намалени. Това е едно от предложенията на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), представени на срещата в четвъртък с вицепремиера Томислав Дончев. На нея били обсъдени мерки, които биха повлияли на цената на горивата, както и за по-голяма прозрачност в бранша.

АНДРЕЙ ДЕЛЧЕВ
АНДРЕЙ ДЕЛЧЕВ

Подобни практики с биодобавката имало в някои европейски държави – например Австрия и Германия. От асоциацията посочват, че биокомпонентата е двойно по-скъпа спрямо цената на самото гориво. Премахването през зимата можело да стане без да се нарушава общото задължение на България по европейското законодателство.

Поевтиняването на горивата в последните дни се дължало на спада нв котировките на петрола, а не на протестите, каза пък изпълнителният директор на асоциацията Андрей Делчев.

От БПГА заявили на срещата с Дончев, че като предприятия, които работят от десетилетия и ще продължат да работят в България, нейните членове са съпричастни към проблемите на хората, които са и техни клиенти. Като едни от най-големите инвеститори в България, петролните компании напълно разбирали отговорността си пред потребителите.

Поради това, осъзнавайки сложността на момента, фирмите от бранша работят и ще продължат да работят с минимална печалба, казват от асоциацията. Компаниите от БПГА били готови и да обсъждат промяна на корпоративните си стандарти с цел намаляването на разходите за издръжка.

Асоциацията потърсила съдействие от правителството за разговори с Комисията за защита на конкуренцията, така че фирмите да могат да публикуват себестойността на продуктите, за да има яснота за съществуващите маржове. Тази мярка трябва да важи за всички участници на пазара, в това число и за т. нар. ведомствени бензиностанции.

БПГА предлага също така при извършване на проверки от страна на държавни органи да се обявяват конкретно проверените обекти, както и нарушенията, които те са извършили. От браншовата организация настояват и за мерки срещу сивата икономика и за влизането в действие в срок на закона за горивата.

Компаниите, членуващи в БПГА, искат да изразят категоричното си мнение, че решаването на политически и обществени проблеми не може да става за сметка на дискредитирането на цели браншове от българската икономика, допълват от организацията. От там допълват, че просперитетът на държавата и обществото се гради в условията на политическа стабилност и икономическа предвидимост.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов