Лекарства откраднати от хематологията, сред тях тези, за които разследват депутат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7155184 www.24chasa.bg
Проф. Георги Михайлов

- Апашите влезли през външната врата на болничната аптека, заглушили СОТ-а

- Атакували единствено стаята със скъпите медикаменти за клинични проучвания

Лекарства за клинични изпитвания, които е използвал бившият директор и настоящ депутат проф. Георги Михайлов, са откраднати от аптеката на националната хематологична болница, научи “24 часа”.

Апашите влезли в нощта срещу четвъртък през външната врата откъм двора. Заглушили са СОТ системата. Насочили се директно към хладилника, където се съхраняват експерименталните лекарства за онкоболни, които били подредени в кашони.

Липсват медикаменти от клинични изпитвания, свързани с лечение на хематологични заболявания, както и такива за съпътстваща терапия - болкоуспокояващи, за намаляване на температура и всякакви други странични ефекти, които биха могли да предизвикват изпитателните лекарства.

Втората група медикаменти може да бъдат продадени на черния пазар, но тези, които са част от клиничните изпитвания, са обозначени само с идентификационен номер и на практика бандитите няма как да знаят какво взимат. Част от тях са по договори на фармацевтични фирми с проф. Михайлов от времето, когато е бил директор на хематологията и клиничен изпитател.

Сигналът за обира е подаден в полицията от Цветанка Вълчанова, която ръководи аптеката. Още първите данни сочат, че обирджиите са професионалисти и са знаели какво да търсят.

Преди седмица главният прокурор поиска имунитетите на 6 депутати заради разследвания срещу тях. Сред тях е проф. Михайлов, повдигнати са му обвинения в безстопанственост, докато е бил шеф на болницата. Сигналът срещу него е подаден от двама финансисти, правили ревизия на лечебното заведение през октомври 2017 г. Тогава в кабинета на зам.-директора Герасим Славов са открити лекарствата за клинични изпитвания от 4 фирми. Те се съхранявали там незаконно, защото според наредбата трябва да бъдат в аптеката. През октомври Славов потвърди пред “24 часа”, че лекарствата са преместени в аптеката.

В разследването за безстопанственост срещу проф. Михайлов заради лошото финансово състояние на болницата са включени и лекарствата с изтекъл срок на годност и неясен произход, върху които имало листчета с неговото име. Съхранявали се неправилно. Професорът бе категоричен, че е заварил болницата с 25 млн. дългове и я е заздравил.

Според сегашния директор доц. Бранимир Спасов случилото се е опит за дискредитиране на хематологията. Той не отрича възможността в случая да е замесен и вътрешен човек.

Тези лекарства не може да се продават, защото са специфични, експериментални и нямат стойност. Нямат и наркотично действие. Задължително се съхраняват според наредбата на МЗ и няма как да бъдат иззети като веществено доказателство.

“Част от липсите са били възстановени от фармацевтичните фирми. Това ще се случи и с всички останали откраднати лекарства. Пациентите няма да останат без лечение”, обясни Цветанка Вълчева пред “24 часа”. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

Травестит заковава от София погнатата за сутеньорска мрежа в Лондон маман Елеонора Василева! Транссексуалният мъж с официално име Марин е разпитан заедно с още две българки по настояване на английските власти, научи "България Днес". За сводническата банда на Острова стана ясно преди броени дни, когато местни медии публикуваха детайли от