Три отстъпки пред религиите, чуждите свещеници без забрана да проповядват

https://www.24chasa.bg/novini/article/7155683 www.24chasa.bg
Мустафа Карадайъ СНИМКА: Архив

3 отстъпки правят политиците пред вероизповеданията по повод готвените промени в закона. Това стана ясно след близо едночасова среща между лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ Цветан Цветанов и на ДПС Мустафа Карадайъ.

Прави се отстъпка по отношение модела на финансиране - всички вероизповедания ще получават финансиране, но по различни модели.

Прави се отстъпка за дарителите и се запазва анонимността на даренията.

Третата отстъпка е към чуждите вероизповедания. Темата за духовните лица на различните вероизповедания и чужденците е приключена, още повече има и решение на Конституционния съд, с които трябва да се съобразим, обясни Цветанов. Няма да можем да направим първоначалната забрана, допълни той.

Цветанов напомни, че на среща със Светия синод е обещано, че текстовете ще се гледат в парламента само след съгласие от страна на митрополитите. Едва когато те дадат писмено съгласието си, тогава ние с Карадайъ ще положим подписи под промените, обясни шефът на ПГ на ГЕРБ. Днес изтича срокът за предложения между двете четения на закона.

Зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев обясни, че е имало няколко работни срещи с представители на всички вероизповедания, на които са изчистени спорните моменти и са приети почти всичките им предложения.

Обемът, в който работим, е много голям. Правят се всички възможни отстъпки, за да стане реалност законороектът, обясни Цонев.

Текстовете са съобразени с исканията на вероизповеданията, обясни и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Според.него проектът може да влезе в сила до 2 седмици.