Нинова: Докато съм председател на БСП, няма да има голяма коалиция с ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7156707 www.24chasa.bg
Корнелия Нинова СНИМКА: Пиер Петров/Архив

"Етикетът "стабилност" на това управление вече не върви - нито една система не е стабилна." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия, съобщиха от пресцентъра на партията. Тя обясни, че когато е представяла Алтернативния бюджет на БСП и сравнението му с бюджета на управляващите в Северозападна България, хората са й казали едно изречение, което събира цялата философия: "Бюджетът си е бюджет, но гладът си е глад". "Това показва цялата картина не само в Северозапада, но и на други места в страната ни ", обобщи тя. Председателят на БСП заяви, че е важно да се замразят заплатите на политиците, за да има справедливост, както и икономическа, политическа и морална логика. "Заплатите на депутати, президент, министри, омбудсман растат автоматично с ръста на средната заплата. Никъде по света на работещ човек заплатата не се определя по този начин", коментира тя.

Корнелия Нинова изтъкна, че БСП вече трета година предлага преизчисляване на всички пенсии . Тя припомни, че преизчисляване на всички пенсии е правено през 2008г., по време на управлението на правителство на БСП. По думите й сега предложението на левицата ще струва на бюджета 800 млн. лв. и тези пари ще дойдат от увеличаване на максималния осигурителен праг, което БСП предлага. Нинова каза, че пенсиите не са осъвременявани 10 години, а предлаганото увеличение от 01.07.2018г. с 5%, ще бъде изядено до тогава от ръста на цените на вода, ток, парно, хляб. Тя поясни че пенсионерите са най-уязвимата група българи, над милион и половина, които живеят на прага на бедността. "Ние правим нашия Алтернативен бюджет с много ясно разчети- от къде ще дойдат приходите и къде да отидат като разходи", каза Нинова. Тя припомни, че управляващите са отрекли предходния Алтернативен бюджет на БСП- отправили обвинения, че няма средства за предложенията в него и той би съсипал системата. "В крайна сметка те изпълниха точно него. Казахме: "Ще имате 1,5 млрд. лв. повече приходи. Трябва да ги сложим в бюджета, да преизчислим пенсиите, да увеличи минималната работна заплата". Те осигуриха 1,5 млрд. лв. повече приходи, но тези средства са оставени извън бюджета, за да може Борисов да ги разпределя с постановления на МС, вместо да се разпределят от парламента."- коментира Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП посочи, че управляващите залагат увеличаване на доходите, но то не се разпределя справедливо спрямо нуждите. "За младите семейства - обезщетението за отглеждане на дете между 1 и 2 години е замразено, помощта за първокласници също е замразена. Общо 12 социални плащания са замразени. Пенсионерите ще получат само 5% увеличение. Увеличават се доходите на определени групи, но ние смятаме че не е справедливо това разпределение и то има предизборен елемент", каза още тя.

Корнелия Нинова подчерта, че по време на срещата си с представители на БСП, синдикатите също са изразили мнение, че пенсиите трябва да бъдат преизчислени. "Помолиха ни и да внесем между първо и второ четене предложение за увеличение на обезщетението за безработица", заяви лидерът на левицата. Тя отбеляза, че БСП е против повишаване на данъка на старите коли. Като друго предложения председателят на БСП посочи и диференцирана ставка на ДДС за хляб и лекарствени продукти; данък "дивидент". "8 хил. души, през данък дивидент, си изписват 7 млрд. лв., а 2,5 млн. българи са с минимални доходи. Върху дивидента се плаща само 5% данък, а върху данъка от заплатите за труд - 10%. Това показва задълбочаващото се неравенство", заяви Нинова и допълни, че има порочни практики, през дивидентите, да се изписват заплати на работници под масата, без да се плащат и осигуровки.

Корнелия Нинова коментира, че "Визия за България" не е управленска програма на една партия, а предложение към обществото за ново съгласие, да се сложи край на модела на управление на прехода, да се обедини народът, въпреки различията, върху няколко стратегически за страната ни приоритета. Като такива тя посочи справянето с демографската катастрофа и ролята на държавата. "БСП предложи такива приоритети и пътуваме из цялата страна, за да търсим подкрепа. По време на представянията идват и хора извън БСП- и в дясно, и в центъра, които са намерили нещо съзидателно в него", обясни тя.

На въпрос за миналото заседание на НС на БСП, Нинова заяви, че вътрешната дискусия трябва да протича вътре в партията, а не в медиите. "Има само две неща, които трябва да се знаят, защото касаят не само БСП, но и държавата. Докато съм председател на БСП, голяма коалиция с ГЕРБ няма да има и ще се боря срещу икономически или каквито и да било съюзи между двете партии. Ще положа всички усилия да не се върне старият устав и да останат мандатите - 3 мандата за депутат, 2 мандата за председател и той да се избира от всички членове. Това е основа на демокрацията в партията, която може да се прехвърли, като начин на управление, в държавата", заключи Корнелия Нинова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На сестрите от клана Кардашиян-Дженър не им върви с баскетболистите. Кендъл Дженър стана поредната, която си навлече любовно разочарование с високо момче. Моделката се раздели с Бен Симънс. Красавицата и баскетболистът на "Филаделфия Севънти Сиксърс" бяха заедно около година. Краят на връзката им изненада всички зад океана.

Разпитът на Кико завършил, преди да е започнал Машина на времето откриха разследващи по мегаделото срещу сочените за топавтоджамбази Яро, Кико, Лъвицата и компания! Следователи са успели да върнат времето назад, като са записали, че разпитът на един от подсъдимите е завършил близо час преди да е започнал.

Данъци и такси не са най-приятното нещо, за което да се дават пари, а Камен Воденичаров си намери чудесно оправдание, за да не плаща! Щом видя огромните опашки пред районното кметство, актьорът направи обратен и се върна в новата си кола. Преди време апаши задигнаха возилото на тв водещия и той бе принуден да се сдобие с ново.