Задвижват проекта за детска болница след 40 г. чакане

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158685 www.24chasa.bg
През май 2017 г. 14-годишно момиче загина при опит за екстремно селфи от зарязания строеж в двора на Александровска болница, предвиден за детска болница преди 40 г.

Здравният министър Кирил Ананиев внася по Коледа предложенията

Да задвижи проекта за строеж на национална детска болница, каквато се чака вече над 40 години. Този ангажимент е поел здравният министър Кирил Ананиев към членовете на инициативния комитет за изграждането на лечебното заведение, разказа пред “24 часа” един от членовете му - д-р Елена Георгиева.

Очаква се около Коледа министърът да внесе конкретни предложения за това в Министерския съвет. Ананиев е изразил съгласие на срещата в министерството в края на миналата седмица, че сега съществуващата структура е крайно неефективна и от медицинска, и от икономическа гледна точка. Затова изграждането на високотехнологична университетска детска многопрофилна болница не търпи отлагне.

Новината зарадва много лекари и родители, тъй като последно темата бе повдигана през 2013 г., когато е взето решение проектът да се придвижи към МС, но резултати няма.

Ананиев е потвърдил и че има пълен консенсус между различните политически сили, въпреки че принципно разбиране и съгласие е имало и през всички тези години.

“Работата, която ще следва от Коледа нататък, е изключително много. Трябва да се направи пътна карта на изграждането на тази болница, като се започне с проектиране и определяне на терен, което е ангажимент на министерството. Следват изграждането на самата болница и оборудването ѝ, което е свързано и с подготовка на персонала, който ще работи там”, обясни д-р Георгиева. Тя е педиатър над 30 години, а от 10 г. работи в Клиниката по пулмология с интензивно отделение на СБАЛ по детски болести “Проф. Ив. Митев” - София.

Сред вариантите за осигуряване на терен за болницата е да се разруши зарязаният строеж в двора на Александровска болница. Но събарянето на недовършената сграда и вдигането на напълно нова ще струва доста средства и е една от пречките досега да няма лечебно заведение, където всичко за малките пациенти да е под един покрив. Друг вариант е чисто нов терен в покрайнините на София. Има идеи и да се ползва терен на Правителствена болница. “Всичко още е на етап идеи, но е задължително да се търси

локация с лесен

достъп”,

обясняват участвали в разговора с министъра.

Националната болница ще обедини в едно всички детски клиники, които сега са разпръснати в 14 болници в София. Това налага родителите и болните деца да обикалят понякога и по два-три дни между клиниките. Освен това има случаи, които налагат комплексна диагностика и когато специалистите не са на едно място, отнема повече време да се съберат екипи. Всичко това излага на риск живота на малките пациенти.

"Последните случаи, за които се налагаше комплексно обгрижване са две деца с остра бъбречна недостатъчност, които по спешност трябваше да бъдат проведени в "Пирогов". Усложненията, които можеха и трябваше да бъдат решени от колегите там, трябваше да бъдат подкрепени с диализно лечение, осъществявано от нашите колеги. От друга страна има много случаи, при които трябва да се направи комплексна диагностика. Ревматолози, хематолози, специалисти от други специалности, които трябва да работят заедно. Едно е дете в рамките на ден, два или три да обиколи всички възможни клиники в София, друго е в рамките на едно денонощие специалистите да направят консилиум и да решат или поне да набележат план за диагностика и лечение", разказа конкретни случаи д-р Георгиева. 

“Поетапността на този проект предполага и постепенно включване на различно количество средства. Едната година ще се отпуснат пари за предпроектирането, след това за строежа, после за оборудването, така че във времето нещата може да се разположат така, че да станат”, обяснява педиатърката.

Ако има реално задвижване и обща политическа воля,

до 3 години така

чаканата болница

може да отвори

Тя ще осигури адекватна спешна помощ за децата, диагностични процедури и обгрижване с всички видове специалисти. Ще даде въможност за обучение на студенти. Наред с това един сериозен проблем като този, свързан с лечение на деца в чужбина, също ще бъде решен в някаква степен, защото ще има възможност за по-адекватно взаимодействие с чужди специалисти, а операциите ще може по-лесно да се правят в България. Това ще допринесе и за специализация на наши лекари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Красимир Балъков категорично отрече информациите, че ще смени Петър Хубчев начело на националния отбор. Това той направи в профила си в социалните мрежи. "Първо: Никой от БФС не е водил разговори с мен за каквито и да е промени или назначения. Второ: Националният отбор има много важен мач в Косово и такива фалшиви новини,

Бившият английски национал Дейвид Бекъм бе въвлечен в опит за самоубийство на бившия си зет Крис Донъли. В момента родственикът на футболиста участва в британско риалити шоу, където разказа за ужасен момент от живота си. Донъли е бивш съпруг на Джоан Бекъм - сестрата на Дейвид. Двамата се развеждат,

С ослепителна визия се показа жената до Лионел Меси. Антонела Рокуцо и двама от синовете им - Тиаго и Матео, бяха главната атракция по време на кръщене в Каталуния тази неделя. Семейство Меси уважи своя добър приятел и бивш съотборник в "Барселона" Сеск Фабрегас, който организира церемонията в стара базилика.