Гръцкият печат коментира промените в данъчното облагане на имотите и заплатите на свещениците

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159042 www.24chasa.bg
Алексис Ципрас СНИМКА: РОЙТЕРС

Гръцкият печат продължава да коментира промените в начините на облагане на недвижимата собственост в Гърция, както и решението на Светия синод на Гръцката православна църква в петък да отхвърли постигнатото споразумение между архиепископ Йероним и премиера Алексис Ципрас гръцките свещеници да престанат да получават възнаграждение като държавни служители, а да получават заплатите си от специален финансиран от държавата фонд, предава БТА.

"Та неа" пише на първа страница за "четирите заплахи за недвижимостите". Според вестника първата "заплаха" е увеличаването на данъчните оценки на имотите, поради което данъците при прехвърлянето им ще се увеличат с 50 процента. Втората "заплаха" е въвеждането от днес в 11 области на новия имотен регистър. Третата са картите на горите и процедурата, по която трябва да бъдат извършени вписванията. Четвъртата заплаха се отнася до незаконните строежи, като изданието описва как се формират глобите за тях и кога ще започнат дейностите по отстраняването на строежите.

"Етнос" посвещава водещия си материал на това за кои и с колко ще бъде намален данъкът върху недвижимата собственост. През първия етап на мерките по-малък данък през 2019 г. ще плащат 5,4 милиона собственици. Приоритет ще бъде даден на "народните жилища", т.е. тези с по-ниска стойност, както и на собствениците с ниски доходи.

"Елефтерос типос" коментира напрежението, което цари сред клира на Гръцката православна църква, след като Светият синод отхвърли споразумението между главата на Църквата, Атинския архиепископ Йероним, и премиера Алексис Ципрас за промяна на начина на заплащане на свещениците. Вестникът пише, че "правителството упорства за споразумението фиаско, отхвърлено от йерарсите". Според вестника архиепископът и подкрепилите го митрополити не са очаквали подобно голямо "поражение" в Светия синод и намеква, че някои от митрополитите, активни противници на споразумението, вече обсъждат възможните сценарии за промяна в ръководството на Атинската архиепископия.

С ироничен тон "Ефимерида тон синдактон" съобщава за тайна среща на лидера на най-голямата опозиционна партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис с архиепископ Йероним, на която Мицотакис е отправил, според вестника, посланието "За Бога, не сключвайте споразумение с безбожника". Изданието пише, че лидерът на Нова демокрация е поискал да спрат разговорите с безбожника Ципрас и да продължат по-късно с него самия, защото е християнин. "Ефимерида тон синдактон" съобщава и за тайно посещение на митрополита на Пирея Серафим в офисите на Нова демокрация.

"Филелефтерос" пише, че споразумението между премиера Ципрас и архиепископ Йероним се е превърнало в "празна буква" след гнева на митрополитите и че Ципрас се е отдал на молби и на кухи прояви на дързост след фиаското на "нечестивия съюз" заради реакциите на клира и на народа.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане