Висшият адвокатски съвет посреща 130 г. с книга на проф. Пенчо Пенев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159899 www.24chasa.bg
Главният секретар Стефка Въжарова, председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, нейният заместник Людмил Рангелов и проф. Пенчо Пенев. СНИМКА: Николай Литов

Председателят на ВAдвС Ралица Негенцова: 22 ноември не е само ден за празнуване, но и за равносметка

С книга на конституционалиста проф. д-р Пенчо Пенев „Адвокатът, Конституцията, приложимото право“, която е ценно помагало за юристи, журналисти и изследователи, Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) ще посрещне Деня на българската адвокатура – 22 ноември. Тази година се навършват 130 г. от приемането на първия Закон за адвокатите.

„22 ноември не е само ден за празнуване, а е и ден за равносметка - какво е направила адвокатурата, какво счита, че трябва да направи оттук нататък, за да може да бъде в крак с времето“, каза председателят на ВAдвС Ралица Негенцова на пресконференция в БТА.

И добави: „Това е професия, за която, както казва един от създателите на този закон – д-р Константин Стоилов, “се изискват първо нравствени качества, после умствени. Нравствени, защото на адвоката се поверяват именията и честта на хората, от него зависи тяхното спасяване или опропастяване, наконец на него се поверяват такива тайни, които, ако е нечестен, може да повреди на своите клиенти и на обществото, а тъй също и на съдилището“.

Законът за адвокатите е приет на 22 ноември 1888 г. Събитието е оценено от съвременници като „първа победа на общия интерес в борбата му с частните облаги на отделните личности“. През 2005 г. 22 ноември е обявен за Ден на българската адвокатура.

„Тържественото честване ще е на 21 ноември от 16 ч. в Народния театър. То ще започне с приветствие от председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова“, каза зам.-председателят на съвета Людмил Рангелов.

Поканени са президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, Негово Светейшество Неофит І, патриарх Български, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на Конституционния съд Борис Велчев, председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на правосъдието Цецка Цачева, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев и други.

„Един от акцентите на тържеството е награждаване на изявени адвокати от страната. Предоставихме възможност на всяка адвокатска колегия да посочи по един колега с продължителен и голям принос за развитието на адвокатурата“, каза Рангелов.

Специален почетен юбилеен знак с наименование „130 г. от създаването на Закона за адвокатите“ ще бъде връчен на всеки един от наградените юристи от цялата страна. ВАдвС ще награди и двама юристи от Великотърновската адвокатска колегия – Иван Бораджиев и Валери Ставрев, които са създали видео- и снимковия архив на съвета.

„В дневния ред е включена и връчването на наскоро учредената награда на името на Тодор Бурилков. Пръв неин носител е адвокат Даниела Доковска“, каза главният секретар Стефка Въжарова.

Тази година призът ще грабне адвокат Траян Марковски „за неговия изключителен принос за българската адвокатурата, за изключителната му работа в организационния живот на българската адвокатура и за защита на правата и законните интереси на гражданите и на българските адвокати“, обясни накратко Въжарова.

Церемонията в Народния театър ще бъде водена от актрисата Ана Пападопулу. Режисьор е Жоро Торнев.

Тогава официално ще бъде представена и книгата на проф. Пенчо Пенев „Адвокатът, Конституцията, приложимото право“ (с анотирана практика на Конституционния съд).

„Целта на книгата е да се обърне внимание върху значението на конституцията за съдебния процес“, каза проф. Пенев. И посочи, че един от нерешените проблеми е, че не е предвидено съдът от самото начало да сезира Конституционния съд. „Трябва делото да отиде във върховния съд и тогава да се осъществи евентуално възможността за сезиране. Почти винаги адвоката прави искането за сезиране“, каза известният юрист.

Попитана дали трудно се става адвокат, Ралица Негенцова отвърна: „Адвокатската професия е свободна, ние нямаме лимит. Нашият изпит не е по-тежък от изпита, на който се явяват съдии, прокурори, нотариусите и всички други правни професии, за които има изпити. Той е разделен на 2 части – писмена и устна. Конспектът може да се намери в сайта на Висшия адвокатски съвет.

Негенцова увери: „Ние искаме тези, които влизат в адвокатска професия, да са достатъчно добре подготвени, защото те защитават интересите на гражданите“.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,