Висшият адвокатски съвет посреща 130 г. с книга на проф. Пенчо Пенев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7159899 www.24chasa.bg
Главният секретар Стефка Въжарова, председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, нейният заместник Людмил Рангелов и проф. Пенчо Пенев. СНИМКА: Николай Литов

Председателят на ВAдвС Ралица Негенцова: 22 ноември не е само ден за празнуване, но и за равносметка

С книга на конституционалиста проф. д-р Пенчо Пенев „Адвокатът, Конституцията, приложимото право“, която е ценно помагало за юристи, журналисти и изследователи, Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) ще посрещне Деня на българската адвокатура – 22 ноември. Тази година се навършват 130 г. от приемането на първия Закон за адвокатите.

„22 ноември не е само ден за празнуване, а е и ден за равносметка - какво е направила адвокатурата, какво счита, че трябва да направи оттук нататък, за да може да бъде в крак с времето“, каза председателят на ВAдвС Ралица Негенцова на пресконференция в БТА.

И добави: „Това е професия, за която, както казва един от създателите на този закон – д-р Константин Стоилов, “се изискват първо нравствени качества, после умствени. Нравствени, защото на адвоката се поверяват именията и честта на хората, от него зависи тяхното спасяване или опропастяване, наконец на него се поверяват такива тайни, които, ако е нечестен, може да повреди на своите клиенти и на обществото, а тъй също и на съдилището“.

Законът за адвокатите е приет на 22 ноември 1888 г. Събитието е оценено от съвременници като „първа победа на общия интерес в борбата му с частните облаги на отделните личности“. През 2005 г. 22 ноември е обявен за Ден на българската адвокатура.

„Тържественото честване ще е на 21 ноември от 16 ч. в Народния театър. То ще започне с приветствие от председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова“, каза зам.-председателят на съвета Людмил Рангелов.

Поканени са президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, Негово Светейшество Неофит І, патриарх Български, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на Конституционния съд Борис Велчев, председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на правосъдието Цецка Цачева, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев и други.

„Един от акцентите на тържеството е награждаване на изявени адвокати от страната. Предоставихме възможност на всяка адвокатска колегия да посочи по един колега с продължителен и голям принос за развитието на адвокатурата“, каза Рангелов.

Специален почетен юбилеен знак с наименование „130 г. от създаването на Закона за адвокатите“ ще бъде връчен на всеки един от наградените юристи от цялата страна. ВАдвС ще награди и двама юристи от Великотърновската адвокатска колегия – Иван Бораджиев и Валери Ставрев, които са създали видео- и снимковия архив на съвета.

„В дневния ред е включена и връчването на наскоро учредената награда на името на Тодор Бурилков. Пръв неин носител е адвокат Даниела Доковска“, каза главният секретар Стефка Въжарова.

Тази година призът ще грабне адвокат Траян Марковски „за неговия изключителен принос за българската адвокатурата, за изключителната му работа в организационния живот на българската адвокатура и за защита на правата и законните интереси на гражданите и на българските адвокати“, обясни накратко Въжарова.

Церемонията в Народния театър ще бъде водена от актрисата Ана Пападопулу. Режисьор е Жоро Торнев.

Тогава официално ще бъде представена и книгата на проф. Пенчо Пенев „Адвокатът, Конституцията, приложимото право“ (с анотирана практика на Конституционния съд).

„Целта на книгата е да се обърне внимание върху значението на конституцията за съдебния процес“, каза проф. Пенев. И посочи, че един от нерешените проблеми е, че не е предвидено съдът от самото начало да сезира Конституционния съд. „Трябва делото да отиде във върховния съд и тогава да се осъществи евентуално възможността за сезиране. Почти винаги адвоката прави искането за сезиране“, каза известният юрист.

Попитана дали трудно се става адвокат, Ралица Негенцова отвърна: „Адвокатската професия е свободна, ние нямаме лимит. Нашият изпит не е по-тежък от изпита, на който се явяват съдии, прокурори, нотариусите и всички други правни професии, за които има изпити. Той е разделен на 2 части – писмена и устна. Конспектът може да се намери в сайта на Висшия адвокатски съвет.

Негенцова увери: „Ние искаме тези, които влизат в адвокатска професия, да са достатъчно добре подготвени, защото те защитават интересите на гражданите“.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът от трупата на Народния театър Дарин Ангелов се разхожда сънен, разгърден, брадясал и със рошава коса из центъра на София, видя "България Днес". Артистът, който пред време скочи от сцената, за да спаси зрител от първия ред, който си бе глътнал езика, явно не се притеснява за прическата си, която гримьорите от театъра така или иначе ще

10 хиляди евро на месец ще бъде заплатата на новия старши треньор на "Левски" Георги Дерменджиев. Това научи "България Днес" от свои източници. Парите са двойно по-малко в сравнение със сумата, под която се подписваше напусналият сръбски наставник Славиша Стоянович. Той и "сините" се разделиха по взаимно съгласие след разговор с новия

Тази сутрин рано сутринта наблюдавахме явлението пълно лунно затъмнение. Явлението  се дължи на навлизането на Луната в земната сянка и специфичното пречупване на светлината което придава на Луната червен отенък и заради това носи името "Кървава Луна". Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 г.