Кои са важните неща за стабилна връзка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7160570 www.24chasa.bg
Уловен момент на нежност между Мишел и Барак Обама по време на първия му президентски мандат.

Доброжелателност и непрекъсната работа върху отношенията

Няколко месеца преди Мишел и Барак Обама да напуснат Белия дом, официалният президентски фотограф Пит Соуза публикува прелюбопитни фотографии от техния живот в него. На няколко от тях се вижда как двамата се държат за ръце, как са допрели челата си или просто как очите им се срещат, греещи. Соуза твърди, че избраните от него 55 кадъра от общо над 2 милиона, направени за 8 години работа за Обама, показват истинското лице на президента. Фотографът не крие симпатиите си към бившия държавен глава на САЩ и съпругата му и в началото на мандата на Доналд Тръмп често пускаше техни снимки като коментар към някои недодялани постъпки на новите обитатели на Белия дом. Те красноречиво показваха каква хармония цари във взаимоотношенията между Мишел и Барак Обама и как при Мелания и Доналд Тръмп има някаква отчужденост.

Преди дни излезе биографията на Мишел Обама, която за първи път хвърли светлина на какво се дължи успешният им брак. Досега широката публика смяташе, че връзката им се крепи на чудесна любовна история и добро стечение на обстоятелствата. Книгата обаче разкрива, че и те са имали своите трудни моменти, но са успели да ги преодолеят благодарение на семейни консултации при психотерапевт и дългогодишни усилия от страна и на двамата да зачитат чувствата си и да се подкрепят.

“Знам, че има много млади двойки, които се карат и мислят, че нещо не е наред с тях. Искам да им кажа:

Мишел и Барак

Обама, които имат

невероятен брак

и се обичат,

също работят върху отношенията си. И ние търсим помощ, когато това е необходимо”, обясни бившата първа дама на САЩ в телевизионно интервю по повод премиерата на книгата. По думите ѝ семейната терапия е била един от начините да се научат да преодоляват разногласията си, които, както се разбра, не са били малко.

Например Мишел никога не е била фен на политиката и първоначално не разбира желанието на Барак да се насочи към нея. Даже през 2004 г. му поставя условие да се откаже, ако изгуби изборите за Сената на САЩ. Той обаче ги печели и политическата му кариера е във възход. Когато решава да се кандидатира за президент, Мишел отново е против, но в крайна сметка се съгласява, защото знаела, че ще е отличен държавен глава.

Първата сериозна криза в отношенията им е през 1996 г., когато Барак Обама е избран в Сената на Илинойс, а Мишел остава сама вкъщи, опитвайки се да забременее за първи път чрез инвитро. По това време се чувствалата “изгубена и самотна”, защото преживяла спонтанен аборт и смятала, че няма да може да се справи с болката. Освен това биологичният ѝ часовник отмервал последните години, в които може да забременее по естествен път. Когато става на 34 години, решава да се подложи на инвитро процедури. Така през 1998 и 2001 г. на бял свят се появяват двете им дъщери.

Когато първото дете се ражда, Мишел е щастлива, но отново сама. Както пише в книгата си “бях майка на пълен работен ден със съпруг понякога”. Благодарение на терапиите обаче

се научила да бъде

щастлива, без Барак

да трябва да напуска

политиката

Това обаче не е било нито бързо, нито лесно. Първо трябвало да осъзнае, че щастието зависи от самата нея. След това съсредоточила усилията си да дава добър пример на своите дъщери. “Не исках да мислят, че животът започва, когато мъжът, глава на семейството, се прибира у дома. Ние не чакахме татко. Той имаше задача да ни догони”, казва Мишел. Според нея другото важно нещо за 26-годишния им брак е, че любовтта и страстта продължават да съществуват.

Признанията на бившата първа дама на САЩ са чудесно потвърждение на появили се наскоро данни от задълбочено проучване на факторите за стабилни отношения. То е извършено от психолози от Амстердамския университет и показва, че ключови за здравите връзки са доброжелателността, която се свързва със способността да симпатизираш и помагаш, и доверието, но най-важното е партньорите да развиват чувство за общност. Второстепенни са политическите възгледи и житейските нагласи.

За да стигне до тези заключения, екипът от учени е анализирал психологическите черти, благосъстоянието и нивото на удовлетвореност от взаимоотношенията на хиляди американски двойки, които са заедно от дълги години. Те са сравнявали сходството на партньорите по пет основни пункта – отвореност към опит, добросъвестност, екстровертност, доброжелателност и невротизъм. Когато и двамата партньори имат високо ниво на добросъвестност и доброжелателност и ниско ниво на невротизъм, те се чувстват щастливи и като цяло удволетворени от живота. Ако обаче имат перфектно съвпадение на някои от чертите, това не е полезно за връзката. Например, когато и двамата имат високо ниво на екстровертност,

обикновено се

наблюдават

нарушения в

психологическия

комфорт на връзката

При фактор добросъвестност резултатите са сходни. Оказва се, че е много по-добре нивото на организираност и дисциплина на единия партньор да е по-високо.

При сходство по отношение на доброжелателност се наблюдава положителен ефект. Според психолозите това не е изненадващо, защото способността на партньорите да се доверяват и симпатизират означава, че те чувстват опора един в друг, което е много важно за щастливите отношения. Същата е тенденцията и при фактор отвореност към опит, което учените обясняват с факта, че тази черта е свързана с мирогледа на човек и политическите му предпочитания.

Ако партньорите демонстрират еднакво ниво на разбиране, то ще има по-малко конфликти между възгледи и действия, което допринася за по-голяма удовлетвореност от отношенията.

До същия извод са стигнали и учени от Института по социални науки на Германия, съобщава Би Би Си. Те са интервюирали и наблюдавали в продължение на 5 години 5000 немски двойки. При тях също водещ фактор за стабилност на отношенията се е оказало сходство във възгледите. Проучване на Варшавския университет пък показва, че жените се чувстват по-щастливи, когато имат един и същ модел на ежедневна дейност със своите партньори. Обичат да правят секс по едно и също време, политическите им разбирания съвпадат, както и тези за независимост и свобода.

Правила за здрав брак

Известният британски бракоразводен адвокат Джорджина Хамблин смята, че едно от основните правила за здрава връзка е партньорите да се занимават независимо с неща, които им доставят удоволствие. Това може да е хоби или друг вид преследване на мечта, но в никакъв случай не трябва да се поставят в положение половинката им да задоволява всички техни поребности.

l Към дамите тя има съвет да си избират мъж, който би подкрепял професионалните им амбиции, тъй като в нейната практика се е натъквала на много съпрузи, които не могат да приемат успешната кариера на своите жени. По думите ѝ обратното също е вярно, макар и по-рядко, и затова най-добре е партньорите открито да говорят още в началото на връзката си как виждат развитието на хармонични отношения помежду си в контекста на своите служебни ангажименти.

l “Много е важно постоянно да се помни, че никой в семейството не трябва да се чувства незначителен. Дори да сте сигурни, че работата ви е многократно по-важна от тази на вашата половинка, това не означава, че проблемите и притесненията ви са по-важни”, посочва Хамблин.

l Според нея партньорите трябва да обсъждат нещата, които са им неприятни или ги дразнят, докато още се обичат. Самата тя, когато се ядоса на своя съпруг, винаги си повтаря поговорката “Поправи покрива, докато е още слънчево”, за да подреди мислите си. Много от клиентките ѝ обаче не го правят и например решават да подминат изневери на своите съпрузи само защото са обещали, че това повече няма да се случи. След това се сблъскват с много по-големи трудности при развод, когато любовницата например е забременяла. Затова адвокатката съветва причините за подобни грешки да се обсъждат навреме и наученото от тези разговори да не се използва като оръжие в бъдещи спорове.

l “Лесно е да унищожиш всичко, когато емоциите се разпадат, но тези, които се опитват да постигнат високи стандарти, са щастливи”, смята Джорджина Хамблин. По думите ѝ много често хората стигат до тежки разводи, водени единствено от гняв към партньора. Затова е по-добре първо да отделят време и пари за психотерапия, вместо да плащат високи хонорари на бракоразводни адвокати с единствената идея да унизят своя съпруг или съпруга.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната годеница на световния шампион във Формула 1 за 2009 г. Дженсън Бътън - Британи Уорд, захвърли дрехите. Моделът на "Плейбой" засне специална фотосесия в чест на очакването на първата си рожба. Двамата с пилота ще станат родители през лятото. Малко преди появата на детето Британи застана пред обектива на известен моден фотограф.

Съпругата на Михаил Белчев - Кристина, събира семенца за култура, от които да покълнат млади певчески таланти. Пред столичната дирекция по култура певицата и актриса събра вчера младежи, за да разкрие тайните на класното пеене, видяха топпапараците на "България Днес". Бляскавата Кристина бе обградена от амбициозните младежи и уверено ги поведе

Млади художници използваха хубавото време днес преди обед за да потърсят вдъхновение за своите творби в центъра на София около църквата "Св.