Царят: Предсрочните избори са нормална практика, не трябва да се плаши с тях

https://www.24chasa.bg/novini/article/7161117 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Пиер Петров

Симеон валидира марка за 100 г. от възкачването на престола на баща му цар Борис III

Предсрочните избори са съвсем нормална практика. Сега се прибрах от Великобритания и том може да си случи, и в Испания също се говори. Това не бива да ни плаши, то е част от демократичните процеси.

Това заяви цар Симеон II пред журналисти в коментар за опасността от предсрочни избори у нас.

Разбира се, за предпочитане е мандатите да са си цели, допълни царят. И обясни, че няма да дава себе си за пример, но правел констатация, че неговото правителство и това на Станишев, а преди това и на Костов, са изкарали пълни мандати. Запитан защо според него нито едно правителство след това не е изкарало пълен мандат, царят обясни, че за сметка на това има премиер, който повтаря мандата си, което не се е случвало в най-новата ни история.

България не е единствената страна, където има оставки, това се случва и в по-зрели е стари демокрации и не заслужава да се коментира много, заяви още царят. Но, когато има нещо, което може да прозвучи като нестабилност, това се отразява винаги в чужбина, допълни той. Затова трябвало да има поглед и навън, за инвестициите. Капиталът търси спокойствие, предсказуемост и система, която да е изрядна, каза още царят.

И обясни, че не трябва да гледаме на нещата в момента и на парче, когато новината е топла, а да се гледа в перспектива, да се разбере какви ще са ходовете. Винаги трябва да се гледа в по-общ план, допълни той.

Симеон отказа да коментира дали ще има или не разговор между президента и премиера като обясни, че това са технически въпроси. Но винаги, когато има желание за диалог от двете страни, нещата се преодоляват в името на доброто на страната.

Запитан дали трябва да има президентска република, царят напомни, че решението за парламентарна е от ВНС. За да те промени, ще иска немалко усилия. В крайна сметка зависи от желанието на мнозинството. Има страни, където се практикува президентска република, но в повече съжителстват двете форми и без на има някакво съревнование, коментира Симеон. И разказа, че като премиер е имал добър контакт с президента.

Царят обясни, че има много срещи и му е интересно, иска да се осведоми от първо лице.

Царят валидира марка с лика на баща си Борис III по повод 100 г. от възкачванито му на престола. Заедно с него печатът натиснаха транспортният министър Росен Желязков, шефът на пощите Деян Дънешки и шефът на Съюза на филателистите Спас Панчев.

Важното е да се помни историята, да се гордеем с нея и да я уважаваме. Често съм го казвал, макар да оставам глас в пустинята, че ако нямаме ясна представа за миналото си или го изопачаване според предпочитания и убеждения, трудно е да мислим за бъдещето, защото няма на какво да се опрем, коментира Симеон. Той се радвал, че се отдава внимание така на ролята на цар Борис III, за да можело младите поколения да имат самочувствието, че е имало монархия в България. И разказа, че и във Франция, и във Великобритания, помнят и уважават историята си.

Наследих баща си през 1943 г. и миналата седмица, на банкета на кралица Елизабет си дадох сметка, че съм ветеранът на Европа, разказа Симеон. И обясни, че е бил сложен да седне вдясно от кралицата, защото бил най-стария по чин и така ги посредил протоколът.

Благодарен съм, че съм мост между това време и модерна България, каза още царят.

Тези събития не само ознаменуват паметта, но помагат по различен начин да се запознаваме и докосваме до делото и жизнения път на цар Борис III, заяви и министър Желязков.

Марката представя младият цар Борис на фона на двореца. Неин художник е проф. Тодор Варджиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с