Изолация ще бъде цената на С-400 за Саудитска Арабия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7162829 www.24chasa.bg
Мохамед бин Салман СНИМКА: РОЙТЕРС

Саудитска Арабия постепенно губи международна подкрепа не само заради все новите подробности по случая с убийството на журналиста Джамал Кашоги, но и заради желанието да диверсифицира оръжейните си доставчици. Както информира Ройтерс, фигурата на престолонаследника Мохамед бин Салман престава да е привлекателна за американското ръководство. Събеседници на агенцията сочат като една от причините нареждането на принца да се повишат покупките на оръжия от Русия.

На фона на скандала с убийството на Кашоги, загинал в истанбулското консулство на Саудитска Арабия в началото на октомври, саудитското ръководство нареди да се купуват повече оръжия от Руската федерация. Защото след първите информации за трагедията политици от цял ред западни страни апелираха за ембарго върху продажбите на военна техника за саудитското кралство. Писмо на престолонаследника, с което разполага Ройтерс, доказва, че той е наредил на отбранителното си ведомство "да насочи усилия към придобиване на военни системи и оборудване от най-насъщните сектори" и да обучи военните да боравят с новите видове оръжия. Включително с руски комплекси С-400, за каквито Москва и Рияд подписаха договор още през май 2017 г. Това според американски служители е предизвикало недоволството на САЩ, чието намерение да бранят Мохамед и без това отслабва все повече с нарастващия натиск на ЦРУ и Конгреса.

Ситуацията престава да е безобидна за наследника на трона. Наскоро се появиха данни, че в кралството се формира реална опозиционна сила. Включваща не само държавни служители, но и хора от монархичната фамилия, които настояват синът на крал Салман да бъде лишен от пълномощия. Като фигура, най-приемлива за противниците на Мохамед, неведнъж бе сочен по-малкият брат на монарха принц Ахмед, завърнал се през октомври в саудитската столица след престой във Великобритания. Ахмед бе член на комисията по полагане на клетва, определяща реда на престолонаследието в Саудитска Арабия. При гласуването за наследник на престола той отказа да даде глас за Мохамед. Експертите не изключват, че се е върнал, за да свика комисията с цел избиране на заместник-престолонаследник (мястото засега е вакантно) и да ограничи властта на кронпринца.

Германските власти вече заявиха, че износът на оръжия за Саудитска Арабия ще бъде сложен под контрол. Федералното правителство положи всички усилия, за да спре сегашния поток от въоръжения към арабската монархия. "Правим постъпки пред собствениците на действащи индивидуални лицензи и резултатът е, че в момента износ от Германия за Саудитска Арабия няма", заяви на редовен брифинг неназован говорител на икономическото министерство.

В началото на седмицата външният министър на ФРГ Хайко Маас информира, че Берлин е отказал влизане в Шенгенската зона на 18 саудитски поданици, предполагаемо замесени в убийството на Кашоги. По данни на Международния институт за изследване на мира в Стокхолм (СИПРИ), през 2017 г. Германия е продала на Саудитска Арабия оръжия за 105 милиона долара; същевременно британските доставки за кралството са възлезли според оценки на 463 милиона, а френските - на 27 милиона долара.

Според "Уолстрийт джърнъл" подобни мерки спрямо износа на оръжия може да вземе и Франция. Изданието цитира свой събеседник от висшите ешелони на френската власт. Месец по-рано френски дипломатически източник на "Независимая газета" обърна внимание, че във Франция оръжейните продажби за чужди държави се извършват от частни предприятия, на които е крайно трудно да се влияе, тъй че за Париж не е лесно и да реши въпроса с оръжейното ембарго по повод "случая Кашоги".

Освен това дипломатът намекна, че проблемите на стратегическото партньорство стоят далеч по-високо от ситуацията около смъртта на журналиста, при все че случаят безспорно е "ужасяващ". Още не се знае дали примерът на Германия ще бъде последван от други европейски страни като Великобритания и Испания. Последната впрочем не изрази желание "да накаже" по икономическа линия Рияд.

В експертните среди се изтъква, че Русия по принцип няма големи договори с държавите от Персийския залив. "Според мен саудитците бяха ударени, само защото проявиха интерес към С-400 - заяви пред "Независимая газета" Юрий Бармин, експерт на Руския съвет по международните въпроси (мозъчен център, създаден по нареждане на президента Дмитрий Медведев през 2011 г., б. пр.). - В Персийския залив имаме сериозни договори с ОАЕ за съвместно разработване на изтребител от пето поколение. Освен това руски оръжия са доставяни що-годе активно в Бахрейн." По повод споразуменията със Саудитска Арабия аналитикът посочи, че изпълнението на договорите за доставка на С-400 засега среща трудности и от технически, и от политически характер.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,

Двуметров минимодел на къщата на Йордан Йовков ще бъде построен в Добрич. Това е само един от емблематичните домове, който ще се появи в уникалния парк на миниатюрите "Малката Добруджа". Подобни места има в европейските столици Брюксел (Белгия) и Копенхаген (Дания), а до няколко месеца трябва да се появи и в сърцето на житницата на България.