"Предай нататък": Само за 5 дни българи събраха над 11 000 лева за дете с рядка болест

https://www.24chasa.bg/novini/article/7163573 www.24chasa.bg
Още търсят диагноза за малката Кая Коцинова СНИМКА: фейсбук

3-годишната Кая е родена с изключително рядък синдром, който родителите й се борят да докажат три години

Десетки споделят историята във фейсбук, създава се благотворителен онлайн базар

Трябват още пари за лечението на детето в чужбина

Само за 5 дни българи събраха повече от 11 000 лева за 3-годишната Кая, страдаща от много рядка болест. 

"Ако в този живот ни беше даден избор да посочим един-единствен ден, който искаме да се повтори, без да се замислим, щеше да е днес. Денят, който притежаваше секунда, преобръщаща една съдба. Всички вие се обединихте и воювахте срещу нея, в името на едно дете, като най-силната и непобедима Армия на любовта!" Това написа майката на 3-годишната Кая - Нина Коцинова, създала благотворителен базар във фейсбук, в който се включиха десетки в името на една добра кауза.

3-годишната Кая е родена с изключително рядък синдром, за който родителите й се борят да докажат три години. След пълни кръвни, имунологични и ДНК изследвания, кожна биопсия и ЯМР, Кая е диагностицирана с ЮХА /ювенилен хроничен артрит/, с остро възпаление в коленните стави, но симптомите, които продължават да се проявяват въпреки назначеното лечение, говорят за наличие и на генетичен проблем, който генетиците в СБАЛДБ "Проф.д-р Иван Митев" обвързват с изключително рядък хроничeн инфантилен неврологичен кожно-ставен синдром (CINCA), известен също като Неонатална мулти системна възпалителна болест (NOMID), засягащ няколко индивида на милион.

Поради изключителността на състоянието на детенцето и липсата на друг регистриран случай на носител на този синдром в страната, българските лекари не биха могли да го поставят като диагноза, нито да предпишат и проведат терапия за стопиране на инвалидизиращите му прояви (в България, медикаментът, с който може да се лекува не е регистриран и не се внася). А сигналите за тях вече се проявяват - Кая не наддава и е с тегло от едва 10 кг, все още не може да ходи, нито да говори, изпитва чести болки в ставите, обрива се, а кръвната й картина постоянно сочи наличие на възпаление.

Шансът, който Кая има е диагнозата да бъде потвърдена от специалист в чужбина, който да й назначи адекватна терапия и рехабилитация, така че тя да се стабилизира и развива възможно най-добре.

"Благодарение на приятели в Холандия, успяхме да открием такъв специалист в University Medical Center, гр. Уутрехт и да получим оферта за хоспитализация на стойност 5270. 00 Евро, която в последствие на място, би могла и да нарасне, с оглед необходимостта от непредвидени предварително изследвания", разказва майката на Кая - Нина. 

"За съжаление, въпреки всички усилия, които полагаме да й помагаме ежедневно, стигнахме до момент, в който няма да успеем да се справим сами с набирането на такава сума за кратко време, наред и с останалите средства, които ще са ни необходими за пътуването и престоя ни там, е непосилно за нас и затова се обръщаме с гореща молба за подкрепа към всеки, който би приел случая й присърце, така че да можем да се възползваме от шанса си навреме", призова още тя преди около седмица. 

За да съберат необходимите средства, бе създаден онлайн базар, в който хората могат да предлагат предмети и услуги, като дават първоначална цена, а купувачите наддават до края на обявения срок. 

За 5 дни сумата за пътуването и постъпването в болницата бе събрана. На страницата на благотворителния базар от ден 1-ви заваляха продукти за продаване и купувачи, наддаващи суми в помощ на семейството. Майката и бащата на Кая заедно с тяхна близка приятелка поддържат групата на благотворителния базар и отговарят мигновено на всички въпроси. Българи от чужбина се включиха в търсене на подкрепа от Холандия - преводач и хора, които да помогнат на семейството. 

"Това ще е началото на един много дълъг, но пък вече осветен път. Заради това че всички хванахте и държите ръката на Кая, ще Ви държим в течение за всичко, с което се сблъскваме по него. Средствата, събрани от базара оттук нататък, ще бъдат превеждани изцяло в полза на последващите й изследвания и лечение", написа майката на Кая. 

"Успяхме да съберем първоначалната сума за заминаването ни, но със сигурност няма да приключим дотам. Предстоят разходи по нейното лечение, изследвания и рехабилитации", сподели пред "24 часа" Коцинова. 

Мащабното разпространение на историята на малката Кая напомни силно на схемата "Предай нататък" - Един учител дава на своите ученици задачата: „Измислете начин да промените света и го направете!" и едно дванадесетгодишно момче прави простичък план за по-добър свят, който впоследствие прераства в мащабно движение, разпростряло се на няколко щата.

Когато режисьорката Мими Ледър решава да екранизира едноименната книга за тази история на Катрин Райън Хайд от 1999 г., това движение е вече факт, благодарение на фондацията "Предай нататък" и актовете на благотворителност като част от веригата лека-полека се разпростират из все повече щати. 30-ти април започва да се отбелязва като ден на оценяване на положителния ефект от тези актове на доброта.

Ако искате и вие да предадете нататък, може да изпращате парични суми за предстоящото лечение на Кая на:

    Дарителска сметка в лева:

    Първа инвестиционна банка АД

    IBAN BG56FINV 91501317240882

    BIC FINVBGSF

    Кая Петрова Коцинова 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата