Как и защо свидетелят по “Алабин” забрави, че Кирчев му наредил да бута сградата убиец

https://www.24chasa.bg/novini/article/7163919 www.24chasa.bg
Подсъдимият Георги Кирчев

Пълна мистификация! Строителният работник Николай Александров се покри. Съседите му не знаят, че живее при тях

Основният свидетел по делото “Алабин” Николай Александров, който преди 11 г. съобщава, че собственикът на рухналата сграда Георги Кирчев е карал работниците да режат носещи греди, се обви в мистерия. Никой от съседите му в центъра на София, където се води официалният адрес на строителния работник, не знае, че той живее при тях от години. Нито на звънеца или входната врата има табелка с фамилията му.

Преди дни процесът срещу Георги Кирчев, архитекта Николай Симеонов, инженера Петър Петров и задочно срещу работника Манчо Антонов приключи на първа инстанция в Софийския градски съд. Те бяха оправдани за смъртта на двете приятелки Петрина Христова и Деница Ченишева, загинали под руините на сградата на 19 септември 2006 г.

Петрина Христова и Деница Ченишева (вдясно)
Петрина Христова и Деница Ченишева (вдясно)

Александров е този, който на разпит пред съдия съобщава, че Кирчев ги е карал да режат носещи греди. Александров, който по това време е работник в “Хидрострой П” ЕООД, фирма близка до Кирчев, бил изпратен с къртач, за да кърти в сградата на 19 септември 2006 г.

Николай Александров няколко пъти сменя показанията си. Една година след трагедията той и останалите работници в къщата все още не са били разпитвани.

Той дава първите си показания пред прокурора Чавдар Ангелов на 22 октомври 2007 г. Тогава твърди, че майката на едно от мъртвите момичета искала да го “пише свидетел”. Почернените майки се свързват с него през лятото на 2007 г. чрез познат. Те записват на видео разказа му, че Кирчев е искал да режат носещи греди. Първите показания на Александров не са били проверени чрез контролни въпроси. Вторият разпит на Александров вече е пред съдия. Той е от 18 декември 2007 г. и на него той потвърждава казаното пред майките на Петрина и Деница.

През април 2017 г. по време на съдебния процес Александров пак се завъртя на 180 градуса. Обясни, че бил заплашван и затова натопил Кирчев. Не си спомни от кого и отказа да говори повече, защото “щял да излъже”. Негов приятел обаче го описва като “алчен за пари”.

Александров стана и повод за индиректен сблъсък между адвоката на Кирчев Ина Лулчева и наблюдаващия прокурор по делото Милко Момчев. Тя поиска шефовете на прокурора да го накажат заради изявлението му след присъдата, че вероятната причина 4-мата подсъдими да бъдат оправдани е промяната в показанията на основен свидетел. Според Лулчева подобно изказване уронвало престижа на съдебната власт.

“С изявленията си г-н Момчев по никакъв начин не е нарушил професионални задължения или етични правила”, обяви обаче прокуратурата. Оттам разглеждат сигнала на адвокатката като опит за влияние върху Момчев в срока за протестиране на оправдателната присъда. Прокурорът вече я е протестирал.

ВСС: Нарушава се независимостта на съдии и прокурори

Висшият съдебен съвет (ВСС) излезе с безпрецедентна

и остра позиция за събитията покрай делото “Алабин”.

“ВСС следи със загриженост и тревога ескалиращото напрежение, породено от реакции на медии, съсловни организации и адвокати”, казват съдебните кадровици. И подчертават, че независимостта на съдии и прокурори е нарушена след злонамерени коментари за работата на съдия Величка Маринкова, чела оправдателните присъди по “Алабин”, и прокурор Милко Момчев, поддържал обвиненията.

“ВСС няма правомощия, не може да влияе или да задължи съдиите, прокурорите и следователите да правят публични разяснения във връзка с постановени от тях съдебни актове”, казват съдебните кадровици.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана