Нова детска болница в Правителствена

https://www.24chasa.bg/novini/article/7163921 www.24chasa.bg

Предлагат да се махне специалният ѝ статут и вече да не е част от Министерския съвет

Болница “Лозенец” в София, по-известна като Правителствена, да няма вече специален статут и да не е част от второстепенните разпоредители със средства към Министерския съвет.

Тази промяна в Закона за лечебните заведения одобри в сряда кабинетът.

Така работещата от десетилетия като болница на власттта ще се приравни с останалите лечебни заведения и няма да има специално отпуснат от правителството бюджет за издръжка и заплати.

Промяната ще позволи болница “Лозенец” да стане първата многопрофилна болница за деца, обясниха от правителствената пресслужба. Идеята е детската болница да се построи в двора на Правителствена. Такива идеи бяха лансирани преди време от самата балница "Лозенец", където и сега се извършват трансплантации на деца и това ще позволи нейната добра техническа база да бъде използвана много по-ефективно и ще подобри образованието на лекарите от Софийския университет.

До момента “Лозенец” се ползва със специален статут според Закона за лечебните заведения. Тя е част от структурата на МС, като част от системата за национална сигурност, откъдето си получава бюджета, като допълнително работи и по клинични пътеки на Националната здравноосигурителна каса. Реално болницата отдавна не е само за министри и депутати, в нея се приемат и граждани. Тя е университетска болница към медицинския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, а от години е сред

водещите здравни

заведения за

трансплантации

в България. Но продължава да се ползва от политици. Подобен на Правителствена болница статут в момента имат Военна болница, МВР болница и пр.

Именно Правителствена е един от вариантите, които се обсъждат в здравното министерство за рестартирането на проекта за многопрофилна детска болница. Както “24 часа” писа, здравният министър Кирил Ананиев е поел ангажимент до Коледа да представи план за изграждането на такава в София. Този проект е замразен от 40 години, а в двора на Александровска болница още стои започнатият и недовършен строеж на корпуса.

Националната болница трябва

да обедини на едно

място всички детски

клиники, които сега

са разпръснати в

14 болници в София

Това налага родителите и болните деца да обикалят понякога и по два-три дни между клиниките. Освен това има случаи, които налагат комплексна диагностика и ако специалистите не са на едно място, отнема време да се съберат екипи. Всичко това излага на риск живота на малките пациенти.

Друга цел на пороекта за национална детска болница е и така да се намали изпращането на малките пациенти за лечение на редки болести в чужбина. Когато има база, ще може да се проведат обучения от водещи чуждестранни лекари, които да подготвят наши кадри за лечението на децата тук.

Болница “Лозенец”: Идеята на премиера Бойко Борисов ще подобри болницата

От университетска болница “Лозенец” останаха доволни от предложението на правителството, което е било направено по идея на премиера Бойко Борисов, стана ясно от изявление на ръководството на Правителствена.

Детската болница ще е допълнително здравно заведение към болница “Лозенец”.

“Убедени сме, че това ще допълни широкия спектър от високопрофесионални здравни услуги, предлагани в болницата, както и ще даде възможност на студентите да обогатят знанията си по още една изключително важна за страната специалност – педиатрията. Сигурни сме, че идеята на премиера Бойко Борисов ще намери добро професионално развитие и тя несъмнено ще повиши авторитета на болница “Лозенец” като едно от най-професионалните лечебни заведения в България”, се казва в позицията на ръководството на болницата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана