Нова детска болница в Правителствена

https://www.24chasa.bg/novini/article/7163921 www.24chasa.bg

Предлагат да се махне специалният ѝ статут и вече да не е част от Министерския съвет

Болница “Лозенец” в София, по-известна като Правителствена, да няма вече специален статут и да не е част от второстепенните разпоредители със средства към Министерския съвет.

Тази промяна в Закона за лечебните заведения одобри в сряда кабинетът.

Така работещата от десетилетия като болница на власттта ще се приравни с останалите лечебни заведения и няма да има специално отпуснат от правителството бюджет за издръжка и заплати.

Промяната ще позволи болница “Лозенец” да стане първата многопрофилна болница за деца, обясниха от правителствената пресслужба. Идеята е детската болница да се построи в двора на Правителствена. Такива идеи бяха лансирани преди време от самата балница "Лозенец", където и сега се извършват трансплантации на деца и това ще позволи нейната добра техническа база да бъде използвана много по-ефективно и ще подобри образованието на лекарите от Софийския университет.

До момента “Лозенец” се ползва със специален статут според Закона за лечебните заведения. Тя е част от структурата на МС, като част от системата за национална сигурност, откъдето си получава бюджета, като допълнително работи и по клинични пътеки на Националната здравноосигурителна каса. Реално болницата отдавна не е само за министри и депутати, в нея се приемат и граждани. Тя е университетска болница към медицинския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, а от години е сред

водещите здравни

заведения за

трансплантации

в България. Но продължава да се ползва от политици. Подобен на Правителствена болница статут в момента имат Военна болница, МВР болница и пр.

Именно Правителствена е един от вариантите, които се обсъждат в здравното министерство за рестартирането на проекта за многопрофилна детска болница. Както “24 часа” писа, здравният министър Кирил Ананиев е поел ангажимент до Коледа да представи план за изграждането на такава в София. Този проект е замразен от 40 години, а в двора на Александровска болница още стои започнатият и недовършен строеж на корпуса.

Националната болница трябва

да обедини на едно

място всички детски

клиники, които сега

са разпръснати в

14 болници в София

Това налага родителите и болните деца да обикалят понякога и по два-три дни между клиниките. Освен това има случаи, които налагат комплексна диагностика и ако специалистите не са на едно място, отнема време да се съберат екипи. Всичко това излага на риск живота на малките пациенти.

Друга цел на пороекта за национална детска болница е и така да се намали изпращането на малките пациенти за лечение на редки болести в чужбина. Когато има база, ще може да се проведат обучения от водещи чуждестранни лекари, които да подготвят наши кадри за лечението на децата тук.

Болница “Лозенец”: Идеята на премиера Бойко Борисов ще подобри болницата

От университетска болница “Лозенец” останаха доволни от предложението на правителството, което е било направено по идея на премиера Бойко Борисов, стана ясно от изявление на ръководството на Правителствена.

Детската болница ще е допълнително здравно заведение към болница “Лозенец”.

“Убедени сме, че това ще допълни широкия спектър от високопрофесионални здравни услуги, предлагани в болницата, както и ще даде възможност на студентите да обогатят знанията си по още една изключително важна за страната специалност – педиатрията. Сигурни сме, че идеята на премиера Бойко Борисов ще намери добро професионално развитие и тя несъмнено ще повиши авторитета на болница “Лозенец” като едно от най-професионалните лечебни заведения в България”, се казва в позицията на ръководството на болницата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане