България в Шенген по въздуха: От самолета направо на лентата за багаж

https://www.24chasa.bg/novini/article/7163952 www.24chasa.bg

До края на мандата на комисията “Юнкер” България ще бъде приета в Шенгенското споразумение, но само по въздух.

Това съобщи ексклузивно “24 часа” в сряда, позовавайки се на високопоставени източници в Брюксел. Евровотът е през май. Добрата новина вече била намекната пред премиера Бойко Борисов и пред шефа на комисията по сигурност в Народното събрание Цветан Цветанов. След приемането ни в Шенген по въздух паспортните проверки по летищата за българи ще се премахнат изобщо, а пътници от и за София вече няма да минават през граничен контрол, на летищата в Европа ще се отива директно до лентите за багажа. Сега контролът е формален, но все пак не можеш да се качиш на самолет, ако не покажеш лична карта или паспорт. Това ще изчезне. Пътниците ще вървят по коридор “Шенгенски държави”, който е различен от сегашните “ЕС” и “Не ЕС” и изобщо няма да са длъжни да показват каквато и да е легитимация освен билет или бордна карта. Това ще доведе и до преместването към по-некрайни гейтове, защото сега пътниците от България се изтласкват по крайните, за да не се смесват с шенгенските пътници, и ще облекчи трансферните полети. В момента пътниците от България са принудени да изминават големи разстояния пеша, за да стигнат до втория полет.

България няма да бъде в сухопътния Шенген заради мигрантския натиск. Ние сме външна граница на ЕС и ако влезем в сухопътния Шенген, мигрантите, веднъж влезли, ще отиват без паспортен контрол навсякъде из Европа. Теоретично те биха могли да се възползват и от самолетния транспорт, но тъй като са бедни и отчаяни хора, те отбягват въздушния транспорт. Вървят пеш или с трафиканти и преминават по зелена граница. Ако се приеме и сухопътният Шенген, означава между България, Румъния и Гърция изобщо да няма кпп-та. Вероятно биха възникнали нови шосета там, където днес все още няма пунктове, като например при Рудозем или при Кайнарджа. Когато се движиш по т.нар. “Алпенщрасе” - високопланински панорамен път в Бавария, няколко пъти се преминава на австрийска територия, без това да изисква каквито и да било действия или формалности, макар да няма аншлус, както по времето но Хитлер. При нас преминаването от Атина до Констанца би станало така, защото сухопътната граница с Румъния е вътрешна в ЕС и ако и двете страни влязат в Шенгенското споразумение, ще могат по суша да се движат напълно неограничено. Това не се отнася за река Дунав, която е външна граница и на мостовете и фериботите, граничният контрол ще остане.

Което ще е голямо облекчение за народите, но заради бежанците е неприемливо за повечето европейски страни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното