Бойко и Слави - кой спечели от срещата, заредена с революционни очаквания?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7165828 www.24chasa.bg
Повече сериозни, на някои въпроси - гневни, накрая с широка усмивка - така мина близо едночасовият разговор. Слави Трифонов остана видимо напрегнат до края, а Бойко Борисов се отпусна и дори поиска интервюто да не свършва. СНИМКА: Btv

Близо милион пред екрана на bTV

Как да се обръщам към вас - като лидер на партия или като към журналист?

Този първи въпрос зададе на Слави Трифонов премиерът Бойко Борисов в сряда вечерта, когато след години смразени отношения двамата си проговориха от ефира на шоуто.

Направиха го без публика - предаването бе снимано в празно студио, само с водещия и госта му на сцената.

Но пред очите на близо 1 милион българи, които очакваха да видят как двамата ще се държат един към друг, ще се притесни ли Бойко Борисов от неудобни въпроси и всъщност ще му зададе ли такива Слави.

“Шоуто” е достигнало рейтинг от 14 пункта и пазарен дял от 46% вечерта на 21 ноември, сочат данните на пийпълметричната агенция ГАРБ (делът показва онази част от зрителите, които в конкретния час са били пред телевизорите - б.а.).

Проучването е за цялата аудитория над 4-годишна възраст. С тези данни

bTV е била

най-гледана в

сряда вечерта

По същото време по конкурентната телевизия се излъчват “Биг Брадър” и “Господари на ефира”.

Специално за гостуването на премиера и прословутото диванче, иначе обърнато леко към публиката, сега бе отместено, така че двамата да се гледат в очите.

Ако ще се обръщам

към вас като към

водещ, е едно,

ако е като към

лидер на партия,

ще трябва да влезем в дебат, обясни Борисов защо настоява първо да изяснят това обстоятелство. Така иззе инициативата в първите секунди. И не я изпусна до края, анализираха наблюдатели (виж коментара на политолога долу).

“Няма партия”, отвърна след няколко подкани от страна на премиера Трифонов.

Гостуването на министър-председателя бе първото от серията интервюта, за които екипът на предаването покани най-важните в държавата - президент, премиер, главен прокрор, председател на парламента и омбудсман. Тъй като Румен Радев отказа, а шефката на НС Цвета Караянчева е в Япония и гостуването ѝ се отлага, Борисов седна пръв на дивана. Самият факт, че неочаквано за широката публика той пръв прие поканата на Слави (последван веднага от главния прокурор Сотир Цацаров, който гостува снощи), създаде неимоверно очакване. И така 948 000 българи седнаха пред малкия екран в сряда в 22,30 ч .

“Няма какво да коментираме за “Шоуто на Слави”. То е независимо предаване, а хора от телевизията проследяват записа, каквато е практиката ни”, казаха от bTV.

Никой от

ръководството

на медията не

е присъствал

в студиото по време на интервюто, то се гледа по вътрешен канал, достъпен само за определени служители в телевизията.

“Отдавна не коментираме нищо. Каквото е по телевизията, това е”, казаха сценаристите от шоуто.

Политологът Анастас Стефанов: Наблюдавахме домакински мач на Борисов, водещият

не даде отпор

На първо място трябва да се отбележи, че приетата покана за участие от страна на Борисов изненада публиката,

изненада множеството

Това създаде и големи очаквания, че ще се произведе събитие с голям отзвук. Очакването се стимулира и от факта, че очевидно там не е традиционно поле за изява на представители на управляващата партия.

Според мен едно от разковничетата е тук, произведе се новина, защото и Борисов отива да играе мач на чужд терен. Имаше и множество очаквания, че Слави Трифонов ще се държи по начина, по който се държи и на концертите си.

Струва ми се, че без тази основа няма как да си обясним какво се случи на самото интервю. По-скоро наблюдавахме домакински мач от страна на Борисов. Това, което успя да направи той, е, че излезе и изложи своите тези “по целия конспект”, а Трифонов не успя да даде отпор и да бъде по-аргументиран или критичен.

Не съм специалист по психология, но струва ми се, че в този мач имаше един играещ за победа и един, който игра по силата на своето задължение като водещ на шоуто и формиращ обществено мнение.

Мисля, че затова и

комуникационно

Борисов победи

Победи очевидно и опитът, но и знанието на едно по-просто правило - че там е по-добре да отидеш и участваш, отколкото обратното.

В интерес на истината, който помни по-стари такива издания от това шоу, може да провери, че пак участващите извлякоха най-много дивиденти, а отсъстващите обратно - остра критика без право на отговор. Друг е въпросът, че политическите инициативи на Трифонов очевидно са натрупали енергия сред определена група от хора, които очакваха по-остро интервю.

СПОРЕД АНКЕТАТА НА 24CHASA.BG:

Зрителите разочаровани от липсата на скандал

В двубоя в “Шоуто на Слави” победител определено е премиерът Борисов, смятат читателите на “24 часа”. Около 530 отговориха на анкетата в сайта на “24 часа” до 19,30 часа в четвъртък.

Повечето са очаквали друго от срещата между министър-председателя и шоумена - сериозен спор или дори скандал, а не мирния тон, при който премина разговорът.

40 на сто смятат, че Бойко Борисов се е представил много добре, 3% оценяват по този начин Слави.

Голяма част от зрителите са били разочаровани - 27 на сто са очаквали сблъсък, какъвто не се получи. 16% смятат, че това е обикновено интервю, което не се отличава с нищо от други телевизионни изяви. 6% са определили въпросите като тенденциозни, а 8% са недоволни, че водещият не е бил по-нападателен.

20% външен дълг

Какво означава?

Външният дълг е функция на икономиката

Натрупаният държавен дълг обикновено се оценява в процент спрямо БВП, защото той е функция на икономиката. В годините на растеж външният дълг расте в номинално изражение, но и като процент от БВП, защото тогава се правят големи инвестиции.

Както и обратното – в годините на криза и стагнация, когато хората и фирмите престават да теглят кредити, защото чувстват несигурност и има ниска икономическа активност, процентът на дълга спрямо БВП, а и като номинални стойности е нисък.

Няма общовалидни критерии за съотношение между държавния дълг и БВП. За всяка страна тази величина е различна и зависи от общото икономическо състояние на държавата и бъдещия тренд на развитие.

Един от важните маастрихтски критерии, които България трябва да изпълни, за да стане член на еврозоната, е съотношението между държавния дълг и БВП на страната. Това съотношение не трябва да надвишава 60%, нещо, което България спазва от години.

Премиерът ще предложи по 1 лв. на партиите за глас, за машинното гласуване е

Премиерът Бойко Борисов ще предложи на Народното събрание да намали партийната субсидия от 11 на 1 лев. Така ще удовлетвори волята на гласувалите в подкрепа на предложенията за промяна на изборните правила на референдума, предизвикан от “Шоуто на Слави Трифонов”.

Борисов на няколко пъти подчерта при участието си при Слави, че е против намаляването на партийната субсидия до 1 лев, тъй като това щяло да остави малките политически формации в ръцете на богатите.

“Вкарахме го, ГЕРБ го подкрепи, не събра гласове. И работим по стария закон. В началото казахте, че сме парламентарна република. Ако направим 1 лев субсидията, партиите ще попаднат в ръцете на богатите хора, да не казвам олигарси”. Това е единственият начин партиите да имат политически живот, да се правят обучения и семинари.

На примерите как в Германия субсидията е само 50 цента (откъдето въпросът в референдума бе формулиран да падне ли в България на 1 лв.на глас) премиерът напомни, че там избирателите са много повече просто защото Германия е огромна държава спрямо нас.Ние имаме милион избиратели, а малките партии какво ще правят, попита премиерът.

Усъмни се, че спестяването на пари може да излезе много по-скъпо. “ Дойдат ли избори, всички тръгват да почват с какво ще помогнеш или искат да помогнат, по-лошото. Ама те като ти помогнат, след това идва и си поставя условията. Затова според мен субсидията не е голяма, но пак казвам, щом така е решено, ще го предложа, да видим какво ще стане”, каза Борисов.

За машинното гласуване сме “за”, за електронното цяла Европа се отказва от него заради киберсигурността, обясни позицията си Борисов. Такива държави били Холандия и Германия. Предположи, че хакерите ще пробият още първия път. Даде за пример, че в Естония са пробили картите за гласуване и дори в САЩ при избора на Доналд Тръмп имало намеса от Русия.

Ето какво остави Борисов на Слави 

Премиерът Бойко Борисов остави в студиото на “Шоуто на Слави” и основните показатели на страната след мандата на БСП. В сряда той публикува и табличката си в профила си във фейсбук. “Цифрите говорят сами по себе си. През 2014 г. средната работна заплата в страната е била 822 лв., а през третото тримесечие на настоящата година достига до 1106 лв.”, сравнява Борисов. Коефициентът на безработица преди 5 г. е бил 11,4,%, а в момента е 5,4%. През 2014 г. минималната работа заплата в България е 340 лв., а сега е 510 лв. “Затова трябва да продължим с работата. В името на всичките ни избиратели и всички български граждани, които искат силна държава”, завършва Борисов.

Пред шоумена премиерът обвини за фалита на КТБ БСП, а не тогавашния премиер Пламен Орешарски. Подчерта, че по негово време и КТБ и останалите банки са били стабилни, а и контролът бил голям. Еврозоната пък била гарант, че това няма да се повтори. “И не е редно да се говори за Орешарски - той не е изкупителната жертва. Това е мандатът на БСП. Отговорност за всичко, което се е случило, носят БСП”, категоричен бе премиерът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кубрат Пулев е все по-близо до мач срещу Антъни Джошуа за световната титла. Мениджърът на шампиона Еди Хърн призна, че започва преговори с щаба на българина, който е официален претендент за пояса на IBF. Другият вариант пред Джошуа е среща с украинеца Александър Усик. "Сега Пулев е претендентът на IBF, а Усик е този на WBO - каза Еди Хърн

Жозе Моуриньо ще се опита да привлече в "Тотнъм" ветераните Един Джеко и Маруан Фелайни. 33-годишният нападател е водещия голмайстор на италианския "Рома", докато Фелайни (32) играе за китайския "Шандонг". Специалния гласи Джеко за алтернатива на звездата Хари Кейн в атака. Босненецът има опит по английските терени - от 2011 г. до 2016 г

Бразилският халф на "Барселона" Артур е пипнал трипер, съобщава испанското радио La Sotana. Той пропусна последния мач с "Майорка", като официалното обяснение на клуба бе за мускулна контузия. Според медията каталунците умишлено са пуснали лъжлива информация с надеждата срамната болест на Артур да остане скрита за обществеността