София се отказа да чака МВР, оправя сама покрива на Царските конюшни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7167481 www.24chasa.bg
Изгорялата сграда от Царските конюшни стои без покрив от 4 месеца. СНИМКА: ГЕОРГИ МИЛКОВ

След това общината ще си търси парите

Столичната община ще ремонтира сама една от сградите на бившите Царски конюшни в София.

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

Тя остана без покрив, след като в края на юли пламна пожар. Нейни собственици са Министерството на вътрешните работи и частна компания. Те трябваше да ремонтират сградата и да възстановят покрива. Преди дни в личен разговор със столичния кмет Йорданка Фандъкова вътрешният министър Младен Маринов я е уверил, че покривът ще бъде възстановен, разказа самата тя.

Общината е изпратила на МВР всички необходими документи, за да стартират дейностите.

Четири месеца

след пожара

обаче покривът

не е

възстановен,

което накарало общината да се заеме с ремонта на ценната сграда.

“Влязохме в зимните месеци, които са доста опасни за състоянието на сградата. Трябва час по-скоро да възстановим покрива. Очаквам до дни да започне работата”, каза Фандъкова.

След ремонта общината ще си търси инвестираните средства от МВР и другия собственик. Дейностите ще бъдат възложени на общинската фирма “Софинвест”. Тя трябва да постави временен покрив, който да предпази сградата през зимата.

За пожара в Царските конюшни се появиха твърдения, че вероятно е умишлен. Задържан за палежа обаче няма.

Огънят тогава буквално вбеси министъра на културата Боил Банов, който заяви: “Този път наистина съм бесен и затова съм толкова емоционален! Направо е отвратително! Всичко ще бъде възстановено в първоначалния му вид и никой не може да разчита, че така ще си отвори възможност за друга употреба на терена и за далавера”.

Намеси се и премиерът Бойко Борисов, който се разпореди Царските конюшни незабавно да получат статут на културна ценност.

Обектът вече има предварителен статут, но процедурата не е приключила.

Иначе апетити за строителство върху ценния имот се появиха през май 2017 г. Тогава главният архитект на столицата Здравко Здравков спря

опит Царските

конюшни да

бъдат надстроени

с 9 етажа

и да се изградят две нови 12-етажни тела.

Заради продажбата на ценния имот през 2016 г. прокуратурата повдигна обвинения срещу бившия областен управител на столицата Веселин Пенев. Според обвинението той е сключил неизгодна сделка, с която са нанесени над 10 млн. лв. щети на държавата.

Статут на културна ценност за още една сграда - на бившето Военно окръжие, обяви, че ще поиска Фандъкова. В момента 110-годишната сграда, която от 2004 г. е изоставена, се реставрира и от следващата учебна година в нея ще се разшири 43-о училище в район “Илинден”. Ремонтът струва 3,3 млн. лв. Там ще има 6 класни стаи, физкултурен салон и библиотека с ателиета по изкуства под покрива.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито