Адвокат от Одрин ще защитава българските граничари за смъртта на бракониер преди 10 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7169348 www.24chasa.bg
Николай Петров, Михаил Цонков, Живко Петров и Николай Костов (от ляво на дясно) на поредното заседания в Бургаския районен съд СНИМКА: Елена Фотева

Делото в Турция продължава на 12 март догодина

Четиримата бяха оправдани у нас и от съда в Страсбург

МВР е отпуснало необходимите средства за защитата на българските граничари, които Турция съди за смъртта на рибаря Ялчин Ерджан преди 10 г. Николай Костов, Николай Петков, Михаил Цонков и Живко Петков вече имат упълномощен турски адвокат.

Това е опитен юрист от Одрин, който на 12 март догодина ще защитава четиримата българи, научи "24 часа".

Очакваното заседание ще е седмото поред от старта на процеса през 2017 г. Досега четиримата граничари са били представлявани от служебен защитник.

“Чрез “24 часа” искаме да благодарим на МВР, на прокуратурата и всички народни представители от различни политически сили, които през цялото време са с нас. Срещнали сме подкрепата на всички държавни институции”, сподели Николай Костов, който и в момента работи в Гранична полиция на ръководна позиция. Той заяви, че нито за миг не се е съмнявал в действията на своя екип на 17 април 2008 г., когато турска гемия навлиза в български териториални води край Резово.

“Категорично сме спазвали всички български правила и действащите международни морски закони. В продължение на 2 г. този случай беше много подробно разглеждан от всички структури в държавата.

Аз и момчетата

сме на чисто

пред себе си,

защото въпреки че имаше употребена сила срещу нас в качеството на служители, които изпълняват служебните си задължения, ние не сме се поддали на емоции. След като ги задържахме, райноният съд в Царево ги осъди. Единият от турските рибари бе осъден и за нанасяне на лека телесна повреда срещу един от граничните служители. Срещу няс бе оказана активна съпротива с използване на оръжие, макар и не огнестрелно. Служителите са действали много премерено, много хладнокръвно и с високо чувство за отговорност”, прави равносметка десет години по-късно командирът на граничния патрул Николай Костов. Твърди, че никога не е мислил да напуска системата на МВР, най-малко заради случая в Резово.

“Усетихме подкрепата не само на хората, които идват всеки път пред Съдебната палата в Бургас, за да ни окуражат, но и на цялата държава", по-спокоен е и Михаил Цонков, от чието оръжие са произведени изстрелите, довели до смъртта на турския бракониер. Той е разследван в продължение на близо 2 г., след което делото е прекратено поради липса на извършено престъпление. През 2017 г. обаче четиримата граничари разбират ,че срещу тях се води дело в Тежкия наказателен съд в Кърклареле. И четиримата са обвинени за смъртта на Ялчин Ерджан. Така кошмарът за българските полицаи се връща отново.

На 9 ноември бе поредното заседание в Бургаския районен съд, на което се очакваше да бъде изпълнена съдебна поръчка на турския съд. Изненадващо

съдия Петя

Георгиева отказа

да изпълни

поръчката

по изслушването на четиримата български граничари. За трите престъпления, в които са обвинени - причиняване на смърт поради небрежност, леко нараняване и повреждане на чуждо имущество, е изтекла абсолютната погасителна давност. Ако молбата за правна помощ бъде изпълнена, би било нарушено правото на всеки един да не бъде съден два пъти за едно и също престъпление, са мотивите на магистрата.

Минути след като чуха решението на съда, граничарите признаха, че не са очаквали подобен развой. “Изненадан съм от това, което се случи, и не знам дали да се радвам, или още не”, сподели Михаил Цонков.

Защитата на граничарите имаше готовност да представи голям по обем доказателствен материал, който оневинява българските граничари. Сред приготвените доказателства са документи от разследването, проведено в България през 2008-2009 г. и приключило с прекратяване поради липса на вина, както и заверен препис от решението на Съда за правата на човека в Страсбург.

През 2014 г. той излиза със становище, че не са допуснати никакви процесуални нарушения при воденето на наказателното производство срещу граничаря Михаил Цонков у нас, и така на практика го оневинява.

“Все още не сме решили дали и на какъв етап да предоставим въпросните доказателства, които получихме със съдействието на главния прокурор Сотир Цацаров. Най-важното е, че вече има упълномощен адвокат, който ще поеме защитата на нашите момчета”, сподели пред “24 часа” бургаският адвокат Росен Кожухаров, който представлява трима от подсъдимите граничари.

“Необходимо бе държавата да осигури защита на граничарите в Турция. Наши дипломати трябва да следят процеса отблизо. Важно е да се изясни

има ли издадена

заповед за

издирване на

българите

Информирани сме само, че има заповед от турския съд за задържането им. Това прави опасно всяко едно тяхно излизане в чужбина. Турция може да реши да издирва българите не само в родината си, но и в Европа, и в цял свят по линията на международни процедури”, опасява се адвокат Станко Кралев, защитник на Николай Петков.

За съществуваща реална опасност при напускане пределите на страната не скри и главният прокурор Сотир Цацаров, който следи отблизо сагата с българските граничари. Той категорично заяви, че България не предава свои граждани, тъй като е направила резерва към разпоредбата към Европейската конвенция за екстрадиция. “Проблемът за тези граждани е, ако турската държава поиска тяхното издирване и те напуснат територията на страната ни. Държавата трябва да заеме много ясна и категорична позиция, че застава зад гражданите си и зад полицаите, които са бранили българската граница. Тези хора са защитавали държавната граница и сега държавата им дължи защита”, коментира пред журналисти главният прокурор.

Подсъдимите в южната ни съседка бургазлии получиха категорична подкрепа и от кмета Димитър Николов, както и от повечето бургаски депутати. “Има процес в Турция, който тече. При тези обстоятелства нашите усилия трябва да бъдат съобразени с максимална защита на интересите на българските граждани”, сподели бургаският депутат от ГЕРБ Диана Саватева, която инициира заедно със свои колеги срещи на граничарите в МВР, правосъдното министерство и МВнР.

10 г. след инфарктната ситуация край Резово граничните полицаи Николай Костов и Живко Петков, както и вече бившите им колеги Михаил Цонков и Николай Петков живеят в страх и очакване на развръзка. Надяват се делото срещу тях да бъде прекратено и са убедени, че са изпълнявали дълга си да защитят българската граница.

Малко след 6,30 ч на 17 април 2008 г. пунктът за наблюдение в Резово регистрира риболовен кораб, проникнал на около миля в българските води. Четиримата граничари са изпратени да пресрещнат гемията с гумена моторна лодка. С жестове и реплики на английски нареждат на нарушителите да спрат, но вместо това бракониерите на калкан опитват да пробият лодката им с канджи. Следват предупредителни изстрели, след което нашите се качват на борда на гемията и започва ръкопашна схватка. Проехтяват изстрели и единият от рибарите пада покосен, а на път за болницата издъхва. Аутопсия установява, че 41-годишният

Ялчън е

прострелян на

3 места в гърба,

а балистичната експертиза потвърждава, че изстрелите са произведени от оръжието на Михаил Цонков. Още в началото на разследването Цонков твърди, че при боричкането с рибаря оръжието му се е заплело в мрежите и е произвело автоматичен откос. Направени са следствени експерименти, които сочат, че пистолетът му е можел да произведе изстрел, без някой да докосва спусъка.

На 19 юни 2008 г. Цонков е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост. На 16 октомври прокуратурата прекратява наказателното производство, тъй като приема, че смъртта на Ерджан е вследствие на нещастен случай. На 3 ноември 2008 г. прокурорското постановление е потвърдено от Сливенския военен съд, но на 23 декември определението е отменено от Военния апелативен съд като недостатъчно добре мотивирано. Разследването е възобновено и така до 13 ноември 2009 г., когато Военният апелативен съд с окончателно определение потвърждава прекратяването на наказателното производство.

Магистратите смятат, че Цонков

не е проявил

небрежност, като

не е носел кобур,

и докато се е борил с Ерджан, е оставил пистолета си да виси пред него. Затова и не може да бъде държан отговорен, че оръжието се е откачило от халката на бронежилетката. Основната отговорност за инцидента следва да се понесе от Ялчън Ерджан, който не се подчинил на законните разпореждания на бреговата охрана.

През 2014 г. със становище излиза и европейският съд в Страсбург, където дело водят роднини на убития рибар от село Бегендик, а нашите граничари дори не подозират за това. Заключението по делото “Дерия Ерджан и други срещу България” е, че нашите власти не са действали небрежно при планиране и провеждане на операцията.

Роднини на загиналия рибар твърдят, че българските власти не разследвали ефективно смъртта на Ерджан. Според магистратите в Страсбург обаче българската прокуратура мотивирано е констатирала, че няма данни служителят Цонков да е извършил престъпление.

Три години след решението на съда в Страсбург Тежкият наказателен съд в Кърклареле започва дело срещу българските граничари, а основната теза на тамошните власти е, че има извършено престъпление на турска територия, тъй като сборичкването между рибарите и полицаите е станало на борда на турската гемия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вратарят на "Аталанта" Пиерлуиджи Голини бе зарязан от сексапилната си половинка. Джулия Проведи сама обяви края на връзката им. "Предпочитам да го кажа аз - написа тя в инстаграм. - Двамата с Пиерлуиджи скъсахме днес. Причините са лични. Със сигурност всеки вестник и сайт ще ви съобщават защо, но истината знаем само аз и Пиерлуиджи.

Четирикратният шампион в най-голямата колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" Крис Фрум се потроши при катастрофа по време на подготовката си за надпреварата, която започва на 6 юли. Британецът се блъсна нелепо в стена на къща. Той пусна кормилото, за да си издуха носа. Сблъсъкът е станал с 60 км/ч. Фрум бе опериран над осем часа,

Националът Галин Иванов може да се завърне в "Левски". Юношата на "сините" попада в плановете на новия треньор Петър Хубчев за лятна селекция, научи "България Днес". Атакуващият полузащитник в момента е свободен агент. Договорът му с унгарския "Халадаш" бе прекратен след изпадането на тима във втория ешелон на местния футбол.