Удрят се украински и руски кораби, трупат бойна мощ в Черно и Азовско море (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7169474 www.24chasa.bg
Товарен кораб блокира протока под Кримския мост, над който летят руски бойни хеликоптери. СНИМКА: РОЙТЕРС

Керченският проток блокиран

Русия и Украйна започнаха да трупат бойни кораби между Черно и Азовско море, след като сблъсък между два плавателни съда изостри конфликта помежду им.

Киев обвини Москва, че неин кораб нарочно е ударил украински шлеп, повреждайки мотора му. Според Русия това е било отговор на провокация от украинска страна.

Според руските медии украински бойни кораби са нахлули без разрешение в руски води. Три плавателни съда – два бронирани катера с артилерийско въоръжение и буксир, минали през Керченския проток, заобикаляйки анексирания от Русия Крим. Корабите навлезли в руски води без предупреждение и без да реагират на подадените заповеди.

Опитът на бреговата охрана да ги спре бил неуспешен. Един от изпратените стражеви кораби обаче се врязал в морския влекач и му нанесъл повреди. Няма пострадали, корабите продължават към украинското пристанище Мариупол на Азовско море.

Междувременно Керченският проток, който с двустранен договор от 2003 г. е обявен за споделени териториални води, е затворен от руска страна за всякакви съдове. Голям товарен кораб блокира минаването под Кримския мост в района.

Киев обвини Русия, че нарушава морското право и договора за плаване в Азовско море и използване на Керченския проток. Руският външен министър Сергей Лавров посочи, че в Керченския проток не действа международното морско право, защото “той се явява изцяло руски”.

Азовско море от няколко месеца се е превърнало в сцена на конфликта между Москва и Киев, след като в началото на годината руски риболовен кораб бе задържан за навлизане в украински води. Москва нарече това “тероризъм”.

Според РИА Новости Украйна е изпратила още два бойни кораба откъм Азовско море като подкрепление за своите сили. Киев пък съобщава за забелязани руски вертолети Ка-52 с въоръжение. Руската НТВ предаде, че на място са изпратени и два щурмови Су-25.