Държавата дава по 10 лева на църквата и мюфтийството за всеки вярващ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7169523 www.24chasa.bg
Мустафа Карадайъ и Цветан Цветанов са вносители на поправките в Закона за вероизповеданията. СНИМКА: Румяна Тонeва

Ще има и за по-малките, но според възможностите на бюджета

По 10 лв. субсидия за всеки, който в националното преброяване се е обявил за православен или мюсюлманин, ще получават православната църква и мюфтийството. Това предвижда предложение за промени в Закона за вероизповеданията, внесено от лидера на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

Двамата изготвиха серия от промени за второто четене на законопроекта, за да удоволетворят претенциите на Светия синод и мюфтийството към първоначалните предложения.

Субсидия по 10 лв. за всеки самоопределил се е предвидена само за вероизповеданията, към които принадлежи повече от 1% от населението. С над 4 млн. православни и 577 хил. мюсюлмани в България това са само тези две религии. Новата система ще увеличи с много финансирането им, защото в момента субсидията за всички вероизповедания е 5,5 млн. лв.

Субсидия ще има и за по-малките вероизповедания, но на база на възможностите на бюджета, предлагат Цветанов и Карадайъ. В предния вариант малките църкви нямаше да получават нищо.

Двамата лидери се отказват и от забраната чужди духовници да служат и проповядват в България. Остава и правото на религиозните институции да разкриват училища и да получават дарения, включително и от чужбина. Цветанов и Карадайъ предлагат и отпадане на предложената забрана богослужението да е само на български език.

Храмовете ще са собственост само на православната църква или съответното вероизповедание, предлагат още двамата лидери. Те няма да може да се придобиват от други лица. Вместо с 300 подписа обаче ново вероизповедание да се регистрира с 3000, предлагат Цветанов и Карадайъ.