КФН: 78% от шофьорите ще плащат по-евтина застраховка с "Бонус - малус" (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7171311 www.24chasa.bg
Карина Караиванова

Един милион водачи ще достигнат максималния бонус и цената за тях ще е с 25% по-ниска

8% от водачите, или близо 2 милиона, ще плащат по-евтина “Гражданска отговорност”, когато се въведе системата “Бонус-малус”. Това показват сметките на Комисията за финансов надзор.

1 милион водачи, или 44% от всички, ще достигнат максималния бонус и ще плащат 25% по-малко , т.е. около 225 лв. Първите 2 години без нарушения поевтиняват общо с 20% задължителната застраховка.

18% от водачите ще попаднат в малус класовете и за тях тя ще е по-скъпа. Само 0,6% ще попаднат в най-тежката категория с 400% оскъпяване, което означава около 1200 лв. за полица при сегашните цени, очакват от регулатора.

Около 4% от собствениците на автомобили ще бъдат на нула и ще плащат стандартната цена на застраховката, без отстъпка или оскъпяване, сочат разчетите на комисията.

Това означава, че рекордното оскъпяване до 400% на задължителната полица “Гражданска отговорност”, което ще вдигне цената до минимум 1200 лв., ще засегне 0,6% 18 000 души. Попадането в най-високия 20-и клас, който носи максималното оскъпяване, става след тежък инцидент с убит на пътя или при 9 малко по-леки от това нарушение. 

Още първата година след въвеждането на системата, която се очаква да заработи от 2019 г., намалението за изрядните на пътя ще е 10%. До максималния бонус те не трябва да имат нарушения, подлежащи на наказание още 7 години.

Според разчетите 44% от собствениците, или близо 1 млн. души, ще достигнат до максималния бонус. Така при сегашните цени, които се движат около 300 лв. за “Гражданска отговорност”, те ще плащат за нея около 225-230 лв.

Дребните нарушения като шофиране в бус лента или при паркиране няма да се наказват.

При старта на системата застраховката ще се сключва за всеки автомобил. При нарушение на пътя отрицателни точки, които водят до по-рисков клас, ще се пишат едновременно както на колата, така и на собственика.

При въвеждане на системата “Бонус-малус” може да се стигне до ситуация шофьорите, които са причинили лек пътен инцидент, да платят сами причинените от тях щети на другия автомобил, вместо да се повиши техният рисков клас като водачи, и затова да се оскъпи “Гражданска отговорност”, допускат от финансовия регулатор, чийто председател е Карина Караиванова.

Ако например при неспазване на дистанция шофьор предизвика лек удар на предната кола, това би повишило цената на полицата със 190%, при условие че водачите извикат КАТ, а щетите поеме застрахователната компания. В подобен случай виновният водач ще плаща по-скъпа полица в продължение на 5 години. Затова ще има възможност той да поеме сам щетите по ремонта на другата кола и да не се стига до корекция на полицата му.

Въвеждането на системата “Бонус-малус” по света е довело до намаляване на катастрофите и жертвите между 15% и 30% в различните държави. Очакванията са в България тежките катастрофи да спаднат с около 20-30%, прогнозират от КФН.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.