Лозан Панов отказва да отговори защо мисли, че всички съдии са зависими (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7172941 www.24chasa.bg
Лозан Панов, заснет преди заседанието на ВСС. СНИМКА: Румяна Тонeва

Той напусна заседанието на ВСС, заявявайки, че съдебните кадровици нямат право да му държат сметка какво да говори

Шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отказа да отговаря на въпроси на 10 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) за негова реч, в която поставя под съмнение независимостта на всички съдии у нас.

Той напусна заседателната зала на ВСС, след като заяви на съдебните кадровици, че нямат право да му държат сметка какво да говори.

Скандалът изглежда безпрецедентен, тъй като досега членовете на този състав на ВСС винаги са подхождали с уважение към Панов. Освен това по конституция ВСС пряко отстоява независимостта на съдебната власт.

В реч на конференция, организирана от международната магистратска организация МЕДЕЛ и Съюза на съдиите в България на 16 ноември, Панов казва, че цялата съдебна система в България е затънала в дълбоки зависимости. “В последно време чувам само своя глас, а след мен вече няма да има кой да нарушава идилията. В новия ВСС тишината определено дебне отвсякъде” - с тези думи съдия №1 изрази несъгласие с констатациите в доклада на ЕК.

Членове на ВСС имаха 14 въпроса към Панов. Те искаха да го питат защо мисли, че всички съдии у нас са зависими и пристрастни. “Считате ли, че политическото говорене като форма на осъществяване на политическа дейност, която е забранена изрично за членове на ВСС, е допустимо за председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор?”, бе друг от въпросите, на които Панов отказа да отговори.

“Ние не искаме да му държим сметка, а да проведем дискусия, защото всеки магистрат се интересува от тази тема”, каза членът на ВСС Вероника Имова.

Съюзът на съдиите скочи на ВСС, брани Панов

Съюзът на съдиите за пореден път скочи, сега срещу основния орган, призван да брани независимостта на магистратите - Висшия съдебен съвет (ВСС).

В писмо, разпространено до медиите, организацията обяви подкрепата си за шефа на ВКС Лозан Панов.

“Речта на председателя на ВКС Панов, произнесена от него на конференция на МЕДЕЛ на 16 ноември, не е политическа и не преследва политически цели”, обявиха от съюза. Според тях тя “представлява позицията на Панов в качеството му на съдия и председател на ВКС във връзка със зачестили случаи на застрашаване на върховенството на правото в България”. От съюза обаче не посочват конкретни примери.

Речта на Панов била в синхрон с мнение, изразено през 2010 г. от Европейската мрежа на съдебните съвети.

В него се казвало, че “когато демокрацията и основните права и свободи са застрашени, ограниченията на съдията при публичното говорене отстъпват пред задължението да се говори открито”.

Речта била в съответствие и с декларацията на МЕДЕЛ, в която се казвало, че магистратите не само имат правото, но били длъжни да участват в информирането на обществото за правата на гражданите. Съюзът щял да уведоми международната организация за ситуацията у нас.

ВСС пък изрази недоумение, че от началото на мандата им през октомври 2017 г. шефът на ВКС не е отправял сериозни обвинения срещу съдиите, че са зависими и пристрастни. Това е накарало съвета да се задейства и да предприеме конкретни стъпки за изясняване на думите на Панов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

Травестит заковава от София погнатата за сутеньорска мрежа в Лондон маман Елеонора Василева! Транссексуалният мъж с официално име Марин е разпитан заедно с още две българки по настояване на английските власти, научи "България Днес". За сводническата банда на Острова стана ясно преди броени дни, когато местни медии публикуваха детайли от