11, 76 млрд. лв. ще отидат за пенсии и социални помощи догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7172970 www.24chasa.bg

Депутатите в лют скандал заради дебата по чл. 1 от Държавното обществено осигуряване

Близо 11, 76 млрд. лв. ще бъде бюджетът на Държавното обществено осигуряване догодина. От тях 9,9 млрд. лв. ще са за пенсии. Това приеха на второ четене депутатите с гласуването на чл. 1 за консолидирания бюджет на ДОО. Дебатът започна малко след 21 ч., въпреки че социалистите поискаха да се гласува само чл. 1, а останалото от закона да остане за утре. Искате да претупате всичко по тъмно и да заблудите опозицията с мрънкането и тихото четене на закона и да не чуваме какво гласуваме. На вас ви е лесно, защото не мислите, а просто гласувате "за", обърна се към ГЕРБ депутатът от БСП Георги Гьоков. Предложението му обаче не бе прието.

От ДПС предложиха парите да се вдигнат с още 150 млн. лв., за да може пенсиите да се преизчислят с 5,7% още от април, а не от 1 юни, както е предвидено. То обаче бе отхвърлено.

БСП пък предложиха парите да се вдигнат с близо милиард. Сред предложенията им бе максималният осигурителен праг да бъде 3900 лв., минимална заплата от 640 лв. и максимална пенсия от 1560 лв., което също не бе подкрепено.

"От ГЕРБ сте страхливци, като отидоха на избори не казаха на българските граждани, че ще им увеличат максималният осигурителен доход", каза червеният Драгомир Стойнев и подчерта, че БСП предлага той да е 3900 лв. Владимир Тошев от ГЕРБ пък веднага му отвърна, че минималната заплата през 2009 г. е била 240 лв,, а сега вече е 510 лв. То остава да бъде и по-зле след 10 г. управление на ГЕРБ, контрира Стойнев.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов пък поиска Стойнев да бъде санкциониран заради думата страхливци. Кое наричате страхливо, това, че 9 часа слушаме оратори на БСП, които повтарят едно и също, попита Кирилов.

А дебатите само по член 1 продължиха повече от час и половина, наложи се и 15 минутна почивка, за да се охладят страстите в пленарната зала. Малко след нея отново стана скандал, а причината бе, че патриотът Павел Шопов поиска прекратяване на дебата. Това обаче разгневи червените, които искаха да се изкажат. Десетима депутати веднага наобиколиха председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, но тя бе твърда и подложи на гласуване прекратяването на дебата. Депутатите от БСП пък веднага направиха списък за изказване на цялата парламентарна група по всеки член. Ето, сега като има списък ще дам думата на всички, каза Караянчева. Процедурните схватки продължиха и дори заглавието на закона бе подложено на прегласуване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мотивът на Викторио Александров да убие половинката си Дарина Министерска и бебето им Никол се крие в чатове във фейсбук. Това твърди подсъдимият за двойното убийство, стана ясно от искане на защитата му. Вчера в Софийския градски съд започна процесът срещу бившия сотаджия за разстрела на приятелката му и едногодишната им дъщеричка

Български бизнесмен финансира австрийски евродепутат да си купи втори мандат и се жали пред медии, че не си получава парите обратно. Скандалът гръмна в Австрия, след като местният „Дер Щандарт“ публикува твърденията на сънародника ни, че евродепутатката Барбара Капел му дължи 55 бона. Името на българина не се разкрива

Въздухът в София е реално опасен за човешкото здраве. Тази позиция публикува Европейската агенция по околна среда към Европейската комисия. Според нея въздухът в София е с най-високо замърсяване и е реално опасен за човешкото здраве. По данни на агенцията пикът на смога е бил в неделя срещу понеделник, но и в момента има опасни частици във въздуха.