Каракачанов предлага храната за армията да се доставя от производители, а не от търговци

https://www.24chasa.bg/novini/article/7175870 www.24chasa.bg
Министър Красимир Каракачанов прие строя в Благоевград. СНИМКА: Антоанета Маскръчка

Нов подход ще има при определяне на доставчиците на храна за армията, обяви военният министър Красимир Каркачанов в Благоевград преди тържествения ритуал по изпращане на 37-ия контингент на Българската армия за участие в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа".

"Отново има опити да се правят "саги" около храната на войската, защото някои фирми, а и политици смятат, че от храната на войската може да се печели. Не, няма да се печели. Храненето на войската за мен е приоритет. Не може да искаш един български войник да е добре ако го храниш с боклуци. Както е казал полк. Дрангов – "Празна раница не пази граница. Всички онези, които смятат, че с медийни кампании ще могат да ме притиснат и да си играят игричките, но нека знаят, че няма да им се получи", подчерта Красимир Каракачанов. Обяви, че скоро ще има повече яснота около храната на армията. "Години наред храненето на войската, по неясни причини, се възлага на търговски фирми, като е направено така, че една фирма да печели, а сумата е 29 млн. лв. за три години. И то не говорим за фирма-производител, а за фирма-търговец, която вкарва хранителни продукти от къде ли не. Защо трябва да е така? Не може ли поръчките да се разбият на 3-4 лота и всеки регион да се снабдява от месни производители с прясна продукция, а трябва да внасяме боклуци от Китай или някъде другаде. Защо? За да печели някой? Няма да стане", категоричен бе той.

Припомни, че сегашното правителство два пъти вдига заплатите на военнослужещите, което не се е случвало отдавна. Очаква се Министерски съвет да отпусне средства не само за авиационните сили - за СУ-25 и МИГ-29, както сега, но и около 20 млн. лв. за сухопътните войски. Предвижда се модернизация на танковете Т-72. Предвидени са 23 млн. лв. и за инвестиции в сграден фонд, в помещения, където се обучават или живеят военни. Миналата година са отпуснати 28 млн. лв. за военните училища. Тази година за първи път броят на напусналите армията и новопостъпилите ще е равен и няма да има намаляване на състава. Обясни, че военните ползват и социални пакети като 120 лв. порцион за храна на месец, почивни бази и др. Амбициран е социалните придобивки да се увеличават. "Военен е професия и както за всички други професии, така и за тази, трябва да се грижим, работещите да получават добро възнаграждение, добър социален пакет. Не е достатъчно само да бъдат събрани хора, а те да бъдат мотивирани. За мен най-важното нещо винаги е било хората да са добре обути, облечени и нахранени.

В приветствието си към 158-те военни, които заминават за Афганистан, Каракачанов им пожела да се върнат всички живи и здрави. "Уверен съм, че сте добре подготвени и достойно ще представите България. Пожелавам ви да се държите един за друг, да се пазите и да пазите честта на българската армия", пожела военният министър и подари икона св. Георги на командира на контингента полк. Митко Димитров.

"Нашите военни ще са в една трудна обстановка. В Афганистан всеки ден има атентати, като някой път нападения са в близост до нашата база – предимно в Кабул. Ситуацията е много напрегната. Има терористични атаки и вътрешни битки. Затова винаги, когато изпращам момчетата им давам по една икона на Св. Георги, която да ги пази. Пожелавам им колкото тръгнат, толкова да се върнат – живи и здрави", допълни министър Каракачанов. Добави, че участието на български военнослужещи на такива мисии е много важно, защото трупат ценен опит. "Едно е да служиш в казармата в една спокойна атмосфера, далеч от границата на конфликтите, но друго е да си на терен. У нас има предизвикателства, свързани със сигурността, най-вече по отношение нелегалните мигранти, заради които понякога армията подпомага полицията. Но друго е да си в един район, където бойните действия са нещо ежечасно. Вероятността да се наложи да използваш уменията си и оръжията си е много по-голяма. В крайна сметка един войник е войник тогава, когато е минал през подобно каляване. Контингентите, които изпращаме на всеки 6 месеца, освен че изпълняват съюзническите ни ангажименти, по-важното е, че трупат реален боен опит, за да може ако един ден се наложи да го полазват – да знаят какво да правят", обясни той. За участие в такива мисии винаги имало повече желаещи отколкото могат да заминат, защото заплащането е много добро, а и всеки иска да трупа опит, който да му помогне за израстване в кариерата. .

По време на тържествения ритуал Каракачанов награди ефрейторите Десислав Йорданов и Евгени Георгиев и редник Кристиян Георгиев от състава на Бригадното командване - Благоевград, които на 11 септември спасиха възрастен човек при пожар в с. Пиперков чифлик, област Кюстендил. Тримата военни са номинирани в акцията на "24 часа" "Достойните българи".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,

Даниел Вълчев е всеотдаен съпруг! Бившият министър на образованието и науката отмени жена си Милена, като излезе да напазарува плодове и зеленчуци за вкъщи, видяха папараците на "България Днес". Макар да бе натоварен с покупки, юристът не свали телефона си от ухото. Нищо чудно от другата страна на линията да е била съпругата му,

Испанските клубове пръснаха 808 млн. евро за нови футболисти само за 22 дни от отварянето на трансферния пазар. До момента отборите от Ла Лига са без конкуренция в Европа. За сравнение, в Бундеслигата са дали 434 млн., а в Серия "А" - 352 млн. Доскорошният водач по отношение на трансферите - Висшата лига, изостава назад със своите 197 млн.