Посланикът на САЩ: Няма вероятност визите за българи да отпаднат през 2019 г. (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7176127 www.24chasa.bg
Посланик Ерик Рубин и кметът на Велико Търново Даниел Панов отговарят на журналистически въпроси. СНИМКА: Авторката

"България е една от петте държави в ЕС, за които все още има визов режим. Споделям желанието и визията визовият режим за тези 5 държави да отпадне, но в краткосрочен план това не е вероятно да се случи", заяви във Велико Търново посланикът на САЩ Ерик Рубин. Той обясни, че това най-вероятно няма да стане в следващата година 1 година, защото изиква промяна на закона от Конгреса, а пред януари демократите ще добият контрол в Камарата на представителите.

"Междувременно правим всичко възможно да улесним получаването на визи. Повечето от визите, които издаваме, са за 10 г., а процесът по подновяване на изтеклите става по пощата. Ние одобряваме почти 90% от всички апликации и почти 100% от визите, необходими за академичен обмен", допълни дипломатът.

Относно кризата между Русия и Украйна посланик Рубин каза, че САЩ заклеймява руските действия в Азовско море и призовава Руската федерация незабавно да освободи пленените украински моряци, да спазва споразумението между двете страни от 2003г. което позволява на украински кораби да минават транзит в международни води, както и незабавно да преустанови провокациите.

Посланикът каза още, че диверсификацията на енергийните източници е много важна за националната и енергийната сигурност на България. "Но тя ще бъде от полза и на потребителите, и на бизнеса, защото ще понижи цените на енергията. Най-важната стъпка, която се надяваме да се реализира тази година е интерконектора Гърция-България, което ще донесе газ от Азербайджан до българския пазар", каза Ерик Рубин.

Дипломатът е на двудневно посещение във Велико Търново. На официална среща с кмета Даниел Панов са обсъдени възможностите за задълбочаване на сътрудничеството и американски инвестиции в сферата на бизнеса, медицината, технологиите земеделието, туризма и хотелиерството.

Даниел Панов информира, че над 50 хиляди американски туристи са посетили старата българска столица за 9-те месеца на тази година. Те са предимно от круизите по Дунав, организирани от американски туроператори.

По-рано Ерик Рубин изнесе лекция пред академичната общност на Великотърновския университет и разговаря с ректора проф.Христо Бонджолов за развитие на академичния обмен с ВТУ, с който имат над 40-годишна история на сътрудничество чрез програма "Фулбрайт".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.