Посланикът на САЩ: Няма вероятност визите за българи да отпаднат през 2019 г. (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7176127 www.24chasa.bg
Посланик Ерик Рубин и кметът на Велико Търново Даниел Панов отговарят на журналистически въпроси. СНИМКА: Авторката

"България е една от петте държави в ЕС, за които все още има визов режим. Споделям желанието и визията визовият режим за тези 5 държави да отпадне, но в краткосрочен план това не е вероятно да се случи", заяви във Велико Търново посланикът на САЩ Ерик Рубин. Той обясни, че това най-вероятно няма да стане в следващата година 1 година, защото изиква промяна на закона от Конгреса, а пред януари демократите ще добият контрол в Камарата на представителите.

"Междувременно правим всичко възможно да улесним получаването на визи. Повечето от визите, които издаваме, са за 10 г., а процесът по подновяване на изтеклите става по пощата. Ние одобряваме почти 90% от всички апликации и почти 100% от визите, необходими за академичен обмен", допълни дипломатът.

Относно кризата между Русия и Украйна посланик Рубин каза, че САЩ заклеймява руските действия в Азовско море и призовава Руската федерация незабавно да освободи пленените украински моряци, да спазва споразумението между двете страни от 2003г. което позволява на украински кораби да минават транзит в международни води, както и незабавно да преустанови провокациите.

Посланикът каза още, че диверсификацията на енергийните източници е много важна за националната и енергийната сигурност на България. "Но тя ще бъде от полза и на потребителите, и на бизнеса, защото ще понижи цените на енергията. Най-важната стъпка, която се надяваме да се реализира тази година е интерконектора Гърция-България, което ще донесе газ от Азербайджан до българския пазар", каза Ерик Рубин.

Дипломатът е на двудневно посещение във Велико Търново. На официална среща с кмета Даниел Панов са обсъдени възможностите за задълбочаване на сътрудничеството и американски инвестиции в сферата на бизнеса, медицината, технологиите земеделието, туризма и хотелиерството.

Даниел Панов информира, че над 50 хиляди американски туристи са посетили старата българска столица за 9-те месеца на тази година. Те са предимно от круизите по Дунав, организирани от американски туроператори.

По-рано Ерик Рубин изнесе лекция пред академичната общност на Великотърновския университет и разговаря с ректора проф.Христо Бонджолов за развитие на академичния обмен с ВТУ, с който имат над 40-годишна история на сътрудничество чрез програма "Фулбрайт".